Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Адекватни ли сме в критичния за пожари месец август

Снимка: БГНЕС

В "Актуално" днес проверяваме каква е противопожарната обстановка в един от горещите летни месеци, защото през лятото опасността от пожари в полето и в горския фонд нараства. Основни причини за това са засушаването и небрежността на хората при боравене с открит огън. Още повече, че в момента се приготвя и зимнината. Особено бдителни по отношение на мерките за Снимкапожарна безопасност трябва да сме както в покрайнините на населените места, така и в близост до залесени площи.

Адекватно ли се справяме с проблемите в топлия и сух август и каква е обстановката във Видинско? По темата  разговаряме със старши инспектор Ивайло Йорданов- началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" на РСПБЗН-Видин:

"Към момента ситуацията в област Видин е сравнително спокойна. Забелязва се спад на пожарите, възникнали в сухи треви и стърнища спрямо миналата година. За първите десет дни на месец август имаме регистрирани 16 произшествия, което е доста по-малко в сравнение с 2018 година. Но трябва да отбележа, че сезонът на сухите треви и стърнища тепърва предстои. Статистиката показва, че тези пожари са най-интензивни през месеците септември, октомври и дори ноември, след като приключи жътвената кампания и бъде прибрана реколтата от Снимкаполето.

За 2019 година пикът на пожари е бил през месеците февруари- март. За февруари са регистрирани 46 произшествия, а за март- 152 произшествия с пожари в сухи треви. Мога да споделя за последния случай от месец април, макар и за хората да е нетипично в началото на годината да избухват пожари, но точно в периода февруари - април имаше едно засушаване и пожарите наистина бяха сериозни. Това е заради голямата маса на суха тревна растителност, включително и в урбанизираните територии. Последния случай, за който се сещам, е от землището на село Арчар през април. Тогава следствие на запалена суха трева и при силен вятър, пожарът се разпространи бързо и достигна до селото, като огънят успя да обхване една жилищна сграда и две селскостопански постройки... 

Статистиката показва, че основната причина за възникване на пожари в сухи треви и стърнища е човешкият фактор. Дали е умишлено, дали е човешка небрежност или непредпазливост- важното е, че основно човекът ги причинява. А пожарите са Снимкаизключително опасни в комбинация със силен вятър. Могат да обхванат огромна територия, могат да прераснат в горски пожари, могат да засегнат житни култури, дори жилищни сгради.

Пожарите се делят основно на два вида- пожари в земеделски земи и пасища и пожари в урбанизирани територии. И двата са еднакво опасни.  

Важно е да се знае, че паленето на стърнища е забранено от няколко закона у нас. Съответно няколко са и институциите, които контролират този процес и налагат нужните санкции. Но въпреки това, паленето на стърнища продължава да е масово явление. А запаленото стърнище създава опасност от възникването на пожари, които могат да се прехвърлят към съседни обработваеми площи, гори и населени места...

Кои са най-честите причини за битовите пожари, за какво трябва да внимават жителите и кметовете на населените места, каква е ролята на доброволните формирования към Общините за справянето с проблема, как помагат тези отряди в община Брегово, където действа една от първите доброволчески групи в страната и как гасят пожарите в село Пали лула, защо в област Враца подобни формирования има само в три общини- отговорите можете да чуете в звуковия файл.Вижте още

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48

Стабилна икономика с ниски заплати

Българинът смята, че икономиката на страната се развива и в същото време не е доволен от доходите си. 54,3% от българите са доволни от икономическия климат и възможностите в страната. 59,7% не са удовлетворени от личните си доходи. В парламента със сигурност попадат 4 формации, ако изборите са днес- ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединени патриоти. Това..

публикувано на 20.01.20 в 13:43

Кметът на Ослен Криводол иска да превърне селото в архитектуран резерват

"Амбицията ми е да превърна Ослен Криводол в архитектурен резерват". Това заяви в "Добро утро, кмете" новоназначеният кметски наместник на мездренското село- Роман Иванов: " Ослен Криводол е село с голям потенциал. То е много красиво, много спокойно и много тихо място. Хората са много добри. Намира се в подножието на Стара планина, средната надморска..

обновено на 17.01.20 в 17:30

Книжчице любима...

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем..

публикувано на 16.01.20 в 11:49

Интернет сайт обединява хора, правещи добрини- можем ли да сме по-добри

Общностна медия за добрите дела, сътворени от добри хора в България стартира още през 2013 година като отделна Фейсбук страница. Целта й бе да популяризира добрия пример на онези българи, които с добри дела са направили нещо повече за своята общност, квартал или град. Още в самото начало стотици хора започнаха да споделят в социалната мрежа..

публикувано на 15.01.20 в 11:56

Ще залее ли водната криза политиците?

Водната криза в Перник и други градове в страната предизвика деветата оставка в третия кабинет на Бойко Борисов. Министърът на околната среда и водите Нено Димов се раздели с поста си. Той стана и първият действащ министър, който е арестуван. Прокуратурата съобщи, че срещу Нено Димов се повдигат обвинения за умишлена безстопанственост. "Това е..

публикувано на 14.01.20 в 11:25