Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Археолози разкриват тайните на античната крепост Алмус

3
Мраморна глава на мъж. Алмус (дн. гр. Лом)
Снимка: НАИМ В.Стоичков

Започна новият археологически сезон в античната крепост Алмус в Лом. В продължение на 25 дни екип от археолози ще работи в обекта, за да разкрие нови детайли от някогашния живот в древното римко укрепление. Ръководител на разкопките е гл. ас. д-р Юлий Емилов, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски", заместник-ръководители са Валери Стоичков, уредник в Исторически музей- Лом, и Владислав Живков, докторант на Националния археологически институт с музей при БАН.

Тази година проучването е финансирано от Министерството на културата и Община Лом, което ще позволи да бъде обхванат по-широк участък, обясни Валери Стоичков:

"През миналата година направихме контролен сондаж и резултатите от него бяха много обнадеждаващи. Убедихме се, че в този участък, който е в обсега на нашите изследвания има много добре запазени пластове от класическата римска епоха - 2-3 век, едни следи от деструкции, които се свързват с аварските нашествия и, разбира се, богат материал от късноримската и ранновизантскийта епоха. Затова тази година разширяваме участъка на проучване в периметър от над 100 метра и там концентрираме усилията си да разширим информацията, която миналата година получихме. Място съвпада и с основите на една постройка, чиято северна стена бяхме разширили още в периода 1986-1990 година. Сега разкрихме и южната страна на тази постройка, напречно разположена на западната крепостна стена на Алмус, което ни кара да мислим, че най-вероятно е казармена постройка, построена през втората половина на 4 век и и е функционирала през пети век. В момента изследваме деструкции, свързани с края на живота на тази сграда, те по предварителната ни преценка трябва да се свържат с хунските нашествия от средата на пети век..."

Алмус е разположен в границите на град Лом и това я е запазило от иманярската инвазия. През вековете обаче всеки, който е минал оттам, е оставил нещо от себе си, обясни археологът:

"Това основно се отнася за новото време, когато в чертите на Алмус са построени 16 жилищни блока, прокарани са подземни водопроводи и комуникации. Това, разбира се, е унищожило голяма част от тези останки, но въпреки това има оцелели участъци, които дават богата и много важна информация."

В последните години археолозите се сблъскват с друго неприемливо явление - местни хора използват оцелелите плочи на крепостта за отглеждане на домати и краставици, а на самите археолози гледат като на завоеватели. Всъщност целта на археологическото проучване е целият разкрит участък да бъде експониран по подходящ начин, за да може да бъде посещаван. Алмус вече привлича интереса на туристите, обясни Валери Стоичков:

"По инициатива на общинската администрация този участък, който проучихме миналата година, е ограден с естетична ограда и му е монтирано художествено осветление, макар и да не е консервиран и реставриран, което предстои. Все пак той е експониран в един приемлив вид и може да се види от всички преминаващи по път Е 81, който пресича града и води към Монтана и София. Прави ми впечатление, че особено велотуристи често спират и разглеждат останките, които са снабдени с информационна табела. Голямата ни цел обаче е целият участък от запазената крепостна стена и форта, който проучваме от 8 години, да бъде експониран по подобаващ начин, както е направено в много други селища. Надяваме се в недалечно бъдеще и Алмус да бъде експониран по-мащабно и по-представително, както той несъмнено заслужава."


Галерия

Вижте още

Поклоннически пешеходен поход преминава през Северозапада

Днес е деветият ден от започналия поклоннически пешеходен поход "Светият Път" 2020.  Маршрутът на похода е максимално близък до този на пренасяне мощите на Свети. Йоан Рилски от Търново до Рилския манастир, състоял се  през 1469 година. Тази година групата, тръгнала от Велико Търново наброява 9 човека. Намираме ги на път в община Никипол между селата..

публикувано на 09.07.20 в 16:15

Доброволци ремонтират киносалона в село Кошава

  Ремонт и обновяване на киносалона в селото планират във Видинското село Кошава. Организацията е на  Кметството и на читалище "Съзнание 1928" село Кошава, а и деята е на жителите на населеното място. В подкрепа за осъществяването ѝ се ще помогнат доброволци от програмата "С ръце за село", на платформата "Фабрика за идеи", която е продължение на..

публикувано на 09.07.20 в 15:30

В "Музикална зона" на 09 юли 2020 слушаме Оторино Респиги

На днешния 9 юли се навършват 141   г. от рождението на италианския композитор, музиколог и диригент Оторино Респиги. Сред най-популярните му произведения е "Римска трилогия" , състояща се от три четиричастни симфонични поеми: "Римски фонтани" , "Римски пинии" и "Римски празници" . В първата авторът великолепно пресъздава чрез звукови..

публикувано на 09.07.20 в 09:00
Работни снимки от видинския сюжет за

"Аз съм българка"- среща на хора с богати души и очи, отворени за красотата

Млади, ентусиазирани, изпълнени с желание да прославят красотите на България и българското - има ги и днес. Това с пълна сила важи за Радослав Първанов, млад фотограф- обречен на любов към Родината, който е превърнал в мисия желанието си да покаже на света кои сме ние и всичко, с което трябва да се гордеем. Преди дни той снима видинския сюжет за..

публикувано на 08.07.20 в 18:30
национална диплома на МОН

Трима ученици от Северозапада кандидати за отличието на МОН "Национална диплома"

73 -ма зрелостници в страната са взели с пълни шестици на Държавните си зрелостни изпити тази година. Предстои комисия да направи подбор и министърът на образованието Красимир Вълчев да връчи почетното отличие на МОН "Национална диплома" на зрелостници, които имат отличен успех (6,00) по всички учебни предмети, вписани в дипломата за средно..

публикувано на 07.07.20 в 15:35
Градски плаж

По-добри условия за градския плаж "Баба Вида" искат видинчани

Началото на месец юли е, време за летен отдих и почивка на планина, море или край водни басейни. Във Видин една от алтернативните възможности за почивка е плажуването край реката или край басейна.  Активният летен сезон започна, а  градският плаж "Баба Вида" все още няма изгледи да започне да функционира нормално. Душове няма, чешмичката не работи,..

публикувано на 07.07.20 в 14:45

Започна връчването на уведомителни писма на собствениците на имоти по главен път Е-79

Указания за процедурата по отчуждаване получиха на работна среща кметове и кметски наместници на населените места, разположени по трасето на бъдещия инфраструктурен проект на територията на Община Видин и Община Грамада - селата Новоселци, Слана бара, Синаговци, Търняне, Жеглица, Ивановци, Срацимир и град Дунавци. "До края на месец юли..

публикувано на 06.07.20 в 17:21