Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Участниците в "Дунав ултра" се събират във Видин

Стартът не велопрехода е утре

3
Миналата година стартът на велопрехода беше пред "Стамбол капия" във Видин
Снимка: Архив: Dunav Ultra

Сто велосипедисти ще потеглят утре в 8 сутринта от централния площад във Видин по маршрута "Дунав ултра". Те ще преминат разстояние от 680 километра до Дуранкулак при Черно море, а времето за прехода е до пет дни. Участват представители от България, Румъния, Германия и Холандия. 


 Маршрутът е създаден през 2014 година, за да популяризира велотуризма по поречието на Дунав. Всяка година участниците в него се увеличават, каза създателят на веломаршрута Борис Бегъмов:


"Очакваме следващата година да имаме още повече държави, още повече участници и разбира се да представим българските градове и села като място, което наистина е интересно за правене на такъв тип туризъм. Потенциалът наистина е огромен и той ще се развива."


За първи път е издаден пътеводител със сто от забележителностите по поречието на Дунав:


"Картата представлява в сбит вариант самия маршрут, основна информация за градове и общини, информация за сто забележителности по маршрута, за региона с неговите традиции, храна, вино, фолклор, разбира се част от дунавския лимес- комерсиалната му част с местата за настаняване, места, които предлагат услуги за тези велосипедисти."


Всяка година пътеводителят ще се актуализира. Организаторите на веломаршрута планират и създаването на мобилно приложение.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Завърши първият етап от благоустрояването на панаира в Кула

Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, ще посрещне гостите си с нови пешеходни алеи, пътеки и настилки . Тази година Общинският съвет и Община Кула са осигурили и безплатен достъп за всички търговци. Приключи първият етап от ремонта и реконструкцията на панаира в Кула, каза за Радио Видин Илинка Найденова от..

публикувано на 10.08.24 в 10:00

Празник на малината в Берковица за 32-ри път

Празникът на малината събра в Берковския Балкан туристи от цялата страна. Вече 32 години, през втората седмица на август, се отдава чест на символите на Берковица - природата, планината и малината Празникът на малината се провежда от 1992 годна. В местността Горната Кория, в зоната на хижа "Ком", се събират планинари от цялата страна. „Тази година..

публикувано на 10.08.24 в 09:00

Враца изпреварва Монтана и Видин по строителство

През второто тримесечие на годината данните на териториалното статистическо бюро във Враца сочат, че градът под Околчица  изпреварва останалите два областни града в Северозапада – Монтана и Видин. Във Враца са започнали да изграждат 9 жилищни сгради с 15 отделни жилища и обща застроена площ от 1 475 квадратни метра. За сравнение в Монтана е стартирало..

публикувано на 10.08.24 в 08:17

Снимката на 9 август 2024 година

"Считам, че най-подходящата дата за провеждане на новите предсрочни парламентарни избори е 20 октомври". Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавния глава определи за нов служебен премиер.  Той ѝ възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  Нов..

публикувано на 09.08.24 в 18:05

Ще има нов договор между "Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи"

Нов договор между държавното млекопреработвателно предприятие "Ел Би Булгарикум" и японската компания "Мейджи" се очаква да бъде сключен през есента. Това обяви служебният министър на икономиката и индустрията Петко Николов в Народното събрание. Там той беше изслушан по искане на ПП-ДБ по повод данни за безстопанственост в държавни дружества.  От..

публикувано на 09.08.24 в 16:40

Деца от Кула научиха повече за историята на града

Поредната инициатива на  Детската академия за спорт и превенция  се проведе в  Кула . Деца посетиха музея и етнографската къща в града , разказа Христела Александрова , експерт "Хуманитарни дейности" в Общината: „Децата се запознаха с културното, етнографско и историческо наследство на своя роден град. Децата посетиха историческия..

публикувано на 09.08.24 в 15:30

Изложба "Акварели от Горни Лом" показва красотата на Балкана

Изложба "Акварели от Горни Лом" ще бъде открита утре, 10 август, в къщата музей "Попови" във видинското село Горни Лом . Експозицията ще бъде дарена на музея от нейния автор Георги Терзиев . Посланието ми е да запазим българското, казва художникът: "Вдъхновението идва от плевните, схлупените къщурки, съчетание между новост, старинност,..

публикувано на 09.08.24 в 15:20