Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Застраховката "Автокаско" - нужна ли ни е?

Снимка: Радио ВИДИН


Всички автомобили, които се движат в България трябва да имат застраховка "Гражданска отговорност", но има и една друга застраховка на автомобила, а именно "Автокаско". Тя не е задължителна по правила на Кодекса на застраховането, но пък е с по-широко покритие от "Гражданската отговорност" и най-важното е, че покрива щети без значение чия е вината. Това е една от причините през последните години да се забелязва доста голяма търсене на този вид полица, каза за Радио ВИДИН Филип Недялков, застрахователен брокер от Видин:

"Причината е покритието на повече рискове. Като кражба, грабеж, пожар, природни бедствия и др. Задължително условие при купуване на кола на лизинг е колата да има Каско, защото в случай на изчезване на автомобила, лизинговата компания или банката трябва да си гарантира прибирането на парите за автомобила. Повечето компании дават безплатна опция на клиентите като им разширяват полицата да има покритие в целия Европейски съюз. Много малко държави, които не са членки на ЕС покриват риск "кражба", но ПТП и другите клаузи си остават. Каското при всички обстоятелства покрива щети по МПС-то, но трябва да са спазени общите условия на полицата. За да има обезщетения не трябва да сте пили или употребил упойващи вещества."


Друга основна причина хората да избират този вид застраховане е закупуването на по-скъп автомобил, природните бедствия като например градушка също са фактор за по-големия интерес към полица "Автокаско", смята Филип Недялков:


"Последно време една от причините за интереса към Каско-то е заради градушките. Ако се сещате преди години една много сериозна градушка удари София и изпочупи доста коли, застрахователите претърпяха загуби. Това е покрит риск по клаузата "Природни Бедствия". Затова е Каско-то. Не се търси ничия вина. Моят съвет е да се застрахова. Има възможности и за разсрочено плащане, така, че премията надали би натоварило някого финансово като цяло."


Видинчани са разделени в мнението си затова дали имат нужда от Автокаско:


"Бих си направил защото никого няма гаранции, че може да ти се случи нещо. Ако имаме Каско при всяко транспортно произшествие сме защитени. Ние шофьорите разчитаме на застраховката. Не ме е страх да ми откраднат колата, според мен във Видин е тихо спокойно и е един от най-хубавите градове в България... Имам Каско, направих го за по-голяма сигурност. Кражбата на колата не е причина да си го направя. Бих казала, че е скъпо да се направи Каско... Аз не бих си направил защото колата е 96-та година няма смисъл... Колата е нова, има Каско. Участвах в катастрофа и ми изплатиха всичко по ремонта. За месец и половина ми оправиха колата, а предницата не можеше да се познае."  


Да имаш кола като цяло не излиза никак евтино. Дължат се данъци, застраховки и такси, но пък няма и как да е по друг начин, защото да си шофьор е голяма отговорност. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видински съюз на зърнопроизводителите- 15 години в защита на земеделците от региона

Видинският съюз на зърнопроизводителите навърши 15 години. Кои бяха проблемите тогава и кои от тях намериха решение през годините? Какви са пазарната ситуация и пролетните настроения сред земеделците? Какво е състоянието на есенниците и какви са очакванията на фермерите? В "Земята, която ни храни" гостува председателят на съюза Жечко..

обновено на 29.03.24 в 16:30

Отбелязваме 20 години от членството на България в НАТО

20 години от присъединяването на България в НАТО се навършват днес. Членството на България в Организацията на Северноатлантическия договор е резултат от 15-годишни усилия. За официално присъединяване към НАТО се счита датата 29 март 2004 г., когато лидерите на България и още шест източноевропейски държави са приветствани на церемония в Белия дом във..

публикувано на 29.03.24 в 14:30

С много любов за пекинезите Чери и Рори

Днес на гости ще ни бъдат пекинезите Чери и Рори. Симпатягите са баща и син. Чери е таткото, а Рори или Роримир - синът. Ако трябва да проследим родословното дърво на Рори, то майката се казва Барби. За тези прекрасни и мили домашни любимци ни разказва Десислава Цветкова , актриса във видинския театър. "Таткото го взехме преди вече 13..

публикувано на 29.03.24 в 14:00

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55