Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечтите на Траян Първанов за човешка хармония

Снимка: Архив


Възпоменателна среща в памет на твореца и поет Траян Първанов се проведе по повод тържественото честване на 50-ата годишнина от обявяването на Криводол за град преди дни. През тази година се навършват 77 години от рождението на Първанов и 25 години от неговата кончина. Завършва Висшия икономически институт "Карл Маркс" със специалност "Икономика на промишлеността". 

"Траян Първанов е роден през 1942 година в село Криводол, област Враца. Умира твърде млад - на 52 години. Човек, който е бил изпълнен с жизненост, с много емоция, с възможности да дава от себе си като творец. Автор е на книгите "Място в дъжда", "Пеш към звездите", едно от най-емблематичните му произведения. Първанов се отличава със своята чувственост, със своите мечти, откровен е до болка. Посмъртно са издадени някои от произведенията му. Книгите, писани за поета, са "Траян Първанов - 60 години от рождението му", "Библиографски сборник" от Блага Атанасова. Посмъртно е удостоен и с наградата на Криводол през 2012. Нашите съграждани, неговите близки съратници, големите му приятели, наричали се помежду си братя, с малко по обем творчество, но много значимо и с голяма стойност. Литературният му талант отеква в литературните среди"разказва библиотекарят от местното НЧ "Никола Йонков Вапцаров - 1924" Христина Кръстева.

Съвременниците на Траян Първанов и до днес си спомнят неговите мечти за човешка хармония. Определят го като "романтично вглъбен" в поезията.

"Янко Димов пише за него: "още един поет си отиде от нас, позабравената поезия напоследък обедня още заради загубата на поредния романтичен и безкористно верен поданик. Ние, повлечени от бруталния си делник, гледахме се гузно и отново разбрахме, че само с хляб не се живее. Помним Траян, опълчил се срещу инерцията. Той влезе в българската поезия без шум, но с ясното съзнание за тежката, отговорна и неблагодарна мисия на твореца в неблагодарните и сложни десетилетия. Траян Първанов търсеше не само своето, но и мястото на всички хора. Поетът е темпераментен, емоционален, с голямо сърце. Той мечтаеше за хармония, за извисяване. Беше тръгнал пеш към звездите. Неговата надежда беше да покаже на нас, че има и по-голям момент от боричкането. Траян Първанов е сам собственик на своята съдба, такъв е бил винаги". Думите на Димов перфектно олицетворяват личността на Първанов. И днес го помнят именно такъв".

"Да си спомним за Траян Първанов" - под този наслов Клубът на дейците на културата във Враца проведе среща в края на юли, посветена на големия творец. Врачанските творци припомниха за живота на поета и мястото му в българската поезия. 

"Един от нашите обичани творци, Живко Сотиров, който почина преди месец време, пише послеслов за Траян Първанов в "Литературен свят". Живко описва това, което беше Траян Първанов. И най-интересното е, че прави едно сравнение: Траян Първанов е роден на 26 юли 1942 година, а Вапцаров е убит на 23 юли 1942 година. Дни след като убиват поет, виждате, България ражда поет. Още в шумерския епос за Гилгамеш е написано, че е най-трудно да станеш светец в родното място. Ти, Траяне, стана светец в Криводол, там стана поет в Криводол и на Криводол. Колко тъжно е, че имахме последна среща...", разказа още Христина Кръстева.

В едно от своите стихотворения, озаглавено "Тук", Траян Първанов пише:
Какво да поискам от времето още?
Будете ме, птици, за мирния свят -
да стъпвам под белия шум на овошки
по пътя, където щастливци вървят.
Тук всичко е мое - треви и дървета,
живяното време от вчера до днес.
И утре, и в други ден - вечно ще свети
тук в дните ми мъдри майчински жест.
Тук имам за своите чувства парола.
Не търся към шумни пристанища бряг.
В живота ви нужна е моята роля,
макар че е малка, но с думи все пак.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неустено започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване, ако..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15