Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Началникът на Неврологията във Видин твърдо решен да напусне болницата

Не мога да се нарека изнудвач, казва д-р Ангел Петров

Снимка: Радио Видин


За първи път след подаването на предизвестията на 5-има лекари от Неврологично отделение на Видинската болница, един от тях- началникът на отделението д-р Ангел Петров, реши да говори- за причините и желанието им да напуснат болницата, за условията на труд и заплащането. 

Към днешна дата - между изпълнителният директорът на болницата д-р Цветан Василев и лекарите в Неврологията е имало една единствена среща, проведена на 1 август, с всеки лекар поотделно. Същия ден в интервю за местна кабелна телевизия директорът на болницата определя исканията на медиците като "изнудване". Силно афектиран от тази квалификация ни потърси началникът на Неврологично отделение в МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Ангел Петров:

"Афектира ме това, че в това интервю д-р Василев използва думи, които не отговарят на действителността и на разговорите и срещите, които проведохме. Затова съм дошъл тук, да запозная гражданите на област Видин с истинската причина за нашето подаване на заявленията за прекратяването на трудовите ни договори. От началото на годината ние (лекарите от Неврологично отделение) искахме да иницираме среща с директора на болницата, но той постоянно я отлагаше... На подаден рапорт, мой, в началото на юли до ръководството на болницата, че искам да ми бъде изготвен служебен график за месец август, поради това, че не желаем да даваме повече по 250-300 часа разположения на месец, след около една седмица бяхме поканени на среща. На срещата му зададохме 3 въпроса, от които: не можем да даваме и не желаем повече, изморени сме, разположения по 250-300 часа разположения месечно; за кадровия състав, че е намалял. От декември месец сме с една колежка, която напусна, по-малко. Затова се увеличиха и часовете на разположенията. Откакто напусна колежката, аз съм водил разговор с друга колежка, която желае да постъпи и работи в нашето отделение. Споменавал съм му, но той категорично ме е отрязвал. Каза, че не може да бъде преместена, защото се оголват и кадрите, и в това отделение.... И последното, ние поискахме като допълнително материално стимулиране да ни се дадат 10% от парите, които изкарваме, нашето отделение за месеца, което е около 60 000 лева или това са 6 000 лева, разпределени равномерно на целия персонал в отделението. Говоря за медицински сестри и доктори, като заплащане, това прави малко под заплатите на няколко отделения, забележете 3 отделения, които не могат да направят 100 000 лева, трите отделения оборот на месец. При което той ни каза, че това е невъзможно. Докторите си бяхме написали предварително молбите и му съобщихме, че отиваме да си ги подадем в канцеларията с предизвестия. След което той ни каза "Довиждане"."

От подаването на заявленията за напускане директорът на болницата не е провеждал срещи с лекарите в оставка, до 1 август, когато е извикал медиците поотделно в кабинета си, разказа още д-р Петров:
"Аз бях последния, втора смяна, и ме извика в 16:30, като ми зададе въпроса: "Сигурен ли си, че напускаш?". Аз му казах: "Вие разрешихте ли поне един от тези 3 въпроса, зададени на срещата, а именно: за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране." Той каза, че не е и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговори, и че съм сигурен, че напускам, за жалост, Неврологично отделение."

Според информация на д-р Петров единият от лекарите от неговото отделение е оттеглил предизвестието си. А самия той е склонен да плати обезщетение от две брутни работни заплати, тъй като неговото предизвестие е с 3- месечен срок, за да може да напусне заедно със своите колеги на 19 август. Ако Неврологично отделение остане без лекари специалисти, а според медицинските стандарти са необходими поне двама лекари със специалност, д-р Петров допуска, че е възможно да дойдат неврологични екипи от софийски клиники:
"Нека да заповядат, аз ще бъда щастлив да видят как се минава няколко години подред сам лекар първа смяна - визитация, да прави консултации, да изписва болни, същевременно да приема болни от спешно приемно или от другите колеги от поликлиниките, срещу това заплащане, разбира се."

