Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

8
Снимка: Радио Видин

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков. С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около Снимкаиндустриалните свинеферми в село Новоселци и град Дунавци. В нея бе указано да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип "заден двор". В тази зона от община Брегово попадат селата Калина, Гъмзово, Делейна и Тияновци.

"Всички прасета в Тияновци вече са изклани и прибрани по фризерите. При нас са регистрирани 7 човека, които отглеждаха общо 9 прасета в селото. Аз също имах две, секретарката от читалището също две, останалите- по едно. В селото няма жители, които да са отглеждали прасета без да са регистрирани в кметството. Умъртвихме животните веднага след издадената заповед от областния управител на Видин доброволно, без да се противопоставяме. Никой не е питал защо трябва да ги заколим, ще дойде ли ветеринарен специалист да провери имат ли вируси, ще ни компенсират ли... Имахме среща в Община Брегово с Снимкадиректора на Регионалната дирекция на БАБХ, иначе в селото никой не е идвал. Заповедта си е заповед и всички доброволно заклаха прасетата си... Би трябвало сега някой да дойде и да осъществи някаква проверка по изпълнението на заповедта, защото никой не дава пари даром. Ако изобщо бъдат дадени някакви пари. Трябва да има проверка, но не знам кога, защото никой не ни се е обадил."  

"Заклахме прасето си веднага, щом кмета оповести заповедта за доброволното им умъртвяване. Иначе никой не ни е предупредил, че трябва да ги регистрираме и да им сложат ушна марка", коментираха проблема и жители на селото.

Снимка"От години ветеринарните лекари не идват в селото. Чух по телевизията, че хората предлагат да бъдат компенсирани всички, независимо дали са регистрирали или не свинете си. Аз също мисля, че така е редно. Защото всеки е могъл да си регистрира животното, стига да е знаел, че трябва да го направи... По- напред тук минаваха ветеринарни лекари и ни казваха какво да правим, сега обаче никой не идва. Вече никой не го интересува дали имаш прасе или не. Животът тук като че ли тече малко така- на самотек. И къде да идем ние сега да питаме какво да правим... В селото имахме около 10 прасета и всичките вече са заклани. Не сме се съпротивлявали. Щом кметът ни е казал, значи така трябва. А и по телевизията следим какво става. Тук проби не са взимани от прасетата, че да ни кажат болни ли са или не. А трябваше да дойдат. Трябваше да дойдат, за да видят има ли я Снимкачумата в селото, или не. А те направо ни казаха да колим, защото сме в 20-километровата зона... Можеха да дойдат до селото, ако не при хората, то поне при кметския наместник, защото той има списък с това, кой колко прасета има. И сега вместо ние да ходим и да питаме- ще ни давате ли нещо като компенсация, че сме ги заклали, трябваше те да ни информират предварително. Но, както казах- никой не го интересува нищо. Ние сме изпълнителни хора, но искаме и на нас да ни се обръща по-голямо внимание..."  

Що се отнася до живота в селото, той тече мирно и спокойно, категорични са жителите му.

Снимка"Тук нямаме кражби, нямаме и хора от криминалния контингент, които да тормозят населението", допълни и кметския наместник.

"Лошото е, че живеем в бедна община и няма пари за нищо. Самият аз върша доста неща, които дори не съм предполагал, че ще ми се наложат- събирам парите за хляба, който ни карат, разнасям пенсиите на по-възрастните жители, белосвам, боядисвам, кося трева и какво ли още не. Да си кметски наместник в малко бедно село никак не е лесно. Преди да заема тази длъжност никога не съм предполагал, че ще изпълнявам функциите и на общ работник, но какво да се прави..
."

Целите интервюта с кметския наместник и жители на село Тияновци- в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59