Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Войводов - първият наш радетел за свобода, използвал кораб за революционна акция

Снимка: Община Враца


Революционерът Никола Върбанов - Войводов има специално място в сърцето на хората от град Враца. С поднасяне на цветя пред паметната плоча на бореца за национална свобода, намираща се на едноименния булевард, на 20 август започна честването на 177 години от рождението на врачанския въстаник, отбелязване на 152 години от гибелта му и героичните събития на парахода „Германия”.

Малко известен факт е, че Войводов е първият, който използва кораб за осъществяване на патриотичните си планове. Получил добро образование в България и чужбина, по време на Възраждането той активно участва в революционната дейност. Попадайки в Италия, той се сблъсква с идеите на италианското националноосвободително движение. 

"Перлата в корона на този лавров венец, когато говорим за четническото движение, за пожертвалите живота си, с особен блясък изтъкват имената на Войводов и комитата Цвятко Павлович. Загиват на 20 август нов стил през 1867 година. Те вдъхновяват Христо Ботев да превземе "Радецки". Войводов е не по-малко чутовен от своя наследник Ботев. Изключително смел, произхождащ от заможно семейство. Получава блестящо за времето си образование в престижния "Робърт колеж". Владее и свободно говори на пет езика. Начетен и отговорен. За кратко се отдава на копринарството, въпреки че вече е осъзнат в избора си: да се посвети на Отечеството. Този занаят му отваря вратата към Италия и карбонарите. Там се запознава с идеите на Мацини и Гарибалди. През пролетта на 1867 година Войводов се заселва първо в Браила, а после в Галац. Приема с достойнство името Войводов, което ясно показва намеренията в младата му душа. Сближава се с емиграцията", разказва Красимир Григоров, завеждащ отдел "Възраждане" към РИМ-Враца.

Никола Войводов загива на 25 години, за да живее в паметта не само на Враца, като един от хората дали пример как трябва да се действа, когато трябва да постигнеш целта си - да бъдеш активен, да не изневеряваш на идеите и идеалите, в които вярваш. Отдава своя живот на революционната дейност, посвещавайки се безприкословно на едничката си мисия: в съдружие със съратника Цвятко Павлович да организират бунтовническа чета, която да влезе в България през Сърбия.

Паметникът на Войводов във Враца"Със своята висока образованост и с благия си характер, с внушаващия си външен вид и умението да владее словото, Войводов е привличал несъмнено голям брой хора, които са го почитали, следвали и дори починявали. Затова успява да организира боеспособна и силно мотивирана чета от смесен тип: млади и ентусиазирани, които са наясно, че свободата изисква жертви. Въпросите са били решени, целта обозначена. Тук не говорим за хрумване, а за организация. Никола е бил единодушно избран за войвода. Търсил е редовна войска, която да влезе в открито сражение с поробителя. Създадената организация е включвала определено облекло. В житейската одисея на Войводов е вплетена и любов с румънската девойка Флорина, наричана още Флори. Тя ушива зелено знаме, копринено. С разярен лъв и с надпис "Свобода или смърт". Никола Войводов прави всичко 9 години преди Ботев. Целта е била четата да се обедини с подготвеното в Сърбия въстаническо формирование, начело с Илия Кунин, а след това - посока Северозападна България".

На 20 август 1867 г. Войводов, заедно с чета от българи, сърби и черногорци, акостира с кораба „Германия“ на пристанището в Русе. Заради предателство, там вече ги очаква турската полиция. След кратко сражение Никола Войводов загива, верен на клетвата си към родината. 

"Войводов и знаменосецът Павлович се качват на австрийския кораб в Германия. Шпионското донесение се оказва по-бързо от революционерите. Двамата попадат в обсега на тайните доносници на Мидхат паша. За него се знае от едно писмо на Христо Иванов до Никола Обретенов: революционната организация осъжда на смърт Величко Симеонов. Присъдата не е изпълнена. След Освобождението Захари Стоянов лично разговаря със Симеонов. Стоянов пише, че той не му е дал удоволетворителен отговор, бил се изчервил даже. Драмата на русенското пристанище се оказва голяма. Срещу тях са много башибозуци и черкези. Един час е сражението".

Костите на Войводов прибрала тайно баба Тонка Обретенова. После те били положени във Възнесенската църква във Враца, а след реставрацията на дома му са преместени в него. 

Къщата на Никола Войводов"Лично Вазов в истинската втора версия на „Пряпорец и гусла“ споменава "онез двама" смелчаги, опълчили се на турците. Ботев също се запознава с историята на Войводов, публикува я в официоза на вестник "Дунав". Около погребението на двамата войводи има някои не толкова ясни моменти. Погребани са в русенското гробище. През 1937 година - по повод 70-годишнината от гибелта им - е създадена общинска комисия, която прави проучване по въпроса за гробището до църквата. Установява се, че съществува забит в земята паметник с надпис 1867 - Никола Войводов. От показанията на живите съседи на този гроб се разбира, че паметникът е бил на друго място. При разкопаване на гроба са събрани костите на два трупа, твърди друг човек от онова време. Костите на втория труп свидетелстват, че там е погребан именно Войводов".

На името на Никола Войводов е наречен булевард във Враца - първата пешеходна улица в България, изградена през 70-те години на миналия век. Къщата музей на Никола Войводов е част от Историческия музей на Враца. В нея можете да видите снимки на оригиналната къща на революционера, да научите повече за историята му, да видите надгробната му плоча и костницата му. Пред къщата се намира и паметна плоча. 




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ученици от Видин с две първи места за песен от международен фестивал

Две първи места завоюваха ученици от Видин, които участваха онлайн в Международния фестивал "Българска душа на святата земя", провел се в Израел.  Елена -Стефани  спечели първа награда в раздел за патриотична песен,    Марио Целов  бе удостоен с  награда за народна песен и за изпълнение на българска народна песен. И двамата учат в..

публикувано на 30.07.24 в 13:35

Проблем с приема на ученици във Врачанско училище

Най-старото и престижно професионално училище във Враца, Техникум "Никола Й. Вапцаров" е изправено пред проблем с приема на ученици. Все още има свободни места в паралелки, в които се изучават специалности, за които има недостиг в местни фирми. Професиите, по които се обучават учениците в гимназията, са търсени и в чужбина. Това показват..

публикувано на 30.07.24 в 13:05

Неандерталци са обитавали пещерно селище край Кунино

Красивия район на село Кунино е прекрасно място за културен и еко туризъм. Сред местните забележителности е праисторическото пещерно селище "Самуилица".  Намира се в местността Малък дол на 1.5 км северно от село Кунино. Находките от това селище са датирани към края на средния и началото на късния палеолит и са класифицирани като образци на..

публикувано на 30.07.24 в 08:41

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26