Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Видинските тротоари - изпитание за майките с колички

Снимка: Радио ВИДИН

Разкопани улици, покрити с прах,никой не спира на пешеходна пътека, в магазините не може да се влезе с количка, много обществени сгради не са пригодени за колички, тротоарите нямат полегати места, навсякъде по тях има паркирани коли въпреки знаците, а на човек му остава да се движи само по улицата и да се моли някой да не го блъсне. Така описва излизането си на разходка видинска майка. Количката ми скърца, прибираме се в прах от главата до петите, а придвижването ни е изключително трудно, каза за Радио ВИДИН - Гергана Младенова, майка на две деца:

"Имам две деца и ни се налага придвижването с двойна количка, защото децата са породени и са малки. Малко по-голяма е и по-масивна, но не смятам, че и за другите майки ситуацията е различна. Живея в единия край на града, когато реша да изведа децата си на разходка в градската градина, е наистина непосилно за мен- не трудно, а невъзможно. Не навсякъде има тротоари, а там, където има, са разбити, има стърчащи плочки, корените на дърветата са повдигнали старите плочки или просто са наспирали коли "на сянка". И все пак, ако има нормален тротоар, той е висок 40 см, не е никак пригоден за изкачване или слизане от него и това за сам човек е наистина трудно. Ако искаш да отидеш до някой магазин на центъра, всички знаем прави се ремонт, да, може и да стане хубаво после, но сега и пеша е невъзможно, пък остави, ако си с бебе... Живея в наистина голям квартал, дори и площадки нямаме, преди няколко дни демонтираха и последните съоръжения, останали от 80-те години, тревата е до кръста ми, какво да ви кажа, трябва да сме оптимисти, ама пък нищо няма направено от години, за да го видиш и да си кажеш "Да, нещата някога ще се оправят." 

Освен описаното дотук, в града съществуват още много препятствия пред майките с колички, хората в инвалидни колички, както и обикновените пешеходци. Потърсихме мнението и на други майки в града:

"Ние сме от два дни в града и още вчера попаднах в една много кофти ситуация в квартал "Калето"- тротоарите са много разбити, невъзможно е минаването, никъде няма за спускане и слизане от тротоарите. Да, от градинката нямам оплаквания, но за да стигнеш до тук-) коли са наспирали, слизаш на пътя опасно е, много опасно... Абсолютно непригодени са тротоарите за майките с колички и инвалидите. Единствения начин да се разходи майката- трябва да дойде в парка, наистина е трудно... Идвайки към парка, се наложи да нося количката на ръце с приятелката ми, за да се чувства комфортно детето... Това тъкмо си говорим- майката вози детето си три години, а инвалидите как се придвижват? Огледайте се- виждате ли някъде човек с инвалидна количка?.. Масово спират по тротоарите, нямам търпение детето ми да започне да ходи..." 

Грижа на Общината е да се погрижи за улиците, да пригоди тротоарите за инвалидни и детски колички, да направи тоалетни за инвалиди, да се направят повече места за игра и отдих и т. н.

И както нашата видинска майка каза: "хубаво е да сме оптимисти", затова отново оставаме в очакване на новите тротоари на Видин и улесненото ни придвижване.
Вижте още

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35