Д-р Петров се чувства омерзен от случващото се:
"При това, което ви съобщих като наши искания - 10% от това, което сме заработили, че не достига пак заплатите в някои от отделенията в МБАЛ "Св. Петка", не мога да се нарека изнудвач..."

Потърсихме за коментар директора на болницата д-р Цветан Василев. За краткото време, в което успяхме да говорим преди да ни затвори телефона, д-р Василев потвърди, че се чувства изнудван, а на наш въпрос защо приема искането за нормални условия на труд и заплащане за изнудване, д-р Василев отговори, че това са си наши тълкувания и прекъсна връзката. 

Няма да коментираме явното нежелание на д-р Василев за какъвто и да е диалог с журналисти от Радио Видин, няма да коментираме и доколко това е професионално, но държим да подчертаем, че като обществена медия, Радио Видин е очите и ушите на жителите на областите Видин, Враца и Монтана. А конкретно живеещите във Видинска област имат право да знаят какво се случва с единствената им областна болница. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Вижте още

За растенията храненето има значение

Земеделието е област от икономиката, която притежава богатството на векове натрупан опит и в същото време непрекъснато се развива и обогатява. Няма как да се извличат все по-високи добиви, без да се развива технологията на отглеждане на културите. Част от тази технология е храненето. Затова и всеки последен вторник от месеца своите съвети за..

публикувано на 25.01.22 в 15:30
Рисунка, участвала в конкурса

Търсят автентични кулинарни рецепти за национален конкурс

Националният конкурс за детска рисунка, литературна творба и автентична регионална рецепта на кулинарна тема "Рецептите на баба" ще се проведе и тази година. Организира се  ежегодно от Фондация "Пазител на традицията - Пазителите" от 2009 година, тази година обаче има някои особености и нови моменти,  казва председателят Пеньо Иванов: "Има..

публикувано на 25.01.22 в 14:00
Обучение по проекта

Нов проект подкрепя начинаещи учители

Нов проект стартира във фондация  "Заедно в час" съвместно с учители експерти от Регионалните управления на образованието в Северозапада. Проектът е съвместен  с МОН и синдикат Образование към КТ "Подкрепа"  . По програма "NEST" се  подкрепят и обучават начинаещи учители, насочена е към експерти от РУО , които от своя страна да подкрепят новите..

публикувано на 25.01.22 в 13:00

Изложба на календари по авторски дизайн откриват във Враца

Регионална библиотека "Христо Ботев" - Враца  ще бъде домакин на изложба на календари по авторски дизайн. Над 30 ученици от профилирани паралелки по "Графичен дизайн" обединяват усилията си, за да покажат своите творчески заложби в изложбата  "Календария 2022 г." .  Младежите от две от училищата във Враца и ученици от Школата по..

публикувано на 25.01.22 в 12:35

Българската баницата е сред най-вкусните ястия в света

За закуска, обяд или вечеря, надали има някой българин, който да не обича баница . Може Може би и заради това любимият на всички специалитет се нарежда в класацията на кулинарната енциклопедия TasteAtlas  за най-вкусни такива в световен мащаб.  Кулинарният пътеводител и енциклопедия на най-добрите вкусове по света TasteAtlas е световен..

публикувано на 25.01.22 в 09:36

Кабинет за лечение на пост-ковид синдром работи в Лом

Профилактичен кабинет за диагностика и лечение на пост-ковид синдром е разкрит в Диагностично-консултативен център 1 в Лом. В него работят специалисти, които в зависимост от симптомите на пациента, могат да назначат необходимата терапия. Част от екипа на кабинета е д-р Красимир Виталиев . Той обясни в "Направление здраве" какво..

публикувано на 24.01.22 в 17:09

Седмицата на брака търси семейството с най-много деца

Отбелязваме Седмицата на брака за 11-ти път в България.   Тази година конкурс търси семейството с най-много деца по време на брака си , съобщават организаторите от сдружение "Асоциация общество и ценности". Инициативата е част от отбелязването на Международната седмица на брака у нас, отбелязана за първи път през 2012 година. Оттогава насам..

публикувано на 24.01.22 в 15:05
Подкасти от БНР