Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Подменят дограмата на училището в квартал "Нов път"

Снимка: Красимир Каменов

На фона на големите ремонти, извършвани във видинските училища СУ "Цар Симеон Велики, ППМГ "Екзарх Антим I", ГПЧЕ "Йордан Радичков", някои други училища остават извън вниманието ни. Но и там се случват хубави неща. В момента тече подмяна на дограмата и в ОУ "Епископ Софроний Врачански" във видинския квартал "Нов път". "Малко се позабавиха нещата, но това няма да попречи на учебния процес при нас", коментира за Радио ВИДИН Нина Иванова директор на училището:

"Тази година общината предвиди в капиталовите си разходи подмяна на дограмата в училището...Това не е правено от откриването на училището през 1971 година...Минахме през всички обществени поръчки и затова се получи това забавяне. Такива бяха сроковете. Пропуснахме лятото, но имаме уверението на фирмата изпълнител, че ще работят максимално бързо. Ние имаме готовност и няма да има прекъсване на учебния процес...Първоначално бе предвидено да бъде подменена дограмата на два училищни етажа, но след разговор със заместник- кмета и всички оторизирани институции стана ясно, че ще има средства и за първият етаж. Там учат най-малките и това ни радва..."

Приемът в училището в квартал "Нов път" винаги е бил под особено внимание.  

"Моите учители активно работят за обхвата на учениците и постигат отлични резултати. Ако приемът бе преди години, когато нямаше това движение на хора, ние трябваше да имаме деца от първи клас за 4 паралелки и половина. Уви това няма как да стане сега. Очаквахме да са 3 паралелки и половина... Всички училища се разбрахме да направим прием на по три паралелки и нашият колектив имаше пълната готовност да им съдейства за там, където не достигат ученици... За съжаление 38% от учениците за първи клас не са тук... Правим опит да формираме две паралелки...Радващото е, че приемът в подготвителната група е по-голям със 100% от миналата година...", коментира още Нина Иванова:

Повече може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38

Кампания събира книги за читалищата във Видинско

Кампания по спасяване на стари книги ще направи своя рестарт в началото на месец юни във Видин. Заради извънредното положение инициативата временно бе преустановена, но с отпадането на противоепидемичните мерки събирането на книги за читалищните библиотеки се предвижда да продължи, обясни организаторът Теодосия Микова: "Поради стеклите се..

публикувано на 28.05.20 в 10:26

В "Музикална зона" на 28 май 2020 слушаме Джими Коб

На 24 май, на 91-годишна възраст от този свят си отиде американският джаз барабанист Джими Коб, известен най-вече като член на Първия велик секстет на Майлс Дейвис. Обръщаме внимание на негови работи с Дейвис, с Уинтън Кели, с The Great Jazz Trio на Ханк Джоунс, на два от квартетите му – с китариста Майк Стърн и с китариста Алесио Менкони...

публикувано на 28.05.20 в 09:00

Ученици говорят за проблемите на пчелите

Ученици от Профилираната природоматематическа гимназия "Екзарх Антим І" във Видин посетиха екзотичния остров Реюнион, който е френско владение. Там със свои връстници от други европейски страни говориха за екологичните проблеми и ролята на пчелите за запазване на екологичното равновесие. Посещението бе по проект "To Bee or Not to Bee in Nature" , а..

публикувано на 27.05.20 в 18:40

Изложбата "Карантинно творчество" в галерия "Поломие"

Художници представят изложбата "Карантинно творчество" в художествена галерия "Поломие" в Лом. Със свои работи, създадени по време на извънредното положение, участват 11 творци, сред които трима ученици. Идеята дава художникът Кирил Апостолов: "Решихме, че може да си направим малка изложба и колегите се отзоваха, дадоха по две- три..

публикувано на 27.05.20 в 16:10