Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обновиха сградата на патронажа в Смоляновци

2
Снимка: Община Монтана

Хората от Смоляновци днес отпразнуваха 30 години от  организирането на патронажни грижи в селото. В първата година на демократичните промени тук е създаден филиалът на Домашен социален патронаж - Монтана, в който се приготвя храна за 100 души. Възрастните хора са не само от Смоляновци, а и от още осем съседни села, уточняват от Общината. Повечето от тях присъстваха на празника днес пред сградата на патронажа. 
През този строителен сезон сградата е основно ремонтирана отвътре и отвън. За обновяването й и за здравето на хората местните свещеници отец Ангел и отец Стилиян отслужиха водосвет. Кметът на Монтана Златко Живков поздрави всички присъстващи и припомни в речта си за големите ремонти на читалището, храма, здравната служба, площада, училището и кметството, направени в селото през последните четири години:

"Смятам, че това, което беше направено през последните четири години, е част от преобразяването на община Монтана, в това число и на Смоляновци. Миналата година открихме храма, който е в съседство. От 20-те храма, които имаше община Монтана сега има 26. Отец Ангел служи тук , но служи и в най-големия храм в Северна България."

Само за обновяването на сградата на патронажа са инвестирани 36 хиляди лева. Скоро хората от Смоляновци ще се лекуват в нов стоматологичен кабинет. За кръглата годишнина Живков подари на всеки от служителите на селския филиал подарък.

Изпълнил съм това, което съм обещал на своите съселяни, заяви кметът на Смоляновци Пламен Лилчов:

"Миналата година направихме ремонт на църквата, сега ремонт на Социалния патронаж. Миналата година дадохме 16 800 лева за Здравната служба, 42000 лева за покрива на ОУ "Васил Левски". 50 години не беше правен ремонт, направихме го. Навсякъде, където трябват ремонти и по улиците сме направили, не е малко, всичко това благодарение на господин Живков. Тази година в основното училище имаме 38 дечица, 7 първокласници. В детската градина са от 15 до 20 деца постоянно. Разрушителните дъждове преди две години са отнесли асфалтовата настилка в планинското село. От тогава е и искането за близо 1 милион лева, за ремонт на 5  улици, внесено във Фонда за бедствия и аварии. Може би най-сетне ще ни отпуснат средствата... Имаме още много работа", допълни Пламен Лилчов.

Галерия

Вижте още

Снимката на 5 юни 2020 година

Днешният 5 юни се отбелязва като Световен ден на околната среда.  Провъзгласен е за такъв на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция през 1972 година. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята . 35 от изследваните през..

публикувано на 05.06.20 в 17:56

"Жабокът цар" на театър “Патилан” за децата от Монтана

"Жабокът цар" е постановката, която ще играе куклен театър "Патилан" тази събота, съобщи директорът Иван Истатков. Вече втора седмица куклуводите организират представление на открито за най-малките си зрители при спазването на всички противоепидемичните мерки.   "Така се разбрахме, ние се редуваме с драматичен театър Монтана...

публикувано на 05.06.20 в 16:49

4 са новите случаи на КОВИД 19 в Северозапада

35 от изследваните през последното денонощие проби са дали положителен резултат. Това показва Националната информационна система. В област Видин има един случай на заразен от КОВИД 19, в област Монтана случаите са 3. Това са руски граждани, които работят на газопровода "Балкански поток", нямат симптоми - каза д-р Елена Борисова, началник на..

публикувано на 05.06.20 в 16:37

Прокуратурата във Видин е предала на съд обвиняем за контрабанда на прекурсори

Обвинителният акт, който Окръжната прокуратура е внесла в съда, е срещу пловдивчанин за държане и контрабанда на прекурсори. На 12 април миналата година на граничния пункт по Дунав мост при Видин при проверка на автомобила му в тайник е открит метаамфетамин. В обвинението на Окръжната прокуратура посочват, че през 2018 гадина обвиняемият..

публикувано на 05.06.20 в 16:32

Приключи деветата по ред Щуроландия

Вълшебният град Щуроландия, в който фондация "Подкрепа за реализация" кани децата на Видин всяка година затвори врати до следващия първи юни. Събитието е организирано за девети път по повод Международния ден на детето. Проявите, които започнаха в понеделник, тази година бяха онлайн, в страницата на фондацията във фейсбук и приключиха днес...

публикувано на 05.06.20 в 16:00

Закупуват театрални декори за детската градина в Бяла Слатина

Сдружение "Първи юни" спечели финансиране на своя проект "Приятели на децата". Проектът е сред седемте одобрени от общо участвалите 70 в програмата "В подкрепа на детството".  Проектът ще обхване около 100 деца, които посещават детската градина "Незабравка" в Бяла Слатина и нейните филиали, каза председателят на сдружението Наталия..

публикувано на 05.06.20 в 15:59

Община Ново село с двама представители в Сдружението на общините

Двама общински съветници от Новоселска община са включени в постоянните комисии към Националното сдружение на общините в Република България. Председателят на Общинския съвет Иво Вергилов ще участва в комисиите по местни финанси, бюджет и общинска собственост, по здравеопазване и административно обслужване и общинска администрация. Добромира..

публикувано на 05.06.20 в 15:05