Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Седемте престола" - духовното средище без аналог в цяла Европа

Снимка: БНР


Сгушен в прегръдката на Стара планина, в долината на малката река Габровница, край село Еленов дол, община Своге, Софийска област, точно на границата с Врачанска, се намира православният манастир "Света Богородица", по-известен с неофициалното си име: "Седемте престола"

Светата обител се датира като духовно средище от времената на Втората българска държавата. "Седемте престола" няма аналог в Европа, защото събира седем църкви под един покрив, разказва местният игумен архимандрит Антим. На това място са отсядали редица известни българи, намирали муза, обгърнати от живописната гледка и уединението.

"Манастирът "Седемте престола" се нарича така, защото се обединени седем малки църкви под един покрив. Всеки олтар е посветен на някой светец или библейски празник. Централният ни олтар е Рождество Богородично. Следващите са на свети Стефан,  свети Братя Макавеи, на свв. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян, Свети Седмочисленици, на Благовещение и на свети Архангел Михаил. Като духовно средище манастирът възниква Х век. Затова свидетелства иконата на Св. Богородица Осеновлашка, която е датирана от това време. До 1733 година манастирът е опожарен и разрушен. След това започва възстановяването му. Последното такова е години след тази година. Манастирът не е прекъсвал да съществува, да бъде населен с монаси. Когато манстирът е бил в диоцеза на Врачанска епархия, тук е служил Софроний Врачански. В новите времена манастирът е претегателен център за редица български личности - поети, писатели, творци изобщо. Природата е прекрасна. Иван Вазов създава точно тук стихотворението "Клепалото бие". Тук твори до 1944 година т.нар Змей Горянин (Светозар Димитров). Той тук умира и тук е погребан".

Обграденият от уникални скални образувания манастир е известен със своята архитектура. Сред най-големите забележителности на духовната обител са полилея „Хоро“, който е от 1819 г. и изцяло изработен от дърворезба, както и чудотворна икона на Осеновлашката Св. Богородица.

"Манастирът няма запазена иконопис, но пък има полилей, направен от дърво. Той е реставриран, може да се види. В централния храм е. Имаме стари книги. Духовно средище сме. Най-ценната ни реликва е иконата на Осеновлашката Св. Богородица, която миналата година реставрирахме. Вашата съгражданка Антонина Стоянова ни помогна. Старата сграда е била жилищна, тя е запазена в автентичния си вид. По-новата сграда е съобразена в този стил, правена е през 1900 година. През 1973-4 е правен основен ремонт на всички сгради. Автентичността на старата си постройка е запазена".


През ХІХ в. в манастира започва по-мащабното строителство, когато са изградени жилищните и стопанските сгради. Храмовият празник на манастира е 8 септември - Рождество на Пресвета Богородица. Разположен е под старопланинския връх Издремец (1492 м) и е заобиколен от вековни гори. Манастирът и местността около него са обявени за природна забележителност и за художествен паметник.Манастирът е постоянно действащ, отворен всеки ден за посетители от 8 до 18 часа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28