Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ла Лече Лига" - майки в подкрепа на кърменето


Майки помагат на майки. Така най-общо може да се обясни мисията на най-старата и най-голяма неправителствена организация, подкрепяща кърменето - "Ла Лече Лига". Организацията има свое представителство в България, което посредством срещи и консултации се стреми да дава информира и подкрепа на всички майки, които желаят да кърмят децата си, обясни в "Направление здраве" лидер-консултантът в организацията Десислава Пеева:


""Ла Лече Лига" е доброволческа неправителствена организация, основана през 1956 година от 7 майки, които са имали трудности в кърменето, били подкрепени от местния лекар. И така, помагайки си една на друга, споделяйки опит, всъщност са достигнали до много информация, която тогава вече е била забравена, доброто забравено старо. На по-късен етап други майки започнали да ги търсят и постепенно организацията се разраства до днешната Mеждународна неправителствена организация, която всъщност е и най-старата, най-голяма организация, чиято единствена цел е да помага на кърмещите майки. "Ла Лече Лига" поддържа официални работни отношения със Световната здравна организация, поддържа статус на консултант на Детския фонд на ООН УНИЦЕФ и с редица други организации, които се занимават с майчино, детско здравеопазване и най-вече с хранене на бебета и малки деца."



"Ла Лече Лига" има национален телефон за подкрепа - 0888 555 385, който работи седем дни в седмицата. Освен по телефона, лидер-консултантите споделят своя опит на срещи с младите майки, нуждаещи се от помощ, обясни Десислава Пеева:


"Ние много често провеждаме в различни градове срещи, лекции, бебешки кафета, на които майките са добре дошли, добре дошли са и всички дечица. На тези срещи майките имат възможност както да споделят опит, така и да видят кърмени бебета от най-ранна възраст. Обсъждаме какво се случва през първите дни след раждането, къде можем да намерим информация и подкрепа, кой може да ни помогне, какви са най-честите трудности в кърменето и как да ги избегнем. На по-късен етап правим среща за захранване, след това за отбиване, а също така споделяме и родителски опит, което е много ценно. Първото и най-лесно място за достъп до "Ла Лече Лига" е интернет страницата на Организацията. Функционира национален телефон за консултации, който работи всеки ден, включително и събота, и неделя. На него майките могат да ни търсят по всякакви въпроси, свързани с кърмене, захранване, отбиване, включително трудности, свързани с кърменето..."


Много често се налага Организацията да осигурява психологическа подкрепа, а когато е необходимо и  да насочва към специализирана помощ:

"Нашата подкрепа включва и това, тъй като в много от ситуациите, когато една жена, която току-що е родила, преживява  някакви трудности, тя има нужда просто да сподели какво ѝ се случва и просто да има някой, който да я чуе, да я прегърне, да я подкрепи. Това е вид психологическа помощ веднага, на място. Когато усетим, че ситуацията е по-сериозна, насочваме към психотерапевти, за по-задълбочена подкрепа. Но това да изслушаш една жена, да споделиш опит, тя да ти сподели какво се е случило, това само по себе си е психологическа помощ, а не винаги ние, майките имаме достъп до това нещо.."



Майките от българския Северозапад засега могат да търсят подкрепата от "Ла Лече Лига" само по телефона. Десислава Пеева се надява в скоро време организацията да има своя представителка на място, който да организира тематични срещи и беседи. А на младите майки от региона пожела:


"Да не се отказват при трудности, да търсят информация, да се обаждат на телефона, има имейли, функционират фейсбук групи "Кърменето от А до Я" и разбира се, надяваме се скоро да има жена, която да е от Северозапада и да се обучи за лидер."



Снимка: Личен архив на Любен Маринов

"Направление здраве" днес говорим и здравословния начин на живот. Според специалисти ежедневното каране на колело може да промени напълно живота на човека и да му помогне да се справи с вредните за здравето фактори. Пример за това е 66-годишният Любен Маринов от Видин. С наднормено тегло и куп болежки преди 3 години, днес видинчанинът е в перфектна форма и здраве. Как се случва промяната?


"На ден отделям не повече от 2 часа за колоездене. Напуснах работа, която харесвах и обичах, намерих си друга работа, за да имам повече свободно време да карам колело. Аз търся специален ефект от колелото, а не някакви спортни качества и успехи, защото съм на години, това не е моята цел. Моята цел е здравословен начин на живот. Чувствам се перфектно, има моменти, когато съм на работа и не мога да карам, но през другото време не пропускам. За 2 часа навъртам не повече от 50 км, На тези години човек трябва да се съобразява да не се претоварва, защото могат да се получат травми. Всичко трябва да е умерено и добре балансирано. Преди 3 години бях в окаяно състояние, бях над 100 кг, а те не ми отговарят ръста. Тогава не карах колело, усетих, че за да оцеля, трябва да променя начина си на живот. Внимавам какво ям и през останалото време не пропускам колелото, то е №1."

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28