Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дивите прасета- това голямо зло

Снимка: БГНЕС


Африканската чума не подмина и Видин. Огнище с две болни прасета бе открито в квартал "Нов път". Неясно остана как двете прасета са се разболели, но отвсякъде се тръби, че основен заподозрян в цялата ситуация е дивото прасе- като преносител на заразата. И тук вече опираме до това как ще успеем да се справим с популацията му. Натоварени с тази задача са ловците. С трима ловци от региона си говорим за живота и поведението на дивата свиня и за това- намаляването на популацията на дивата свиня- мисия възможна ли е?

Дани Вътков е от Видин, сред многото му хобита е и ловът. И понеже очевидно заразата при нас идва от Румъния, на въпроса възможно ли е дивото прасе да е преплувало Дунав, за да ни донесе заразата, той отговори: 

"Не е нужно дивото прасе да преплува Дунав, при положение, че от години ежедневно сечем наши гори, товарим на камиони дървесината и изкарваме в Румъния. Ние минаваме през терените, през които минават и дивите прасета. Пътят е много къс... Дивото прасе променя своето местонахождение според това- дали има храна или има опасност от хищници. То е в състояние да измине 30-40 км на денонощие без никакви усилия. Изключително интелигентно животно, с изключително чувство за самосъхранение. Били сме свидетели как едно такова животно се измъква по най-хитрия начин и прави за смях 30 човека- ловци- половината гоначи, половината на засада. Инстинктивно намира правилния път за измъкване. Изключителен интелект в екстрени ситуации. Затова и оцелява при трудни условия... Иначе е отличен плувец...

Въпросът е, че от миналата година се говори за чумата, ние изпуснахме този момент да се справим отчасти с този проблем. Подобна ситуация е имало в Белгия, където е имало категорична забрана за влизане в горите, евакуирани са военна полиция ловци и е било масова сеч на диви прасета... При нас- забраняват груповия лов, разрешават индивидуалния- заразата пак може да се пренесе, освен това, открива се ловът на пернати- те са в полето, но там ходят и дивите прасета- житото отмина, но сега прасетата слизат при царевицата, при слънчогледа....Аз нямам реална представа и не зная как при нас ще се случат нещата..."

Според Дани Вътков, всякакви провокации за това има или няма чума, са безпочвени и навлизат в графа теория на конспирациите. Както много други хора, и той смята, че още миналата година е трябвало да се действа по-твърдо, а не с измислена ограда, която не би могла да спре прасетата. 

Според кмета на село Меляне, общ. Георги Дамяново, Ботьо Петков, който също е ловец, е допусната и друга грешка  миналата година- трябвало да бъде удължен срокът на груповия лов. А там, в Балкана, има доста диви прасета:

"Тази година има голяма популация, но няма как да се унищожи... Дивите прасета имат много голям преход- сега ще има преход около август-септември, слизат в низините, където има големи масиви с храна. След това края на октомври, началото на ноември, се връщат обратно. Такъв контакт неминуемо ще доведе до зараза. Спокойно могат да минат и в Сърбия. Ние знаем какво трябва да правим и ще го правим- нямаме избор." 

Наистина няма да имат избор ловците, на тях ще се падне тази задача- да се справят с популацията, въпреки, че Ботьо Петков не е оптимист, че напълно може да бъдат прочистени горите от дивите прасета. И Илия Георгиев- ръководителят на ловно- рибарското дружество във Видин не е оптимист, че проблемът ще бъде решен скоро. Пред Йорданка Петрова той каза, че пътищата на зараза са много. Иначе е обучен как да разпознава симптомите на заразено прасе.

Иначе в региона дивите прасета са в нормалния запас. И българските, и сръбските ловци полагат грижи за тях. Над 400 са преброени на територията на ловно-рибарското дружество във Видин. А какво ще се случи, ако и те изчезнат - засега не се знае... Горките ни диви прасета...

Какви са възможните пътища на зараза, какви места предпочита да обитава дивото прасе, кой е по-опасен- майка, която пази малките или мъжкарят, и още любопитни подробности за живота на дивото прасе, чуйте в звуковия файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Експерт: Цената на пшеницата ще върви надолу

Колко зърно са добили българските земеделци, какво е качеството му и каква е пазарната ситуация, какви са прогнозните цени на пролетните култури- в " Земята, която ни храни " отговор на тези въпроси дава Борис Ангелов , представител на Софийската стокова борса в Монтана.  Около 6 милиона тона е добитата пшеница към момента. Средният добив се..

публикувано на 01.08.24 в 18:30