Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Колко мандата да управлява един кмет

И тази есен отново ще застанем пред избирателните урни- този път за да изберем своите кметове и общински съветници, по местата, в които живеем. Какво, обаче ще предпочетем- ще ни трябват ли нови лица, заредени с идеи и енергия или отново ще заложим на познатите, но сигурни карти. Достатъчни ли са четири години, за да може един кметски екип да покаже целия си потенциал или това е твърде кратък период от време. Какво предпочитат хората и какво показва опитът през годините? Потърсихме д-р Иван Ценов, кмет на Видин, в периода от 1999 до 2007 г. Той е и председател на Асоциацията на демократичните общини в България, 2001 - 2004 г. Вицепрезидент на Асоциацията на мултиетническите градове в Югоизточна Европа, Нови Сад, Сърбия. 

"Училище за кметове няма. Човек трябва да е достатъчно интелигентен и бърза да взима правилните решения, защото отговорностите на един кмет са много големи и са в различни сфери. Когато човек е отдаден на тази дейност той успява. Мисля, че един мандат не е достатъчен." - обясни Иван Ценов.

Четири партии ще подкрепят Златко Живков за шести мандат. Кметът на Монтана обяви, че се кандидатира за следващ мандат пред близо 600 свои поддръжници. Като основание да поиска отново доверието на хората той изтъкна резултатите от проучване, направено през последния месец. Според него 62 процента от гражданите на Монтана са оптимисти за развитието на общината.

"Това е заслуга на всички хора, които през последните пет мандата работиха за развитието на Монтана. Последните 20 години е един изключителен силен период нашата община, заяви Живков. Той даде пример с направеното в сферата на екологията от 2007 до днес. Монтана е сред първите пет общини в страната, които са разработили и завършили проекти по европейската програма „Околна среда”. Това са депото за твърди битови отпадъци, градска пречиствателна станция, сепарираща инсталация, воден цикъл, депо за едри и опасни отпадъци, програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и мерки за реализирането й в следващите три години. С тях 3500 домакинства ще преминат на отопление с екологични източници на енергия."- каза Златко Живков.

"Когато си много добър в работата си хората, които гледат отстрани си мислят, че това е много лесно. Аз се убедих, че това не е така."- каза 18 годишната Енея, носител на национални и международни награди в литературни конкурси. "Монтана ми даде добър старт в живота, тя е моят дом и ще продължа да се завръщам. Искам града ни да продължи да се развива. Вярвам, че и през следващия етап г-н Живков и екипът му няма да забавят добре наложено темпо."

Председателят на 39- тото народно събрание и народен представител от регион Монтана доц. Борислав Великов заяви, че Българска Нова демокрация ще подкрепи кандидатурата на Златко Живков

"Да можеш да работиш със седем народни събрания и с девет правителства- това показва целеустременост, твърдост и същевременно гъвкавост."- заяви доц. Борислав Великов. Димана Макариева, капитан на женски отбор по баскетбол, благодари на Златко Живков за това, че последните 20 години Монтана е най-спортният град в България.

Кметът на Община Враца Калин Каменов завършва успешно първият си мандат. По думите му постигнатото във Враца е видимо за всички, които посещават или живеят в града под Околчица:

"Аз съм сигурен, че с инерцията, която сме набрали при един евентуален следващ кметски мандат положителните неща за Враца, спечелените европейски проекти, привлечените европейски инвестиции и подобренията за града ще продължат в още по- голяма степен."- коментира Калин Каменов.

Какво предпочитат видинчани- нови лица или утвърдени кандидатури? Това проверихме в анкета:

"Не живея в града, но не виждам и някаква промяна. Може би ново лице ще е по- добре, но хората ще си кажат мнението ... Всичките са от един дол дренки, но докато няма гражданско общество нищо няма да се оправи ... Тоя кмет тамън почна нещо да прави и трябва да го махат ... Според мен най- много са достатъчни два мандата."- коментираха видинчани.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16