Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ТИД е Видин" е мотото на регатата за българския участък на Дунав

Снимка: Радио ВИДИН Архив


Участниците в 64-тата Международната гребна регата ТИД -2019 ще бъдат посрещнати в събота, 10 август, край видинското село Връв. В неделя, 11 август, гребците ще пристигнат във Видин. Тази година мотото на регата в българския участък на Дунав ще бъде "ТИД е Видин". Това каза ръководителят на регатата за България Йонко Кожухаров:


"ТИД е Видин", защото само Видин от българските гардове по Дунав има такава прекрасна гледка от реката към града. Навсякъде другаде е индустриализация - комини, заводи. Най-много радва туриста крепостта "Баба Вида", това е нещо уникално и може да бъде сравнявано с гледките, които ни предлагат Германия, Австрия, със замъци, със зеленина, също и с добри условия около крепостта, предоставена ни е възможност да бъдем в такъв хубав  парк. Никъде в България нямаме такива добри условия за палатков лагер."


90 участници от САЩ, Австралия, Англия, Холандия, Дания и дунавските държави ще бъдат посрещнати на българския бряг на Дунав. Към тях в село Връв ще се присъединят 25 гребци. Във Видин също ще се присъединят нови участници, така че общият им брой през следващите дни се очаква да достигне 150. Най-младият участник е на 18, а най-възрастният на 85. В отделните етапи на ТИД ежегодно стартират около 600 гребци, но само 35 от тях са успявали да преодолеят цялата дължина на реката. Тази година регатата започна на 22 юни от Инглощат, Германия, и ще завърши на 5 септември при Делтата на Дунав в Румъния. 


21 души наброява видинската група, каза за Радио Видин Лариса Найденова, член на клуба по воден туризъм към Туристическо дружество "Бонония Видин" 21 и дъщеря на един от първите четирима българи участвали в Регатата: 


"От 10 години участвам, Българският етап е най-хубавия, най-атрактивния, най-лекия... Това е едно уникално преживяване,една емоция, една тръпка, която няма как да се обясни с думи, това трябва да се изживее, който го е опитал в повечето случаи е повтарял. Виждала съм с очите си придружаващи бебета как израстват пред очите ни, възрастни хора, които не могат вече да ходят, но искат да се чувстват част от духа на Регатата. Една от годините имаше от Германия човек с ампутиран крак, който беше започнал от Инглощат до края. Той сам носеше лодката си, гребеше без всякаква помощ. Абсолютно се самообслужваше."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48