Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Има ли недостиг на ветеринарни лекари в Българската агенция по безопасност на храните

Снимка: БГНЕС

В Българската агенция по безопасност на храните няма достатъчно ветеринарни лекари и системата е хронично недофинансирана-  за това предупредиха президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо ли е удвояване на броя на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата и защо младите лекари избират чужбина или частните практики? В момента заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1 000 лева, но от Конфедерацията на независимите синдикати в България искат стартова заплата от 1 200 лева, за да бъдат привлечени млади хора. Има 70 свободни щатни бройки в Българската агенция по безопасност на храните, но за тях няма кандидати. Лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени- от създаването на агенцията са съкратени 800 души, посочиха от Конфедерацията на независимите синдикати в България. Каква е реалната ситуация в институцията- разговаряхме с д-р Георги Чобанов, директор Дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" в Българската Агенция по безопасност на храните:

"Ако направим едно сравнение с преди години, когато беше още Национална ветеринарно- медицинска служба, тогава щата който контролираше ветеринарната част от хранителната верига беше 3 500 човека. В момента целия щат, в който влизат и агрономи, и хуманни лекари, и зооинженери и цялата хранителна верига е 2 400 човека. Броят на ветеринарните лекари е паднал драстично, в сравнение с преди."- обясни д-р Георги Чобанов и допълни:

"Поглеждайки назад в годините можем да видим, че няма предизвикателство като заразна болест по животните, което да не е било менажирано адекватно от страна на нашите служители. От основно значение тук е доколко хората, които отглеждат съответните животни съдействат при решаването на съответния проблем." 

Професията "ветеринарен лекар" е една от най-древните професии, възникнала от естествената нужда на човека да се грижи за животните. Всъщност доказателства за това датират от 3000 години преди Христа по земите на Месопотамия. По онова време това е било заниманието на "експерт, който умее да лекува животни." С годините нуждата на човека да поддържа пълноценния живот на заобикалящите го животни или емпатията, която изпитва към тях, прави така, че това да се превърне в призвание от световно значение. До степен, в която призванието се превръща в професия, чиято критична нужда човечеството започва да осъзнава с годините. Какво може да мотивира един млад човек в България да се захване с ветеринарна медицина- това попитахме Теа Иванова от Видин, която в момента завършва такава специалност в Тракийския университет в Стара Загора:

"За мен, на първо място, като мотив е любовта към животните. На второ място е любовта и към медицината ... Повечето от моите колеги са се насочили към работа с дребни животни Липсата на достатъчно ферми в Северозападна България е една от причината младите ветеринарни лекари да не се завръщат в този регион на страната."- коментира Теа Иванова.

Попитахме видинчани престижна ли е професията на ветеринарните лекари и имат ли интерес младите хора днес към нея:

"Че има нужда има, но кой сега учи за ветеринарен лекар и къде ще го назначат да работи? Трудно е ученето, тая специалност е трудна и отговорна ... Някога, преди да дойде демокрацията имаше и ветеринарна медицина и по границата и в градовете, нямаше такива чуми ... Това да си доктор на животните не е лесна работа. Сега няма интерес към тази професия, може би не я смятат за толкова престижна."- коментираха видинчани.

Достатъчен ли е броят на ветеринарните специалисти в Областна дирекция по безопасност на храните Видин. Това попитахме директора д-р Адриян Данков. Официално разрешение за провеждане на интервюто, обаче не бе получено от Българската Агенция по безопасност на храните и д-р Данков сподели само, че броят на специалистите в Областната дирекция към момента не е достатъчен, но въпреки всичко институцията успява да се справи с поставените задачи и кризисните ситуации в региона.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45

Ще бъдем ли по-добри?

Искаме да прекарваме повече време с близки хора, по-често да се усмихваме и да казваме "обичам те". Това показват резултатите от януарското представително за цялата страна изследване на "Галъп интернешънъл", в което агенцията попита какво си обещават българите в началото на 2020 г. "Данните сочат, че хората са склонни на прага на новата година да..

публикувано на 18.02.20 в 13:59

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16