Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За момите и ергените- в ранните часове- етно фолк джамбуре с "Булгара" и "Оратница"

Фестивалът в Жеравна- завръщане при корена

"Фиданките" и "Жарава" ще показват автентични видински хора


Една седмица ни дели от 12-тото издание на Фестивала на фолклорната носия "Жеравна-2019". Организатор на фестивала е Фондация "БЪЛГАРЕ", с председател Христо Димитров- създател, хореограф и продуцент на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ". 

Три дни, далеч от цивилизацията! 

Три дни век и половина назад в най-българското време! 

Три дни, потопени в звуците и багрите на съвременната българска приказка!

Отворете старите ракли, извадете националните носии, облечете ги и им дайте нов живот. 

Доведете със себе си децата и внуците си на Фестивала на фолклорната носия.

Старинна Жеравна разтваря топла прегръдка за вас, семейството ви и приятелите. 

ДОБРЕ ДОШЛИ!

Така организаторите канят всички на фестивала, който събира на едно място хора, които обичат българския фолклор. Началото е поставено преди 12 години, със сватбения ритуал на Христо Димитров и солистката на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" Албена Вескова, замислен като стара българска сватба. Тогава условието е всички да са облечени в носии. Естествено, идеята среща отпор:

"Дотогава в България нямаше такъв случай и хората негодуваха от факта, че трябва да бъдат облечени в носии, още повече, че те бяха хора, които са ходили само със смокинги и с костюми, и за тях това беше неудобно, некомфортно, трудно, дори срамно. Въпреки това те бяха принудени да се съобразят и толкова много им хареса, че после питаха кога пак ще направя нещо, за да се облекат в носии"- спомня си Христо Димитров. 



Значителен дял за началото на традицията има и зетят на Христо Димитров- Ян Чарлз Андерсон, който дава 10 000 евро, за да организира мероприятие, на което да облече отново шотландския си килт, за да се почувства като предците си. Така Христо Димитров започва да търси подходящо място, а след две години открива Жеравна. И започва Фестивалът на фолклорната носия... Сега, 12 години по-късно, националната носия присъства в гардероба на почти всеки българин и е част от дрескода на много събития и чествания, казва Христо Димитров. 

Тази година Фондация "БЪЛГАРЕ" навършва 15 години, затова и има подарък за 15-годишните посетители- те ще присъстват на фестивала без такса. 5 години навършва и Сдружение "Пазители на българщината", което събира около 90 съвременни български войводи- хора-лидери, които водят други след себе си, изявени личности и общественици с патриотичен дух. 

"От всеки един край на България ние имаме представители в това сдружение. То е надполитическо, надпартийно, надрелигиозно. България е водещата, патриотизма и любовта къв страната"- уточнява хореографът.

По традиция, в началото на фестивала се връчва отличието "Апостол на българщината", за първи път тази година фаворит за отличието е жена.

Като домакини, eкипът на Национален фолклорен ансамбъл "БЪЛГАРЕ" не участва в програмата, но са навсякъде. Иначе програмата е атрактивна и наситена с изяви- индивидуални и групови. Има и нов елемент, ориентиран към младото поколение, казва Христо Димитров:

"Предвидили сме към 1,30- 2 часа да правим  Етно фолк джамбуре. Това е за момите и ергените- по-младите, които възприемат фолклорната музика не в архаичния й вид, а там ще бъде представена малко по-съвременно чрез групите "Булгара" и "Оратница". Това е експериментално, иначе всичко останало го има, ще има и изненади... На Жеравна винаги присъстват представители на различните етнографски области като чузика- тук са тракийският оркестър, северняшката духова музика, македонските зурни, родопските каба гайди, ще има и много изпълнители, хората ще могат да вдят как японец пее българска народна песен, ще има и много изненади, включително и от мен..."

По регламент, самодейни фолклорни клубове и формации показват автентични хора, като доказват произхода им, а публиката ги разучава на място. Две групи от Видинско- "Фиданките" и "Жарава" ще участват в програмата. Помислено е и за любителите на Телевизия "БЪЛГАРЕ"-  ще присъстват персонажите от предаването "На чаршията". 

Всеки е добре дошъл на фестивала край Жеравна - без значение от националност, пол, религия и възраст. Има обаче няколко задължителни условия, предупреждава Христо Димитров: 

"Задължително е всички да бъдат облечени в национална носия, но не само- може да е алафранга, може да е японско кимоно. Имало е с арменски, грузински носии, с арабско облекло. Със старинни военни униформи също може, свещениците могат да бъдат облечени с расото си... Който няма носия, може да си наеме на място. Забранено е използването на телефони, фотоапарати, слънчеви очила, дамски чанти, детски колички. Забранено е присъствието на домашни любимци, внасянето на храни и напитки... Има вода, има сянка, има храна- на народни цени, обезпаразитено е, има място, където децата да тичат на воля. Има професионални фотографи, които снимат, а снимките са на свободен достъп в интернет-директория... Идваш и просто се наслаждаваш изцяло на атмосферата...В първия момент младите изпадат в шок, когато видят, че има и друг свят, извън телефоните, чуват друга музика, виждат други хора- красиво облечени и позитивно настроени, но това им харесва..."- казва Христо Димитров и допълва, че е "поръчал" хубаво време. 

Макар и извън темата, не можех да не попитам Христо Димитров кога и видинчани ще видят някои от завладяващите спектакли на "БЪЛГАРЕ":

"Това е болна тема... Видин е една община, в която много рядко идваме. Възложил съм на моя екип да дойдем със спектакъла "Осмото чудо", каквато и да е загубата ни във финансово отношение. Не е възможно всички градове в България да гледат спектаклите на Ансамбъл "Българе", с изключение на Видин. Няма как да допусна това. Това е така, защото нямаме спонсори във Видин и хора, които да ни подкрепят. Ако не съберем поне 5-6 хиляди лева от спонсори, няма как от приходи от билети да покрием разходите, които имаме, за да изиграем наш спектакъл. Трябва да помогне и общината малко... не сме успели да пробием, но смятам, че ще го направим и съм казал- каквато и да е загубата, да отидеми да направим този спектакъл." 

Дано наистина се намери някой, който да помогне, защото ги чакаме и във Видин. 

Иначе- 16,17 и 18 август- това са трите дати, в които всеки, който иска да се потопи в атмосферата, в която са живели нашите предци, може да иде в Жеравна на традиционния Фестивал на фолклорната носия. Три дни, в които да забрави за делничните си ангажименти. Три дни, в които да отвори сетивата и душата си за заобикалящата го красота.


И аз ще бъда, а после ще разказвам. 

Снимки: Архив Фестивал на фолклорната носия Жеравна

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47