Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на Неврологията във Видин твърдо решен да напусне болницата

Не мога да се нарека изнудвач, казва д-р Ангел Петров

Снимка: Радио Видин


За първи път след подаването на предизвестията на 5-има лекари от Неврологично отделение на Видинската болница, един от тях- началникът на отделението д-р Ангел Петров, реши да говори- за причините и желанието им да напуснат болницата, за условията на труд и заплащането. 

Към днешна дата - между изпълнителният директорът на болницата д-р Цветан Василев и лекарите в Неврологията е имало една единствена среща, проведена на 1 август, с всеки лекар поотделно. Същия ден в интервю за местна кабелна телевизия директорът на болницата определя исканията на медиците като "изнудване". Силно афектиран от тази квалификация ни потърси началникът на Неврологично отделение в МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Ангел Петров:

"Афектира ме това, че в това интервю д-р Василев използва думи, които не отговарят на действителността и на разговорите и срещите, които проведохме. Затова съм дошъл тук, да запозная гражданите на област Видин с истинската причина за нашето подаване на заявленията за прекратяването на трудовите ни договори. От началото на годината ние (лекарите от Неврологично отделение) искахме да иницираме среща с директора на болницата, но той постоянно я отлагаше... На подаден рапорт, мой, в началото на юли до ръководството на болницата, че искам да ми бъде изготвен служебен график за месец август, поради това, че не желаем да даваме повече по 250-300 часа разположения на месец, след около една седмица бяхме поканени на среща. На срещата му зададохме 3 въпроса, от които: не можем да даваме и не желаем повече, изморени сме, разположения по 250-300 часа разположения месечно; за кадровия състав, че е намалял. От декември месец сме с една колежка, която напусна, по-малко. Затова се увеличиха и часовете на разположенията. Откакто напусна колежката, аз съм водил разговор с друга колежка, която желае да постъпи и работи в нашето отделение. Споменавал съм му, но той категорично ме е отрязвал. Каза, че не може да бъде преместена, защото се оголват и кадрите, и в това отделение.... И последното, ние поискахме като допълнително материално стимулиране да ни се дадат 10% от парите, които изкарваме, нашето отделение за месеца, което е около 60 000 лева или това са 6 000 лева, разпределени равномерно на целия персонал в отделението. Говоря за медицински сестри и доктори, като заплащане, това прави малко под заплатите на няколко отделения, забележете 3 отделения, които не могат да направят 100 000 лева, трите отделения оборот на месец. При което той ни каза, че това е невъзможно. Докторите си бяхме написали предварително молбите и му съобщихме, че отиваме да си ги подадем в канцеларията с предизвестия. След което той ни каза "Довиждане"."

От подаването на заявленията за напускане директорът на болницата не е провеждал срещи с лекарите в оставка, до 1 август, когато е извикал медиците поотделно в кабинета си, разказа още д-р Петров:
"Аз бях последния, втора смяна, и ме извика в 16:30, като ми зададе въпроса: "Сигурен ли си, че напускаш?". Аз му казах: "Вие разрешихте ли поне един от тези 3 въпроса, зададени на срещата, а именно: за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране." Той каза, че не е и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговори, и че съм сигурен, че напускам, за жалост, Неврологично отделение."

Според информация на д-р Петров единият от лекарите от неговото отделение е оттеглил предизвестието си. А самия той е склонен да плати обезщетение от две брутни работни заплати, тъй като неговото предизвестие е с 3- месечен срок, за да може да напусне заедно със своите колеги на 19 август. Ако Неврологично отделение остане без лекари специалисти, а според медицинските стандарти са необходими поне двама лекари със специалност, д-р Петров допуска, че е възможно да дойдат неврологични екипи от софийски клиники:
"Нека да заповядат, аз ще бъда щастлив да видят как се минава няколко години подред сам лекар първа смяна - визитация, да прави консултации, да изписва болни, същевременно да приема болни от спешно приемно или от другите колеги от поликлиниките, срещу това заплащане, разбира се."

Д-р Петров се чувства омерзен от случващото се:
"При това, което ви съобщих като наши искания - 10% от това, което сме заработили, че не достига пак заплатите в някои от отделенията в МБАЛ "Св. Петка", не мога да се нарека изнудвач..."

Потърсихме за коментар директора на болницата д-р Цветан Василев. За краткото време, в което успяхме да говорим преди да ни затвори телефона, д-р Василев потвърди, че се чувства изнудван, а на наш въпрос защо приема искането за нормални условия на труд и заплащане за изнудване, д-р Василев отговори, че това са си наши тълкувания и прекъсна връзката. 

Няма да коментираме явното нежелание на д-р Василев за какъвто и да е диалог с журналисти от Радио Видин, няма да коментираме и доколко това е професионално, но държим да подчертаем, че като обществена медия, Радио Видин е очите и ушите на жителите на областите Видин, Враца и Монтана. А конкретно живеещите във Видинска област имат право да знаят какво се случва с единствената им областна болница. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45