Намаляват хората в трудоспособна възраст у нас

Снимка: Радио Видин

До 5 години хората в трудоспособна възраст ще намалеят с още 163 000 души, това заяви преди дни социалният министър Бисер Петков. Поради това нова стратегия за заетостта ще отговаря на въпросите от какви обучения имат нужда работоспособните хора и как пазарът на труда да се справи с демографската криза. Според новата стратегия трябва да се синхронизират интересите на работещи и бизнес, като на първо време мерките ще бъдат обсъдени с работодателите. Междувременно от социалното министерство ще продължат с опитите да върнат на работа неактивните и незаинтересовани хора основно чрез обучения. Продължава ли  ниската раждаемост у нас да е сред основните причини за тази негативна тенденция- това попитахме Иван Нейков, бивш социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика:

"Вероятно пак ще се завъртим в старата схема, според която трябва да се раждат деца, за да има работна сила. Всъщност има няколко пътя и възможности, които все още не използваме. Една много голяма група в тази посока са хората с увреждания. Има много възможности, които и новите технологии позволяват, за да бъдат активирани хора с увреждания, които в момента само заради лошата мобилност, която им се предлага стоят извън пазара на труда."- каза Иван Нейков. През последните години в обществото ни сякаш се наложи една невидима теза, според която младите хора са виновни, че напускат страната ни, а работодателите пък са обвинявани от синдикатите, че не дават високи заплати и това е причината за този процес. Така ли е всъщност?

"Една вина няма. Нещата са до голяма степен комплексни. Една голяма част от тези хора, които ние водим като нито учещи нито работещи, те не са и в България, а някъде нещо работят в рамките на Европейския съюз."- поясни директорът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков.

Потърсихме позиция от бизнеса в българския Северозапад. Разговаряхме с Диана Върганова, управител на Холандско- Българско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца.

"Хората в трудоспособна възраст са достатъчно. Просто не им се работи. При нас, докато се раздават тези помощи на калпак, няма как да се стимулират хората да се образоват, да се приобщават и да работят. Той без нищо да прави получава едни 500 лева. Да отиде да види как се изкарват 500 лева някога в живота си."- коментира Диана Върганова.

Според министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, фокусът на политиката занапред няма да бъде върху субсидираната заетост, защото има достатъчно заетост в реалния сектор, а по-скоро ще бъде насочена изцяло към повишаване качеството на работната сила чрез инвестиране в обучение в прибавяне на нови квалификации, на нови умения и компетентности. Според Диана Върганова, управител на Холандско- Българско смесено дружество за проектиране и производство на електронни изделия във Враца, няма реален ефект от курсовете за преквалификация. Какво ще случи след време в българския Северозапад, ако тенденцията се запази- това попитахме видинчани:

"Сигурно ще изчезнат хората от Видин. Трябва да има работещи, ама тук няма нито едно работещо предприятие. И аз самата преживях подобни неща ... Всичко изчезва от страната, особено пък в нашия район ... Когато бизнесът се научи да плаща, както плащат на запад, тогава ще им работят хората, както работят на запад."- коментираха видинчани.

Същевременно преди дни от "Евростат" съобщиха, че  трайно ниската раждаемост и по-високата средна продължителност на живота променят формата на възрастовата пирамида на Европейския съюз. Делът на възрастните хора в общото население ще се увеличи значително през следващите десетилетия, тъй като по-голямата част от поколението от следвоенния бум на раждаемостта достига пенсионна възраст. Това от своя страна ще доведе до увеличаване на тежестта за лицата в трудоспособна възраст, които трябва да осигуряват средства за социалните разходи за редица услуги, свързани със застаряващото население.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Партийните субсидии- от значение ли е размерът

Темата за партийните субсидии отново нажежи политическите страсти у нас. В края на миналата седмица парламентът реши размерът на държавната субсидия за политическите партии за един получен действителен глас за 2020 г. да е 8 лв., както предложи "БСП за България".  "За" предложението гласуваха 182-ма народни представители, 1 беше "против" и 1 се..

публикувано на 10.12.19 в 14:09

Достойно заплатен ли е трудът ни?

Още една година отминава, а през следващата- 2020-та, се очаква повишение на заплатите на работещите в държавния сектор.  Според Българската търговско-промишлена палата, о тминаващата година до голяма степен сбъдна очакванията на бизнеса за това, че ще има добър ръст в сравнение с другите европейски страни, че ще се подобрят възможностите..

публикувано на 09.12.19 в 11:55

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството. Предполага се, че..

публикувано на 06.12.19 в 10:38

Ятаган или сабя посече "Под игото"

Съвременният превод на романа "Под игото" на Иван Вазов  разбуни духовете и много хора се изказаха негативно. Автор на превода е Нели Стефанова - преводач на руски и от английски език.   Основният мотив на Нели Стефанова- отделни глави от романа се изучават в прогимназията, а по-малките ученици не разбират написаното. Сблъскала се е и лично с..

публикувано на 05.12.19 в 12:59

Успешна ли е Националната стратегия за хората с увреждания

През 2020 година месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента. Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане, до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ. Увеличението се получава от..

публикувано на 04.12.19 в 13:38

Ще вдигат ли местните данъци в Северозапада?

Въпреки предизборните уверения, местните данъци в редица общини в България ще се повишат от началото на новата година. Каква е ситуацията в Северозападна България?  Сред първите, които обявиха повишение на налозите от 2020 година, е Община Монтана .  Предложението е такса смет да се повиши от 3.1 на 3,86 промила. От 6,7 на 7,5 промила се..

публикувано на 03.12.19 в 14:30

На какви съветници гласувахме доверие

Новоизбраните Общински съвети вече проведоха и първите работни заседания. На какви хора гласувахме доверие и ще разчитаме през следващите четири години? Общинският съвет във Видин е с 33 съветници. За председател бе избран Генади Велков , който ръководеше работата на съветниците и през миналия мандат. "Според мен е добър Общинският съвет...

публикувано на 02.12.19 в 15:32