Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Лом набират кандидати за потребители и асистенти

Снимка: Радио ВИДИН

В община Лом тече кампания за набиране на кандидати за потребители и асистенти по реда на Закона за личната помощ. Желаещите да ползват социалната услуга трябва да подадат своите документи в сградата на Общинска администрация. 

За лична помощ могат да кандидатстват хора с право на чужда помощ, с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност. Освен за възрастни, могат да се подават и заявления и за деца с право на чужда помощ и без право на такава. Кандидатите за асистенти пък  не трябва да са осъждани за умишлено престъпление от общ характер, както и да не са им налагани мерки по Закона за зашита от домашно насилие. 

Самият закон има за цел да подпомогне хората с увреждания да упражняват основните си права, да имат възможности за избор, да водят независим живот, активно да се включват и да участват в обществения живот, както и да имат гарантиран достъп до услуги и дейности. Хора с увреждания, на които е изготвена индивидуална оценка на потребностите и е издадено направление с определен брой часове за лична помощ от Дирекция "Социално подпомагане", могат да заявят услугата в Община Лом. Вижте още

15 години от откриването на паметника "Дядо Йоцо гледа" до Очин дол

Паметникът на дядо Йоцо до мездренското село Очин дол навърши 15 години. Той е изграден и открит с внушителен спектакъл с участието на танцьорите от ФА „Мездра” и осветен от покойния вече Врачански митрополит Калиник през 2005 година. Проектът за него и изпълнението му са дело на скулпторите Моника Игаренска от Мездра и Георги Тишков от Враца, а идеята е..

публикувано на 29.09.20 в 08:37

Общинските съветници във Враца заседават

22 точки са включени в дневния ред на редовното заседание на общинския съвет във Враца днес. Акцент в докладните е предложението на кмета Калин Каменов за промяна на устройствения план и допускане за превръщането на голям търговски комплекс в центъра на града в хотел. Предвижда се да бъде разгледан отчета за изпълнението на бюджета през 2019..

публикувано на 29.09.20 в 08:00

Снимката на 28 септември 2020 година

"Ела при нас, открий таланта си" - с тази покана видинското читалище "Цвят" се обръща към всички, които обичат изкуствата и желаят да се включат в школите на културната институция. Целта е да се популяризират клубовете към читалището и се представят новите школи. Тази година се разкриват две нови - по приложни изкуства и аеробика за деца...

публикувано на 28.09.20 в 18:00

Център за обществена подкрепа в Берковица търси деца с умения

"Нека те открием"- това е новата кампания на Центъра за обществена подкрепа в кв. "Раковица" - Берковица. Идеята всяко дете да има шанс да даде най-доброто от себе си се ражда  от постоянните срещи на директора Теодора Генова и на социалните работници с много деца и младежи от семейства в риск или със здравословни проблеми.  Екипът вижда много..

публикувано на 28.09.20 в 16:39

Има търсене, но няма предлагане на пазара на имоти във Видин

Има търсене на пазара на имоти във Видинско, но няма предлагане, п о данни брокери от Видин.  Няма промяна в цените от началото на годината, и при наемите, и при покупко-продажбата на имоти. Новите оферти идват с по-висока цена, но тя се определя от състоянието, каза за Радио ВИДИН брокерът Катя Цветкова. Според Мария Иванова, която предлага за..

публикувано на 28.09.20 в 16:30

Третокласници от ломско училище учат онлайн заради карантина

Дни след началото на учебната година третокласници от  ломското начално училище "Никола Първанов" преминаха на онлайн обучение. Заради положителна проба на коронавирус, н ачална учителка и  класа й от 23 -ма ученици са поставени под домашна карантина, съобщиха от РЗИ Монтана.  В училището са извършени всички необходими действия от Плана..

публикувано на 28.09.20 в 16:04

Предлагат митрополит Кирил за почетен гражданин на Видин

Четири предложения за удостояване със званието "Почетен гражданин на Видин" са внесени в Общинския съвет. Предложенията ще се обсъждат на предстоящото в петък заседание. По традиция почетните звания се връчват на празника на града- Димитровден.  Предложенията са от председателя на временната комисия по символика към Общинския съвет Веселка..

публикувано на 28.09.20 в 15:56