Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метални сърца събират "Капачки за бъдеще" в Северозапада

| обновено на 07.08.19 в 15:09
Снимка: Младежки център Враца

Нови 10 метални сърца за събиране на пластмасови капачки са поставени на различни места в община Козлодуй. С тях сърцата в подкрепа на Националната кампания „Капачки за бъдеще” стават общо 11, обясни екологът на общината Велислава Спасова:


"В началото на 2019 година поставихме първоначално едно, а сега още 10 сърца. 7 от тях са поставени на територията на град Козлодуй, а останалите 4 са за всяко село от общината. Гражданите ще могат по всяко време да отидат и да поставят капачките, които са събрали, без да са обвързани с работното време на общинската администрация. Когато съберем достатъчно количество, ще ги транспортираме до рециклиращ пункт и съответно сумата ще бъде дарена на фондацията за закупуване на кувьози на някоя малка общинска болница в страната. Радваме се, че по този начин ще бъдем полезни..."


Метални сърца са поставени в парк "Турлашка махала", спирка "Бриз", до магазините на две големи търговски вериги, парк "Синият вир" и парк "Осемте улици". Още четири сърца са монтирани пред кметствата в Хърлец, Гложене, Бутан, Крива бара. Металните сърца са обект на по-голямо внимание и за кратко време в тях са събрани значителни количества капачки, показват наблюденията на общинските служители.
Снимка: Община Козлозуй

В началото на годината контейнер с формата на сърце изработиха членове на Младежи център - Враца. По време на домакинските срещи на местния "Ботев" сърцето е на стадиона, за да могат повече хора да подкрепят кампанията. После младежите го местят в парк "Дъбника" и на други места в града, където се очаква събитие с по-голяма посещаемост. От пролетта метално сърце има и в Мездра.


Идеята за металните сърца всъщност се заражда по Черноморието, като скоро след това е пренесена в различни краища на страната. Хората по места започнали сами да ги изработват и днес сърцата са над 100, каза Лазар Радков от кампанията:


"Много има, десетки са със сигурност, няма да се изненадам, ако са над 100. Хората понякога имат нужда от символи. Казват в някои села имало сърце и в София трябва да има. Хубаво, но в София събрах последния път 50 тона без нито едно сърце. Как точно сърцата ще помогнат, като има 150 доброволни пункта за събиране на капачки само в София, 1/3  от всички 400. Но хората имат нужда от външна мотивация, от символи..."


Организаторите на "Капачки за бъдеще" смятат да направят регистър на металните сърца, превърнали се в символ на кампанията, за да улеснят хората, които я подкрепят:


"Ще направим регистър, за да се знае, защото има и други кампании. Всъщност има сърца за други каузи, които не знаем какви каузи са, които не знаем каква отчетност имат. Не можем да гарантираме за другите каузи, ние можем да гарантираме само за себе си", обясни Лазар Радков.



Досега кампанията "Капачки за бъдеще" събираше средства за закупуване на кувьози за малки болници в страната. Тази есен потребностите от такава апаратура ще бъдат изцяло удовлетворени, затова организаторите проведоха проучване от каква друга техника имат нужда. Предстои резултатите да бъдат обобщени, а през есента, да се проведе поредното голямо събиране на пластмасови капачки, средствата от които ще бъдат за нова медицинска апаратура.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба представя книжовно-документалното наследство на Христо Ботев

Изложба, проследяваща важни етапи от живота и дейността на Христо Ботев, ще бъде показана във Враца. Експозицията  "Документи, извори, истини. Книжовно-документалното наследство на Христо Ботев“ е създадена от специалисти на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий". Тя представя един различен поглед върху живота и делото на поета- революционер,..

публикувано на 22.05.24 в 15:06

Буферният паркинг край Видин е факт, неясно остава как се организира движението

Буферен паркинг за тирове е изграден преди подхода към Дунав мост 2, от 15 май вечерта вече работи. Ден по-късно на среща на транспортните фирми от Видинска област притеснени шофьори се поинтересуваха каква собственост е, каква е организацията на движение, могат ли камионите на видински фирми да не престояват на него.  "Никой не може да..

публикувано на 21.05.24 в 17:50

Ученичка от Монтана с първо място за есе

Мая Асенова, ученичка във Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" Монтана спечели първо място за есе в конкурса "Да запазим внезапността".  Конкурсът се организира от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ град Русе, разказва Мая Асенова:  "Това, което ме вдъхнови да напиша поредното си есе, е мотивацията,..

публикувано на 21.05.24 в 15:15

В село Горна Бела речка се готвят за Нефестивала "Козе мляко"

За 20-и път в село Горна Бела речка, община Вършец, ще се проведе нефестивалът "Goat Milk" или в превод "Козе мляко" . Събитието ще започне на 24 май и ще продължи до неделя, 26 май.   Фестивална програма е наситена с разнообразни работилници и ателиета за изкуство, музика, танци, кулинария, образование, общуване с природата, здравето, лечебни..

публикувано на 21.05.24 в 14:00

Ученичка от видинската езикова гимназия се класира за световните финали HIPPO

Осмокласничката Весислава Лъчезарова Лазарова от ГПЧЕ “Йордан Радичков“ Видин се класира на световните финали на Международната олимпиада „Английски без граници“ (HIPPO). Тя е една от двете ученички от България в тази възрастова група, които се класираха на световните финали на това състезание, които ще се проведат през септември в град..

публикувано на 21.05.24 в 13:30

Защо не оцеляват дръвчетата във видинския парк

Повече от година и половина 32 дръвчета се опитват да оцелеят в Крайдунавския парк на Видин, в района между Речна гара и Колодрума. Поводът за тяхното насаждане е Националната конференция на българската адвокатура, която се проведе във Видин преди две години. До всяко дръвче е поставена табелка, на която пише от коя адвокатура в страната е..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Дарителски фонд подкрепя местни инициативи в Оряхово

Създаване на читалня на открито в Оряхово, възраждане на народните танци в Остров и оживяване на моменти от Средновековието ще подкрепи Общественият дарителски фонд "Участвам - дарявам - променям" - Оряхово". Трите идеи ще се финансират със средства, изцяло дарени от местни жители – граждани и фирми, обясни Наталия Фенерска, председател на..

публикувано на 21.05.24 в 11:30