Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Превала - хубаво село с добри хора

11
Снимка: Радио ВИДИН


Тази сутрин "Посоките на делника" ни водят в Превала - село на границата между областите Видин и Монтана, най-голямото в община Чипровци и единственото, където на предстоящите местни избори ще гласуват за кмет на населеното място.

Девизът на Превала е: "Хубаво село с добри хора". Гордост за местните е богатата история, началото на която поставят преселници от Сърбия. Те изграждат своите домове на бреговете на реките Левица и Огоста, които се събират в центъра на днешното село, разказа кметът Иван Вълчаров:

"Интересно е, че селото е много старо. Най-старият паметник е олтарният камък в църквата, която е от 1850 година. Старите предания гласят, че църквата е преоткрита. Паднало е някакво животно там, преоткрили са я и са я съградили. А иначе знаете от годините или чума, или епидемии карали хората да се преселват. Дошъл е някой си дядо Ильо от Сърбия и се е заселил тук с братята си...Има интересна история за мери, които са съществували. Това е от турско време, когато валията на Берковица заради един инцидент с Долни Лом и Превала е отсъдил в полза на Превала да се удължи мерата...През годините е имало много деца, за съжаление демографският срив ни засегна и нас. Най-голямата ми болка като бивш учител е, че закриха училището при 72 деца. Сега децата от цялата община ходят в Чипровци, там е защитено и средищно училище, има 52-53 деца."

Преди век населението на Превала наброявало 2 000 души. Сега са регистрирани 430 души, част от които са на работа в чужбина.

В центъра се събират деца и младежи. Някои от тях живеят постоянно в селото, други са дошли да изкарат ваканцията:

"Тук е интересно, разхождаме се из гората, играем. Ходим и в местността "Ботин дел", хубаво е много, цялото село се вижда оттам...Преди играехме футбол, обаче сега няма кой да донесе топка тук. Игрището го бяха направили, обаче някои хора го разрушиха и няма смисъл пак да се поправя, защото се знае, че пак ще се разруши. На стадиона тревата не се коси много. Трябва ни площадка за спорт. Повече футбол играем, защото се събираме много хора и ритаме. Понякога ходим в другото село, където са направили едно игрище...Свършили сме вече училище, за работа е слабо. Понякога ходим в Монтана..."
Снимка: Радио ВИДИН
Младите казват, че няма работа и търсят препитание в Монтана, за кмета Иван Вълчаров истината е друга:

"Безработица няма. Има хора по програми, ама за тях няма да говоря, защото нали те са създадени за хора, които не могат да се оправят в живота. Говоря за тези програми, които създават хрантутници и години наред демотивират хората активно да си търсят работа...А иначе има хора, които не искат да работят. Ето тук, навън има младежи на 21-22 години, цял ден са с децата. Боби Арсов, ветеринарният ни гледа крави, дава от 20 до 50 лева на ден. Има работа, всеки ден има работа. Въпросът е, че има хора демотивирани и не искат да работят."

Превала е с второто по големина землище в област Монтана. В миналото са отглеждани много овце, кози, крави, имало е зеленчукови градини. Днес са останали 3-4 ферми. Има няколко земеделски производители, извършва се дърводобив. Преди няколко години е изграден ландшафтният парк "Широка планина", който привлича туристи от чужбина, разказа още кметът:

"Има три трасета - пешеходно, за коне и  за офроуд. Радваме, че за 3-4 година унгарци и чехи знаят трасето, идват с джиповете си, нощуват, любуват се на природата. Идват туристи, но за съжаление няма къде да отседнат. Сега вече започна един проект и дано стане, защото идват хората, посещават го, ама като няма къде да се спи...В мен не е угаснала надеждата, че въпреки демографския срив, ще успеем да се съхраним. Досега трима чужденци са си купили къщи и постоянно търсят. Дойдат за една седмица-две и се влюбват в Превала. Това ми дава надежда, че след като чужденците оценяват това, което имаме, селото ще се запази."

Снимка: Радио ВИДИНЗа възрастните хора в Превала животът е труден. Малките пенсии едва им стигат за храна и сметки. Децата им са по градовете, а в еднообразното им ежедневие социалните контакти са рядкост:

"Селото ни е хубаво, ама малко хора останаха. Работа няма, само в Митровци има дърводелски цех. В Монтана работят и тук, над селото има дърводелски цех, но е малко. Иначе останахме пенсионери. Нямаме дърва, от селото изкараха тирове в Гърция, а ние сега купуваме по 60-70 лева кубик да се греем. От общината дават на хора с по-ниски пенсии. Иначе селото ни е добро, ама работа няма, пари няма...
Живеем ден за ден. Трудно ни е. Спокоен живот имаме, но нямаме развлечения. По професия съм учителка, затвориха училището и сега гледам баба. Едно сиво ежедневие, никакви развлечения, никакъв нормален живот..."


Иван Вълчаров управлява Превала от 8 години. Преди това е бил един мандат заместник-кмет на община Чипровци. Старае се да е в помощ на хората, а когато не е доволен от свършеното, глобява сам себе си:

"Всеки ден, ако не съм удовлетворен от някаква работа, ако не съм успял да помогна на някого, слагам 2 лева, глобявам се. Ако съм доволен от себе си, слагам 1 лев. Като си направя една равносметка на този мандат за съжаление не можаха да се случат нещата. Аз имам една мечта и ще използвам случая да кажа на всички кметове на малки населени места да бъдат кметове, а не фигуранти, които стоят за заплата. Някои общини  направиха кметствата второстепенни разпоредители с бюджет и тогава кметът развива потенциала си, има бюджет, отговаря за улично, прави си сметка за благоустрояване. Това хем води до децентрализация, хем не прави кметовете послушковци на общинските кметове и може човек да развие потенциала си..."

Снимка: ФейсбукСъс задачата да пази традициите на Превала е натоварено народно читалище "Иван Бобанов 1926". Към него от години е сформирана певческа група. Отскоро е създаден и танцов състав, каза секретарят на културното средище Валентина Стефанова:

"Общо 15 самодейци участват в двете групи. Жените от певческата група са на възраст от 60 до 70 години, в танцовия състав са от 50 до 60 години. По-младите нямат желание да участват, те не са са и тук през цялата година, само през лятото. Изпълняваме и наши, турлашки, имаме и други песни и танци..."

Освен добри и трудолюбиви хора, турлаците са шегаджии и веселяци. Тачат празниците си и винаги в началото на юни се събират на традиционния си събор. От няколко години млади и стари се веселят и на популярната мотосреща "Рок под Кукин камик".

"Традиционният събор винаги е с нашите певици, танцов състав от Бели мел, Митровци, съчетаваме с традиционни песни от нашия край. Също много хубаво стана концерт с време за самодейци и деца и след това рок музика. Правим го от 7 години...", добави кметът.

Повече за живота в Превала може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

В "Музикална зона" на 07 декември 2023 слушаме Иля Серов

Той е американски джаз тромпетист и певец от младото поколение, обявен за най-добър нов изпълнител на Международните награди за развлечения в Холивуд през 2014 г. Музиката му дава нов живот на позните популярни песни и джаз стандарти. Авторските му композиции вече звучат по радиостанциите в световен мащаб. Ангажиран е с новите поколения слушатели,..

публикувано на 07.12.23 в 09:00

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42