Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще ни се отрази дълго подготвяният Брекзит

Снимка: БТА

Заплахата от т. нар. "Твърд Брекзит" или излизане без споразумение, е валидна все повече за Обединеното кралство и Европейския съюз. Задават се нови и нови въпросителни, които трябва да бъдат решени по най- бързия начин. Една от тях е свързана с  пътуванията от и до Обединеното кралство. Денят на Брекзит беше отлаган няколко пъти, тъй като политическите лидери се опитваха да постигнат сделка. Промени ли се нещо през този период и какво ще се случи занапред с работата на хората, стоките от острова и съществуването на Великобритания, извън рамките на Европейския съюз. Потърсихме мнението на един обикновен млад човек от Видин, който преди години е потърсил препитание във Великобритания. Генади Вельов в продължение на 5 години е работил в селцето Клиф, в близост до град Джилингам като работник в селското стопанство:

"Следя нещата, чета и съм запознат с въпроса. Тази кампания започна още, когато аз бях в Англия и си спомням, че тогава премиер беше Джеймс Камерън, който беше против излизане от Европейския съюз и икономиката им да продължи своя възход, какъвто беше тогава ... Моят шеф също беше против Брекзит. Общо взето Брекзит се случи, заради една кампания, която имаше за цел да очерни източноевропейците."- сподели Генади Вельов.

Българите, които са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, могат да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т. нар. "схема за уседналост". Това каза за БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси към посолството на Република България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020- а година, като единствено изключение правят българите, получили британски паспорти. 

"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени."- обясни Васил Асенов. По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени: "Те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година ... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит."

Ще повлияе ли Брекзит на миграционния поток на младите хора от страната ни към Великобритания- темата коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика у нас:

"Данните, които излизат от британската статистика показват, че има стабилизиране на броя на източноевропейските граждани, които пробват късмета си на пазара на труда във Великобритания. Не смятам, че всички ще се върнат, но при всички случаи привлекателността на Великобритания значително ще намалее."- каза Лъчезар Богданов.

По последни официални данни, в момента на Острова работят и живеят около 120 хиляди български граждани, без децата и сезонните работници. 54% от тях вече са кандидатствали за уседналост. Страната е на 6-о място по абсолютен брой на кандидатствали. България се нарежда на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания. Данните са на библиотеката към Камарата на общините на Британския парламент. Ще се отрази ли евентуален Брекзит на живота на българите от Северозападна България- това попитахме видинчани:

"Това ще се отрази на живота в нашия край ... Естествено, че ще пострадаме. Аз имам много приятелски семейства, на които децата им са там, пращат им някакви средства и помагат тук. Оказа се, че народът сбърка в своите решения."- споделиха жителите на Крайдунавския град.

В крайна сметка е невъзможно да се каже какво ще се случи след деня на Brexit. Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че на 31 октомври Великобритания ще напусне Европейския съюз. Чуват се, обаче призиви за провеждане на втори референдум за Брекзит или за нови избори. Ако Парламентът реши да блокира плановете или да обяви вот на недоверие, тогава е възможно Брекзит да бъде допълнително забавен или изцяло отменен. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45