Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съборът "Тъпан бие, хоро се вие" беше открит във Флорентин

4
Снимка: Светла Бондова

За единадесети път Народно читалище „Пробуда-1925“ с. Флорентин с председател Борислав Митрашков организира фолклорен събор в края на лятото. Тази година вече бе изградена постоянна сцена със собствени средства на Община Ново село. Още 14 спонсори бяха привлекли читалищните дейци, за да посрещнат своите гости от три държави – България, Румъния и Сърбия и повече от двадесет населени места. Най-далечният български състав бе дошъл от с. Байкал, област Плевен.

Дефилето на участниците бе водено от мажоретен състав с ръководител Мадлен Радулова и Балейската духова музика.  Неговото изпълнение пред новата сцена бе прекрасно въведение в атмосферата на фестивала, което внесе нови звуци и силни емоции. 

Заедно с водещите на сцената влезе и знамето на НЧ „Пробуда-1925“ , носено от Цветелина Цветанова – многократен медалист и шампион по борба и самбо, представяла България на световни състезания, почетен гражданин на Община Ново село.  Приветствени думи казаха кметът на община Ново село г-н Георги Стоенелов и кметицата на с. Флорентин Мая Иванова. С аплодисменти бе посрещнат  екипът на читалището, организатор на събитието. Председателят му г-н Борислав Митрашков благодари на своите помощници – самодейци и читалищни дейци, както и на спонсорите – 15 организации, учреждения, фирми, земеделски производители и частни лица. 

А после започна хорото на голямата влашка сватба, на което се хванаха хора от три държави и от 12 населени места. С него отидоха до дома на булката, купиха я от близък роднина и я изнесоха на ръце, за да поведе отново сватбарите към сцената на фестивала. Максим Георгиев и Камелия Каменова бяха основните участници, които ни направиха съпричастни към влашката сватба или поне на някои основни моменти от нея.  Освен домакините в първия ден на събора се изявиха танцов състав „Гидич“ от Р. Румъния, танцов състав „Майданпек“ от Р.Сърбия, самодейни  състави от  Винарово,  Тияновци,  Косово и гр. Дунавци.

Днес фолклорният събор продължава от 17.00 ч. с изложба на вина и винарски съдове и дегустация на вино от с. Флорентин. И още танци, и още песни. От Видин и Кутово, от Расово, Монтанско и Байкал, Плевенско, от Ново село и Неговановци, от Румъния и Сърбия.


Галерия

Вижте още

Община Видин ще изгради собствено енергийно дружество

Проектът по подмяната на отоплителните уреди на твърдо гориво е от изключителна важност за здравето на жителите на община Видин. Това каза кметът д-р Цветан Ценков и допълни, че този проект ще бъде надграден, чрез изграждането на независимо енергийно дружество към Община Видин: "С този проект ние ще дадем глътка въздух на нашия град, да диша по-..

публикувано на 18.04.21 в 15:06

Къща горя във видинското село Ново село

Имотът се намира в гъсто заселен район зад голямата черква "Успение Богородично". Стопанката вече няколко години не живее в селото. Вчера се е върнала, буквално за една нощ, защото рано сутринта отново е напуснала населеното място, а 8.14 часа днес, съседът Андрей Димитров  е подал сигнал на дежурния по Община и на тел.112 за произшествието. Стените..

публикувано на 18.04.21 в 11:10

Стартира кампания по събиране на местните данъци и такси в община Лом

Общинската администрация в Лом стартира кампания по събиране на местните данъци и такси. Платилите изцяло дължимия данък върху недвижимите имоти, таксата за битови отпадъци и данъка върху превозните средства до 30 април 2021 година ще ползват 5% отстъпка, съобщават от местната общинска управа. Две каси ще работят по време на кампанията в Центъра за..

публикувано на 18.04.21 в 10:14

Мъж е настанен във врачанската болница след битов скандал

Мъж на 56 години е настанен във врачанската болница след скандал със свой по- млад сродник, съобщават от полицията. Информация за инцидента подала жена, която към 1.20 часа тази сутрин съобщила на тел. 112, че двама души са спретнали семеен скандал.  В разпрата дейно участие взели млад мъж на 22 г. и 56-годишен врачанин. Жената съобщила, че след..

публикувано на 18.04.21 в 10:06
радио радиолюбител

Отбелязваме Световния ден на радиолюбителя

На днешният 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителя. През 1925 година е учреден Международния съюз на радиолюбителите, а денят е повод за организациите- членки да демонстрират своите възможности и принос към обществото. Днес радиолюбителството продължава да е интересно хоби за много хора у нас, каза за радио Видин Виктор Ценков ,..

публикувано на 18.04.21 в 09:22

Разпределят средствата от Фонд "Инвитро" в община Лом

Общинският съвет в Лом одобри Методиката и Комисията за разпределяне на средствата от Фонд "Инвитро" за 2021 година Жените и семействата с репродуктивни проблеми от общината, които имат желание да бъдат подпомогнати, могат да подават документи в стая №203 в сградата на Община Лом до 31 август 2021 година. Средствата, предвидени  за финансово..

публикувано на 18.04.21 в 09:07

31 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада

16 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Монтана през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Враца новозаразените са 12, а в област Видин- 3-ма. 1076 са новите случаи за страната, при направени общо 7822 теста. 38 пациенти са починали през изминалото денонощие, а излекуваните са 1204-ма...

публикувано на 18.04.21 в 07:02