Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Родова среща в Костичовци

2
Снимка: Фейсбук

В края на тази седмица село Костичовци, община Димово ще бъде домакин на родова среща. Някой беше казал, че няма по-хубаво място от дома, освен при баба. Щастливците, които са пораснали при баба на село, със сигурност ще са съгласни. А нищо не връща топлите спомени от летата на село, когато сме били безгрижни и щастливи така, както родовите срещи. Това е начин да си спомним за онези времена с аромат на прясно изпечен хляб, простор и приятели. На такива срещи оживяват грижливо пазени спомени и неусетно се връщаме в детството. Бабите ни може и да ги няма, но мястото пази спомена за тях и препраща към времето, когато селата бяха живи, дворовете поддържани, градините китни и по улиците имаше детска глъч. 
Пореден опит да махнат бурените на времето ще направят в близкото до Димово село Костичовци, разказа кметският наместник Цветан Петров:

"Това е третата поред родова среща, под името "Завръщане на село". Целта е да обърнем внимание на хората да си идват по-често в родното село и да си видят домовете"- сподели Цветан Петров.

Хората, които идват на тези срещи, са едни и същи, но напоследък се забелязват все по-често и техни наследници. Сред тях е и Даниел Спасов, водещ на предаването на Българската Национална телевизия "Иде нашенската музика":

"Подобни родови срещи са вече една традиция за Костичовци. През 2008 година направихме една такава подобна среща, която нарекохме "Среща на поколенията". Тогава имах удоволствието да поканя Николина Чакърдъкова, заедно с Неврокопския ансамбъл. Тази среща и този концерт бяха повод хората отново да се завърнат към селото и към корените си ... На 15 септември след литургията ще изпълним няколко църковни песнопения в харма "Свети Николай Чудотворец" с квартел "Светоглас", с който аз в момента работя. Целта на предстоящата среща е да не забравяме откъде сме тръгнали, да не се забравяме и по-често да се виждаме и да общуваме"- каза Даниел Спасов.

Всичко зависи от нас и от желанието ни да пазим нишката, която ни свързва с мястото, от което сме тръгнали. И докато има хора, които не забравят корените си и правят каквото трябва, за да не могат бурените на времето да обгърнат в забвение бабината къща, и пътя към нея- селото няма да изчезне. 


Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00