Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко мандата да управлява един кмет

И тази есен отново ще застанем пред избирателните урни- този път за да изберем своите кметове и общински съветници, по местата, в които живеем. Какво, обаче ще предпочетем- ще ни трябват ли нови лица, заредени с идеи и енергия или отново ще заложим на познатите, но сигурни карти. Достатъчни ли са четири години, за да може един кметски екип да покаже целия си потенциал или това е твърде кратък период от време. Какво предпочитат хората и какво показва опитът през годините? Потърсихме д-р Иван Ценов, кмет на Видин, в периода от 1999 до 2007 г. Той е и председател на Асоциацията на демократичните общини в България, 2001 - 2004 г. Вицепрезидент на Асоциацията на мултиетническите градове в Югоизточна Европа, Нови Сад, Сърбия. 

"Училище за кметове няма. Човек трябва да е достатъчно интелигентен и бърза да взима правилните решения, защото отговорностите на един кмет са много големи и са в различни сфери. Когато човек е отдаден на тази дейност той успява. Мисля, че един мандат не е достатъчен." - обясни Иван Ценов.

Четири партии ще подкрепят Златко Живков за шести мандат. Кметът на Монтана обяви, че се кандидатира за следващ мандат пред близо 600 свои поддръжници. Като основание да поиска отново доверието на хората той изтъкна резултатите от проучване, направено през последния месец. Според него 62 процента от гражданите на Монтана са оптимисти за развитието на общината.

"Това е заслуга на всички хора, които през последните пет мандата работиха за развитието на Монтана. Последните 20 години е един изключителен силен период нашата община, заяви Живков. Той даде пример с направеното в сферата на екологията от 2007 до днес. Монтана е сред първите пет общини в страната, които са разработили и завършили проекти по европейската програма „Околна среда”. Това са депото за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и мерки за реализирането й в следващите три години. С тях 3500 домакинства ще преминат на отопление с екологични източници на енергия."- каза Златко Живков.

"Когато си много добър в работата си хората, които гледат отстрани си мислят, че това е много лесно. Аз се убедих, че това не е така."- каза 18 годишната Енея, носител на национални и международни награди в литературни конкурси. "Монтана ми даде добър старт в живота, тя е моят дом и ще продължа да се завръщам. Искам града ни да продължи да се развива. Вярвам, че и през следващия етап г-н Живков и екипът му няма да забавят добре наложено темпо."

Председателят на 39- тото народно събрание и народен представител от регион Монтана доц. Борислав Великов заяви, че Българска Нова демокрация ще подкрепи кандидатурата на Златко Живков

"Да можеш да работиш със седем народни събрания и с девет правителства- това показва целеустременост, твърдост и същевременно гъвкавост."- заяви доц. Борислав Великов. Димана Макариева, капитан на женски отбор по баскетбол, благодари на Златко Живков за това, че последните 20 години Монтана е най-спортният град в България.

Кметът на Община Враца Калин Каменов завършва успешно първият си мандат. По думите му постигнатото във Враца е видимо за всички, които посещават или живеят в града под Околчица:

"Аз съм сигурен, че с инерцията, която сме набрали при един евентуален следващ кметски мандат положителните неща за Враца, спечелените европейски проекти, привлечените европейски инвестиции и подобренията за града ще продължат в още по- голяма степен."- коментира Калин Каменов.

Какво предпочитат видинчани- нови лица или утвърдени кандидатури? Това проверихме в анкета:

"Не живея в града, но не виждам и някаква промяна. Може би ново лице ще е по- добре, но хората ще си кажат мнението ... Всичките са от един дол дренки, но докато няма гражданско общество нищо няма да се оправи ... Тоя кмет тамън почна нещо да прави и трябва да го махат ... Според мен най- много са достатъчни два мандата."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49

Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добри

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа..

публикувано на 15.01.20 в 11:56

Ще залее ли водната криза политиците?

Водната криза в Перник и други градове в страната предизвика деветата оставка в третия кабинет на Бойко Борисов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се раздели с поста си. Той стана и първият действащ министър, който е арестуван. Прокуратурата съобщи, че срещу Нено Димов се повдигат обвинения за умишлена безстопанственост. "Това е..

публикувано на 14.01.20 в 11:25

С поглед към звездите

Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления. "Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че..

публикувано на 13.01.20 в 13:15