Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Молитвата и постът са оръжие, което избавя човека от грях и го спасява за вечността

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. Дава ни се чрез евангелското четиво да проумеем нашето истинско отношение към Бога и неговия закон, та живеейки и съблюдавайки вяра, надежда и любов, да бъдем достойни човеци и синове на Бога.

"Бъдете ми подражатели, както съм аз на Христа" (1 Кор. 4:16).

"Братя и сестри,

Свети апостол Павел в днешното четиво описва примера на апостолите, които не търсят своето удобство и изгода, но търпят всичко за любовта Христова и духовния напредък на християните. "Моля ви, бъдете мои подражатели, както съм аз на Христа" (1 Кор. 4:16). С тези думи завършва апостолската четиво за тази неделя. Св. Апостол отправя молба към своите чада, бъдете ми подражатели, старайте се да бъдете както мен.

Чрез тези думи на ап. Павел до християните в Коринт ни се напомня за нашето предназначение, нашата отговорност и най-вече начинът ни на живот. Думите на св. Апостол смирено отекват в нашите души, карат ни да спрем за малко бързината си, да натиснем пауза, и да се замислим на къде сме тръгнали, какво правим и най-вече, за кого го правим? На какво посветихме живота си? На какво отдадохме ежедневието си? Забравяйки, че всеки миг от живота ни може да бъде последен.

Братя и сестри,

Бидейки в света, нека да не търсим одобрение, но стоейки в доброто и правилното, като следваме Божиите предписания, имайки отворени сърца с вяра и като се държим във вярата и един за другиго, да следваме думите на Апостола и му бъдем подражатели, както той е на Христа и тогава ще бъдем християни, ще направим себе си и Божии. Тогава ще видим истинската сила, мъдрост и слава,  и ще сме част от тях! За слава на Бога, амин!"

В рубриката "Съвременна Библия" - Министерството на образованието на Китай е решило да изтрие всяко споменаване на Бога, църквата, Библията или Исус от страниците на световните класики в литературата. Целта е превенция на децата в училищата срещу религиозно и по-конкретно християнско влияние, което неволно струи от страниците на великите произведения. Така Робинзон вместо да открие три Библии, открива три книги. В повестта "Ванка" на Чехов е изтрита сцената в църквата и молитвата. Цензура се прилага и в Андерсеновата приказка "Малката кибритопродавачка", където падналата звезда не означава, че "някоя душа се въздига при Бога на небето", а че "някой човек напуска света". Не сте ли си задавали въпроса: какво толкова опасно има в Исус, че да се пазят дори децата от Него? Какво толкова опасно е записано в Библията, че това да е най-забраняваната книга в човешката история? Мисля, че знам поне един от отговорите. Исус обещава свобода на своите ученици, а свободата е винаги преследвана.


Вижте още

В "Музикална зона" на 22 октомври 2020 слушаме диригента Валерий Гергиев

Диригент с обширна дискография, включваща опери, симфонии и концерти, изключително търсен в целия свят. Ръководител на водещи световни музикални институти, фестивали и оркестри в продължение на години, с особени заслуги за популяризирането на руската култура зад граница. Изкуството му се характеризира с ярка индивидуалност и силна емоционалност...

публикувано на 22.10.20 в 09:00

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59