Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчанка е "гласът" на студентите в холандски университет

2
Снимка: Мира Николова, личен архив

Млади хора с амбиции и успехи у нас правят своя избор да продължат образованието си в чужбина. Мира Николова е възпитаничка на училище "Цар Симеон Велики" във Видин, което завършва преди година. Още като ученичка е с активна позиция и извън заниманията в клас като доброволец в Младежкия червен кръст, а след това и областен координатор. За да продължи образованието си, се спира на университета в Леуварден в Холандия, а там като представител в комитета по програмата е "гласът" на своите колеги. За себе си казва, че е авантюрист по природа и от малка решава, че за да опознае и други култури ще следва в чужбина. Спира се на Холандия и на университета, който предлага възможност да изучава желаната от нея специалност.  Среща ѝ с бъдещите състуденти е още преди да започнат практика в университета:

"Преди да започнем годината, имахме начална седмица, в която всички студенти, които имаха желание, можеха да участват в различни занимания. Едно от тях беше  опознаване като тур на града и трябваше да изпълняваме различни задачи. Бяхме разделени на много групи. В една от задачите на всяка група дадоха по бутилка вода, а след час и половина трябваше да се върнем в центъра. Задачата ни беше да влезем в магазините, да комуникираме с местните хора, колкото можем с жестове с ръце, с каквото можем, защото не всички говорят перфектен английски, да се впишем в обстановката. Трябваше да разменим бутилката вода, ние я разменихме за бижутерска кутия. Хората бяха страшно отворени, разпитваха ни за играта. Беше им интересно защо го правим, откъде сме тръгнали, къде учим."

Така още в началото Мира е пленена от града и отношението към младите хора. Сред колегите ѝ са студенти от държави в Европа, а дори и от Америка и Африка. Общуват на английски, на какъвто език се и преподава в университета. Казва, че в обучението там се акцентира на присъствие и постоянност. Добавя, че в страната има висши учебни заведения, в които се учи повече теория и такива, където заниманията са предимно на практика с много проекти и задачи, които студентите сами решават:

"Имаме много проекти, много самостоятелна работа по групи. Работим с истински компании, не само в Холандия. Сами си намираме компаниите в повечето случаи. В университета ни подтикват сами да се справяме и доближават ситуацията максимално до реалността."

В помощ на студентите в Холандия са придобивки, които те получават. В някои от магазините за тях има отстъпки при пазаруване. На местните предоставят помощ от общината и безплатни карти за пътуване с градския транспорт. Студентите от чужбина пък могат да се възползват от безплатните карти, ако работят определен брой часове в месеца. Тогава за тях има и помощ от правителството.

Студентите могат да повлияят и на ръководството на висшето учебно заведение чрез свои представители в комитета по програмата, където участва и Мира. Дава ни конкретен пример. След тяхната намеса, от ръководството отложили изпит, за който студентите нямали достатъчно подготовка.

Мира е амбициозен студент с желание за повече знания и успех, който да е възможно най-добрият. Казва, че средното образование в България ѝ дава добра основа. След завършване на университета оставя отворената вратата за връщане у нас, но изборът все още ѝ предстои.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45