Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от Видин с иновативна идея за превенция на заболяването- плащаш 7 400, получаваш 40 000 лева

Ветеринарен лекар за Африканската чума: "Не е приятно да убиваме "пациентите" си, но това е начинът"


Африканската чума завладява страната.... 33 огнища са доказани до момента при домашни свине в страната, 35 са случаите на открити заразени диви прасета, съобщават от Българската агенция за безопасност на храните. Последният случай в Северозападния регион е от края на миналата седмица, от димовското село Бела, където е открит труп на дива свиня, а пробата е положителна. 

От миналата седмица е в сила указанието в 20-километровите зони около индустриалните свинеферми да се заколят домашните свине, за да се избегне възможността от зараза на фермите. "Коледа посред лято"- така стопаните наричат ситуацията. Мярката бе приета с недоволство- и от стопаните, и от местната власт, а в Монтанско се вдигнаха на протест. В голямата си част стопаните, които отглеждат свине у дома, не вярват, че има Африканска чума и поискаха удължаване на срока за клане до 31 декември. Има ли начин хората да се убедят в сериозността на проблема, без да вярват на различни теории- с този въпрос потърсих д-р Димитър Цанков, председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз във Видин:

"България нито е голям свинепроизводител, нито е голям консуматор на свинско месо. Едва ли ние сме точката на вселената, която ще поеме държавният резерв на Америка и Европа. Теории има всякакви, но заболяването го има и ситуацията е сериозна... Ако в Сърбия го няма- много скоро и там ще се появи... Вярно е, че са закъснели мерките, но е наложително да бъдат унищожени прасетата около големите свинеферми. Няма гаранция, че това ще спре заболяването, но се надяваме, че като няма голяма популация от диви и питомни прасета около комплексите, по-голям е шансът да не влезе в тях. Абсолютна гаранция при заразните заболявания няма..."

Според д-р Цанков пътищата на зараза са много, включително и чрез внасяне на фуражи. Практиката на д-р Цанков е в регион Кула-Бойница, а четири села от кулска община попадат в 20-километровата санитарна зона, в която трябва да бъдат заклани домашните свине, в противен случай ще бъдат умъртвени. Как се пристъпва към подобно действие и как хората в Кулско приемат мярката:

"Приемат спокойно нещата, свинете в задните дворове не са много, за хората загубата на животни е повече емоционална, отколкото икономическа, неприятно е, но разбират... То и няма много животни- не са стотици, десетки бройки са, не всеки е доволен, но хората изпълняват указанията и ги изклаха ... И на нас не ни е лесно да вземем решение, но в хуманната и ветеринарната медицина има разлика, особено когато говорим за продуктивни животни, не за домашни любимци. Тук се гледа основно икономическия ефект, не толкова самото лечение на конкретно животно. След като знаеш, че ще предпазиш 500 хиляди прасета или някакви други животни, в известна степен по-добре е да се убият 100-200-500-1000, но да се спасят другите, да се спаси отрасъла. Другият вариант какъв е- ако оставим да се развие заболяването, то така или иначе ще обхване цялата страна и ще унищожи всички животни.... Не е приятно за никого, за нас е работа, по този начин спасяваме по-голямата част от свиневъдството, не навреждаме на никого. Не е приятно, най-малкото и защото ако няма животни, оставаме без "пациенти". Това е." 

До 31 юли в личните стопанства, които са на отстояние 20 километра от двете индустриални ферми във Видинско, трябваше да бъдат заклани домашните прасета. В противен случай, те ще бъдат умъртвени. 58 населени места попадат в санитарната зона, с недоволство или не, хората изпълняват указанията. Година или две най-рано след обявена епидемия може да се пристъпи отново към свободно отглеждане на животни- чуйте в звуковия файл.   

"Двойна превенция срещу чумата по свинете" - това е темата на доклад, разработен от Даниела Маркова, възпитаник на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. Ели Цветанова- ръководител и консултант на проекта, представи идеята:
 
"Напоследък толкова много се говори за Африканската чума и е ясно, че това е фатално заразно заболяване по домашните и дивите свине. За съжаление, заразата може да стане и от корабите- на пристанищата хората изхвърлят отпадъци...Затова важен е елементът на превенция и профилактика на заболяването, което има и социален момент. Така че нашето предложение- ние набелязахме две възможни мероприятия:   Собствениците на свиневъдни обекти, лични стопани и ловни стопанства задължително и ежегодно да сключват застраховка, свързана със  заболяването Африканска чума по свинете, като за целта се разрабти нов продукт, диференциран за заболяването. Ако го има, застрахователите биха отчели възрастта на заболелите животни, пропуснатите ползи от загубата на свине майки, извършените дейности за селектиране, загубите при стада от ценни породи... От своя страна задължение на застрахователите е да използват дронове с камери, с които да облитат рискови места и да наблюдават популацията на диви свине, както и места, свързани с рискове от зараза- като пристанища и сметища, както и да са във връзка с лесничейства и кметове на населени места, за да се следи какво се случва в заден двор. При евентуално заболяване, застрахователите да изплащат обезщетение..."

Според Ели Цветанова тази идея е иновативна:

"Продължавам да твърдя, че е иновативна, защото е свързана с един общ застрахователен продукт, а с него би се повишила застрахователната култура на българите и от друга страна използването на технологиите. Така биха си били полезни взаимно. Естествено, застрахователите се задължават да изплатят застрахователната сума. Така например, при застрахователна сума, която касае 100 броя прасета, на възраст 6 месеца и живо тегло над 20 кг., сумата е 40 000 лева, а разходът, който трябва да се направи за тези прасета е 7 400 лева и  включва премия за основни рискова /заразни болести/, незаразни болести и клане по необходимост. Естествено, с тези 40 000 лева свинекомплексите биха могли да си стъпнат отново на краката и в подходящ момент да започнат отново производство. По същия начин в личните стопанства хората биха могли да си възстановят това, за което са се грижили. Наистина отглеждането на животни е много трудоемко, а на хората им е мъчно, когато трябва да убият свиня майка. ...В крайна сметка, когато сме безсилни и не можем нищо да направим, трябва да обърнем внимание на превенцията и профилактиката- това е по-добро от лечението....още повече, че за африканската чума няма лечение." 

Докладът е написан с помощтта на застрахователен агент и е представен миналата година на международна конференция по животновъдство в Сливен, но така и никой не му е обърнал внимание. Дали, ако някой бе се заел с реализацията на иновативната идея, ситуацията с чумата по свинете би била по-различна, никой обаче не може да каже. 

Във Видин жътвата на пшеница е приключила на 100 %, каза директорът на земеделската дирекция във Видин- Емилиян Енчев:

"Реколтирани са 445 хиляди декара, средният добив е 532 кг. При ечемика са ожънати 42 хиляди декара площи, добивът е 561 кг. Маслодайна рапица има 17 200 дка реколтирани, средният добив е 161 кг, при рапицата има пропаднали 1 800 декара, които са презасяти със слънчоглед и царевица."

Нормално се развиват пролетните култури. Комисия ще обследва площи със слънчоглед в Грамада, пострадали от градушка, за да бъде издаден протокол, каза още Емилиян Енчев. 

Благоприятен ли ще е август за развитието на пролетниците и за останалите култури- чуйте от  Леночка Ангелова, директор на метеорологичната станция в Монтана. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15