Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евстати Петков: В Тияновци всички доброволно умъртвиха домашните си свине заради чумата

8
Снимка: Радио Видин

Това обясни за Радио Видин кметският наместник на село Тияновци, Евстати Петков. С решение на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, са приети указания за прилагане на спешни мерки за овладяване на епизоотичната обстановка за ограничаване разпространението на болестта Африканска чума по свинете. Определена бе 20- километровата санитарна зона около Снимкаиндустриалните свинеферми в село Новоселци и град Дунавци. В нея бе указано да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип "заден двор". В тази зона от община Брегово попадат селата Калина, Гъмзово, Делейна и Тияновци.

"Всички прасета в Тияновци вече са изклани и прибрани по фризерите. При нас са регистрирани 7 човека, които отглеждаха общо 9 прасета в селото. Аз също имах две, секретарката от читалището също две, останалите- по едно. В селото няма жители, които да са отглеждали прасета без да са регистрирани в кметството. Умъртвихме животните веднага след издадената заповед от областния управител на Видин доброволно, без да се противопоставяме. Никой не е питал защо трябва да ги заколим, ще дойде ли ветеринарен специалист да провери имат ли вируси, ще ни компенсират ли... Имахме среща в Община Брегово с Снимкадиректора на Регионалната дирекция на БАБХ, иначе в селото никой не е идвал. Заповедта си е заповед и всички доброволно заклаха прасетата си... Би трябвало сега някой да дойде и да осъществи някаква проверка по изпълнението на заповедта, защото никой не дава пари даром. Ако изобщо бъдат дадени някакви пари. Трябва да има проверка, но не знам кога, защото никой не ни се е обадил."  

"Заклахме прасето си веднага, щом кмета оповести заповедта за доброволното им умъртвяване. Иначе никой не ни е предупредил, че трябва да ги регистрираме и да им сложат ушна марка", коментираха проблема и жители на селото.

Снимка"От години ветеринарните лекари не идват в селото. Чух по телевизията, че хората предлагат да бъдат компенсирани всички, независимо дали са регистрирали или не свинете си. Аз също мисля, че така е редно. Защото всеки е могъл да си регистрира животното, стига да е знаел, че трябва да го направи... По- напред тук минаваха ветеринарни лекари и ни казваха какво да правим, сега обаче никой не идва. Вече никой не го интересува дали имаш прасе или не. Животът тук като че ли тече малко така- на самотек. И къде да идем ние сега да питаме какво да правим... В селото имахме около 10 прасета и всичките вече са заклани. Не сме се съпротивлявали. Щом кметът ни е казал, значи така трябва. А и по телевизията следим какво става. Тук проби не са взимани от прасетата, че да ни кажат болни ли са или не. А трябваше да дойдат. Трябваше да дойдат, за да видят има ли я Снимкачумата в селото, или не. А те направо ни казаха да колим, защото сме в 20-километровата зона... Можеха да дойдат до селото, ако не при хората, то поне при кметския наместник, защото той има списък с това, кой колко прасета има. И сега вместо ние да ходим и да питаме- ще ни давате ли нещо като компенсация, че сме ги заклали, трябваше те да ни информират предварително. Но, както казах- никой не го интересува нищо. Ние сме изпълнителни хора, но искаме и на нас да ни се обръща по-голямо внимание..."  

Що се отнася до живота в селото, той тече мирно и спокойно, категорични са жителите му.

Снимка"Тук нямаме кражби, нямаме и хора от криминалния контингент, които да тормозят населението", допълни и кметския наместник.

"Лошото е, че живеем в бедна община и няма пари за нищо. Самият аз върша доста неща, които дори не съм предполагал, че ще ми се наложат- събирам парите за хляба, който ни карат, разнасям пенсиите на по-възрастните жители, белосвам, боядисвам, кося трева и какво ли още не. Да си кметски наместник в малко бедно село никак не е лесно. Преди да заема тази длъжност никога не съм предполагал, че ще изпълнявам функциите и на общ работник, но какво да се прави..
."

Целите интервюта с кметския наместник и жители на село Тияновци- в звуковия файл.

Галерия

Вижте още

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49

Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добри

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа..

публикувано на 15.01.20 в 11:56

Ще залее ли водната криза политиците?

Водната криза в Перник и други градове в страната предизвика деветата оставка в третия кабинет на Бойко Борисов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се раздели с поста си. Той стана и първият действащ министър, който е арестуван. Прокуратурата съобщи, че срещу Нено Димов се повдигат обвинения за умишлена безстопанственост. "Това е..

публикувано на 14.01.20 в 11:25

С поглед към звездите

Още в древността хората са отправяли взор към звездите, Слънцето и Луната, за да се ориентират във времето и пространството. Сега, с развитието на науката и техниката, астрономите търсят и изследват много повече небесни тела и явления. "Произход, движение на звездите- с това се занимава астрономията. Важно е и търсят, даже има съмнение, че..

публикувано на 13.01.20 в 13:15

Ярловица - слънчевото село на Северозапада

Малкото селце Ярловица се намира  на 20 км от  Димово и е на 9 км от главния път Видин-Лом.  Невисоки пранински възвишения пазят селото от северни ветрове, през селото преминава малката река  Мечкобора, която  носи прохлада през лятото. Покрай селото преминава и река Скомля.  Името на селото е свързано с почитта към слънцето. Ярло се е..

публикувано на 10.01.20 в 12:30

Затягат контрола над търговците и онлайн продажбите

На 31 януари тази година изтича крайният срок за търговците, които използват софтуер за управление на продажбите в търговските обекти, така нареченото СУПТО да приведат дейността си в съответствие с Наредба Н-18, съобщиха от НАП. С две думи държавата затяга контрола над продажбите, което ще доведе до повече пари в хазната. С последните промени в..

публикувано на 09.01.20 в 12:02