Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Застраховката "Автокаско" - нужна ли ни е?

Снимка: Радио ВИДИН


Всички автомобили, които се движат в България трябва да имат застраховка "Гражданска отговорност", но има и една друга застраховка на автомобила, а именно "Автокаско". Тя не е задължителна по правила на Кодекса на застраховането, но пък е с по-широко покритие от "Гражданската отговорност" и най-важното е, че покрива щети без значение чия е вината. Това е една от причините през последните години да се забелязва доста голяма търсене на този вид полица, каза за Радио ВИДИН Филип Недялков, застрахователен брокер от Видин:

"Причината е покритието на повече рискове. Като кражба, грабеж, пожар, природни бедствия и др. Задължително условие при купуване на кола на лизинг е колата да има Каско, защото в случай на изчезване на автомобила, лизинговата компания или банката трябва да си гарантира прибирането на парите за автомобила. Повечето компании дават безплатна опция на клиентите като им разширяват полицата да има покритие в целия Европейски съюз. Много малко държави, които не са членки на ЕС покриват риск "кражба", но ПТП и другите клаузи си остават. Каското при всички обстоятелства покрива щети по МПС-то, но трябва да са спазени общите условия на полицата. За да има обезщетения не трябва да сте пили или употребил упойващи вещества."


Друга основна причина хората да избират този вид застраховане е закупуването на по-скъп автомобил, природните бедствия като например градушка също са фактор за по-големия интерес към полица "Автокаско", смята Филип Недялков:


"Последно време една от причините за интереса към Каско-то е заради градушките. Ако се сещате преди години една много сериозна градушка удари София и изпочупи доста коли, застрахователите претърпяха загуби. Това е покрит риск по клаузата "Природни Бедствия". Затова е Каско-то. Не се търси ничия вина. Моят съвет е да се застрахова. Има възможности и за разсрочено плащане, така, че премията надали би натоварило някого финансово като цяло."


Видинчани са разделени в мнението си затова дали имат нужда от Автокаско:


"Бих си направил защото никого няма гаранции, че може да ти се случи нещо. Ако имаме Каско при всяко транспортно произшествие сме защитени. Ние шофьорите разчитаме на застраховката. Не ме е страх да ми откраднат колата, според мен във Видин е тихо спокойно и е един от най-хубавите градове в България... Имам Каско, направих го за по-голяма сигурност. Кражбата на колата не е причина да си го направя. Бих казала, че е скъпо да се направи Каско... Аз не бих си направил защото колата е 96-та година няма смисъл... Колата е нова, има Каско. Участвах в катастрофа и ми изплатиха всичко по ремонта. За месец и половина ми оправиха колата, а предницата не можеше да се познае."  


Да имаш кола като цяло не излиза никак евтино. Дължат се данъци, застраховки и такси, но пък няма и как да е по друг начин, защото да си шофьор е голяма отговорност. 

Вижте още

Пациенти и творци: Да подкрепим д-р Благоев и отделението по неврология във Видин

Пациенти и български творци се обединиха около дарителска кампания в подкрепа на неврологичното отделение на видинската болница. Идеята е да бъдат събрани средства за нова апаратура и за обновяване на отделението, което близо година бе затворено заради недостиг на специалисти. Кампанията стартира преподавателят в Софийския университет..

публикувано на 21.06.21 в 17:46

Два отбора от видинската езикова гимназия играят в Първата българска училищна еспорт лига

Видео игрите са станали неизменна част от ежедневието ни и едва ли има дете или тийнейджър, които да не са се забавлявали по този начин. Може би това е в основата на факта, че електронните спортове са една от най-бързоразвиващите се глобални индустрии днес. Два отбора от видинската английска гимназия са финалисти в Междуучилищна лига по..

публикувано на 21.06.21 в 16:05

Моноспектакълът "Страсти Илиеви" отново на сцена

След почти двегодишно прекъсване, тази вечер на сцената на Видинския драматичен театър ще се изиграе моноспектакълът "Страсти Илиеви". Той е съставен изцяло от видински екип, а премиерата му беше през 2018 година.  Актьорът Иван Рангелов,  в чието изпълнение заживява образа на Илия,  сподели, че е изиграл 12 представления на спектакъла преди паузата:..

публикувано на 21.06.21 в 14:30

Отбелязваме световния ден на мотоциклета

Най-дългият ден в годината е  празник за всеки, който обича мотоциклетите и всичко свързано с тях. Т ази година празникът за моторджиите е двоен, защото съвпада с друга международна инициатива - Международен ден "С мотор на работа", който се отбелязва ежегодно в третия понеделник на месец юни. Традицията за това датира от 22 юли 1992 година. Тогава..

публикувано на 21.06.21 в 14:05

Работни места за младите и по- добро бъдеще си пожелаха жители на Монтана за празника на града

С няколкодневна празнична програма Монтана отбелязва духовния си празник "Св. Дух". Какво си пожелават гражданите на Монтана за празника и как искат да се промени градът им, проверихме с анкета: "За нас е празник, хубаво ни е... Люлки, пързалки, всичко ще обиколим... Добре че си ни е кметът да ни оправи центъра и града... Той е..

публикувано на 21.06.21 в 12:27

Зрелостниците на най-старото видинско училище получиха дипломите си

56 зрелостници от Випуск 2021 на  СУ "Цар Симеон Велики" във Видин  получиха дипломите си. Две пълни шестици на Държавните зрелостни изпити са постигнали възпитаници на училището - Валерия Ангелова по Английски език и Александра Евдокимова по Биология и здравно образование. Ус пехите на випуска са над средните в страната и над средните в областта,..

публикувано на 21.06.21 в 12:15

"Неделник" от 20 юни 2021 година

Ако сте го пропуснали, "Неделник" брой 366-ти вече е на сайта. Цветя от бонбони с Изабел Петрова , турлашки рецепти в стихове от Георги Костодинов- Гогата , "Веселие по врачански" с Валентина Панова , подготовка за фестивал в Неговановци с Мариана Димитрова , "Бабина душица" от Монтана с Ели Лозанова , "Поетичен пленер" във Видин и..

публикувано на 20.06.21 в 14:41