Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ученичка от Видин дари свои творби за благотворителна кауза

Снимка: Радио ВИДИН

16- годишната ученичка Десислава Цанкова от видинската математическа гимназия дари 2 свои картини за инициативата на Дамски Лайънс Клуб Бъдин - "Изкуството в подкрепа на деца в неравностойно положение". Отличничката Десислава разказва, че обича да рисува и вкъщи е препълнено с нейни творби, затова след като майка ѝ я запознала с инициативата е решила да направи добро, чрез дарение на 2 от любимите си картини.


"Постоянно рисувам има много разнообразни неща, които след като ги нарисувам отиват в една папка и по този начин изгубват своя смисъл и прашлясват. Неприятно ми е, че стоят по този начин, защото съм вложила във всяка една индивидуално чувство, много съм била щастлива докато съм ги рисувала. Стената ми е изпълнена не само с мои неща, но и с неща, които ни вдъхновяват и вече нямам място къде да ги закачвам. Майка ми ме запозна с тази кауза и ми стана много хубаво. Избрах 2 от любимите ми и ги дарих."


Десислава разкрива, че интереса към рисуването е придобила от най-ранна детска възраст. Успява да съчетава изкуството и точните науки, като все още не е решила за в бъдеще с какво ще се занимава.  


"Винаги съм рисувала защото ми е доставяло удоволствие. По-сериозно започнах някъде от 7 клас, когато започнах да използвам Интернет и виждах как хората рисуват и си казвах дали мога и аз да правя такива неща, така започнах. Аз много обичам математиката и технологиите, и рисуването, на едно ниво са ми в сърцето. Още не съм решила с какво да се занимавам, но бих била много щастлива да мога да ги съчетавам. Благотворителността е прекрасно нещо, защото в днешно време има страшно много проблеми по света и сега повече от всякога се нуждаем от човещина, когато притежаваш е хубаво и да дадеш нещо от себе си за останалите. Помагаме всеки ден говорейки с приятели, помагайки им да минават през тежки периоди и в този смисъл мисля, че помагам на хората. Ако сме научени на любов и уважение ние ще искаме да помагаме на останалите."


Кампанията на Дамски Лайънс Клуб Бъдин е в ход и всеки може да дари картина. През есента ще се проведе благотворителна изложба - базар, на която всички дарени картини ще бъдат представени. А всички ценители на изкуството или просто хора с желание да помогнат, ще имат възможност да закупят картина и да станат част от процеса на сътворение на добро. Средствата, събрани от базара, ще достигнат до деца от Видин, които имат нужда от помощ като единадесет годишния Йоско, който има нужда от лечение в чужбина. Целта на изложбата е благотворителна и няма претенции да показва само картини с високо галерийно качество. Картини може да дари всеки, който рисува. Допълнителен положителен ефект от това начинание е, че таланта на много млади хора може да бъде представен пред публика и така да бъдат насърчени да продължат да рисуват и да се усъвършенстват.


Вижте още

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00

Мариан Вълев във Видин за предпремиерата на "Ятаган"

Един от най-известните български актьори Мариан Вълев пристига във Видин за среща с фенове на киното. Повода е предпримиерата на филма "Ятаган". В тази връзка емблематичният актьор, изиграл една от най-знаковите роли в родният ефир - тази на Росен Гацов-Куката в сериала "Под Прикритие" даде специално интервю за Радио ВИДИН. Йорданка Петрова..

обновено на 15.02.20 в 07:52

"Заедно" на 14 февруари 2020 година

Темите в "Заедно" на 14 февруари 2020 година: Във Враца организират благотворителен концерт в подкрепа на Весела Огнева , която се бори с тежка диагноза, но без да губи вярата и усмивката. От платформата "Приятели, помагайте", чийто създател е Лео Кадели обявиха кауза "Абитуриенти в неравностойно положение 2020". Желанието им е да..

публикувано на 14.02.20 в 16:20

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика.  Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик...

публикувано на 13.02.20 в 17:35