Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Как ще ни се отрази дълго подготвяният Брекзит

Снимка: БТА

Заплахата от т. нар. "Твърд Брекзит" или излизане без споразумение, е валидна все повече за Обединеното кралство и Европейския съюз. Задават се нови и нови въпросителни, които трябва да бъдат решени по най- бързия начин. Една от тях е свързана с  пътуванията от и до Обединеното кралство. Денят на Брекзит беше отлаган няколко пъти, тъй като политическите лидери се опитваха да постигнат сделка. Промени ли се нещо през този период и какво ще се случи занапред с работата на хората, стоките от острова и съществуването на Великобритания, извън рамките на Европейския съюз. Потърсихме мнението на един обикновен млад човек от Видин, който преди години е потърсил препитание във Великобритания. Генади Вельов в продължение на 5 години е работил в селцето Клиф, в близост до град Джилингам като работник в селското стопанство:

"Следя нещата, чета и съм запознат с въпроса. Тази кампания започна още, когато аз бях в Англия и си спомням, че тогава премиер беше Джеймс Камерън, който беше против излизане от Европейския съюз и икономиката им да продължи своя възход, какъвто беше тогава ... Моят шеф също беше против Брекзит. Общо взето Брекзит се случи, заради една кампания, която имаше за цел да очерни източноевропейците."- сподели Генади Вельов.

Българите, които са се установили във Великобритания преди датата на Брекзит, могат да бъдат спокойни, тъй като техните права ще бъдат гарантирани по т. нар. "схема за уседналост". Това каза за БНР Васил Асенов, ръководител на службата по трудови и социални въпроси към посолството на Република България в Лондон. Той уточни, че е важно те да кандидатстват по тази схема до края на декември 2020- а година, като единствено изключение правят българите, получили британски паспорти. 

"Българите, които след датата на Брекзит смятат да се преместят във Великобритания, трябва да следят новините относно бъдещото имиграционно законодателство на страната, защото то в момента все още е в дискусия, а и с новото правителство на Борис Джонсън може да настъпят някакви промени."- обясни Васил Асенов. По думите му гражданите дори и да не са кандидатствали към датата на Брекзит, то техните права остават непроменени: "Те продължават да живеят и работят във Великобритания, имат право на достъп до социално-осигурителната система на страната и до системата на здравеопазване. Те трябва да кандидатстват за статут на уседналост до 31-ви декември 2020-а година ... Правата им ще бъдат гарантирани както при сделка, така и при липса на сделка за Брекзит."

Ще повлияе ли Брекзит на миграционния поток на младите хора от страната ни към Великобритания- темата коментира Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика у нас:

"Данните, които излизат от британската статистика показват, че има стабилизиране на броя на източноевропейските граждани, които пробват късмета си на пазара на труда във Великобритания. Не смятам, че всички ще се върнат, но при всички случаи привлекателността на Великобритания значително ще намалее."- каза Лъчезар Богданов.

По последни официални данни, в момента на Острова работят и живеят около 120 хиляди български граждани, без децата и сезонните работници. 54% от тях вече са кандидатствали за уседналост. Страната е на 6-о място по абсолютен брой на кандидатствали. България се нарежда на първо място като съотношение между броя на кандидатствалите за статут спрямо общия брой български граждани във Великобритания. Данните са на библиотеката към Камарата на общините на Британския парламент. Ще се отрази ли евентуален Брекзит на живота на българите от Северозападна България- това попитахме видинчани:

"Това ще се отрази на живота в нашия край ... Естествено, че ще пострадаме. Аз имам много приятелски семейства, на които децата им са там, пращат им някакви средства и помагат тук. Оказа се, че народът сбърка в своите решения."- споделиха жителите на Крайдунавския град.

В крайна сметка е невъзможно да се каже какво ще се случи след деня на Brexit. Новият премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън заяви, че на 31 октомври Великобритания ще напусне Европейския съюз. Чуват се, обаче призиви за провеждане на втори референдум за Брекзит или за нови избори. Ако Парламентът реши да блокира плановете или да обяви вот на недоверие, тогава е възможно Брекзит да бъде допълнително забавен или изцяло отменен. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16