Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Началникът на Неврологията във Видин твърдо решен да напусне болницата

Не мога да се нарека изнудвач, казва д-р Ангел Петров

Снимка: Радио Видин


За първи път след подаването на предизвестията на 5-има лекари от Неврологично отделение на Видинската болница, един от тях- началникът на отделението д-р Ангел Петров, реши да говори- за причините и желанието им да напуснат болницата, за условията на труд и заплащането. 

Към днешна дата - между изпълнителният директорът на болницата д-р Цветан Василев и лекарите в Неврологията е имало една единствена среща, проведена на 1 август, с всеки лекар поотделно. Същия ден в интервю за местна кабелна телевизия директорът на болницата определя исканията на медиците като "изнудване". Силно афектиран от тази квалификация ни потърси началникът на Неврологично отделение в МБАЛ "Св. Петка" Видин д-р Ангел Петров:

"Афектира ме това, че в това интервю д-р Василев използва думи, които не отговарят на действителността и на разговорите и срещите, които проведохме. Затова съм дошъл тук, да запозная гражданите на област Видин с истинската причина за нашето подаване на заявленията за прекратяването на трудовите ни договори. От началото на годината ние (лекарите от Неврологично отделение) искахме да иницираме среща с директора на болницата, но той постоянно я отлагаше... На подаден рапорт, мой, в началото на юли до ръководството на болницата, че искам да ми бъде изготвен служебен график за месец август, поради това, че не желаем да даваме повече по 250-300 часа разположения на месец, след около една седмица бяхме поканени на среща. На срещата му зададохме 3 въпроса, от които: не можем да даваме и не желаем повече, изморени сме, разположения по 250-300 часа разположения месечно; за кадровия състав, че е намалял. От декември месец сме с една колежка, която напусна, по-малко. Затова се увеличиха и часовете на разположенията. Откакто напусна колежката, аз съм водил разговор с друга колежка, която желае да постъпи и работи в нашето отделение. Споменавал съм му, но той категорично ме е отрязвал. Каза, че не може да бъде преместена, защото се оголват и кадрите, и в това отделение.... И последното, ние поискахме като допълнително материално стимулиране да ни се дадат 10% от парите, които изкарваме, нашето отделение за месеца, което е около 60 000 лева или това са 6 000 лева, разпределени равномерно на целия персонал в отделението. Говоря за медицински сестри и доктори, като заплащане, това прави малко под заплатите на няколко отделения, забележете 3 отделения, които не могат да направят 100 000 лева, трите отделения оборот на месец. При което той ни каза, че това е невъзможно. Докторите си бяхме написали предварително молбите и му съобщихме, че отиваме да си ги подадем в канцеларията с предизвестия. След което той ни каза "Довиждане"."

От подаването на заявленията за напускане директорът на болницата не е провеждал срещи с лекарите в оставка, до 1 август, когато е извикал медиците поотделно в кабинета си, разказа още д-р Петров:
"Аз бях последния, втора смяна, и ме извика в 16:30, като ми зададе въпроса: "Сигурен ли си, че напускаш?". Аз му казах: "Вие разрешихте ли поне един от тези 3 въпроса, зададени на срещата, а именно: за разположението, за кадрите и за допълнителното материално стимулиране." Той каза, че не е и аз му казах, че е безпредметно повече да водим разговори, и че съм сигурен, че напускам, за жалост, Неврологично отделение."

Според информация на д-р Петров единият от лекарите от неговото отделение е оттеглил предизвестието си. А самия той е склонен да плати обезщетение от две брутни работни заплати, тъй като неговото предизвестие е с 3- месечен срок, за да може да напусне заедно със своите колеги на 19 август. Ако Неврологично отделение остане без лекари специалисти, а според медицинските стандарти са необходими поне двама лекари със специалност, д-р Петров допуска, че е възможно да дойдат неврологични екипи от софийски клиники:
"Нека да заповядат, аз ще бъда щастлив да видят как се минава няколко години подред сам лекар първа смяна - визитация, да прави консултации, да изписва болни, същевременно да приема болни от спешно приемно или от другите колеги от поликлиниките, срещу това заплащане, разбира се."

Д-р Петров се чувства омерзен от случващото се:
"При това, което ви съобщих като наши искания - 10% от това, което сме заработили, че не достига пак заплатите в някои от отделенията в МБАЛ "Св. Петка", не мога да се нарека изнудвач..."

Потърсихме за коментар директора на болницата д-р Цветан Василев. За краткото време, в което успяхме да говорим преди да ни затвори телефона, д-р Василев потвърди, че се чувства изнудван, а на наш въпрос защо приема искането за нормални условия на труд и заплащане за изнудване, д-р Василев отговори, че това са си наши тълкувания и прекъсна връзката. 

Няма да коментираме явното нежелание на д-р Василев за какъвто и да е диалог с журналисти от Радио Видин, няма да коментираме и доколко това е професионално, но държим да подчертаем, че като обществена медия, Радио Видин е очите и ушите на жителите на областите Видин, Враца и Монтана. А конкретно живеещите във Видинска област имат право да знаят какво се случва с единствената им областна болница. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28