Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Открити са мъртви белоглави лешояди в Природен парк "Врачански балкан"

Три мъртви белоглави лешояда са открити в района на селата Гара Бов, Бов и Церово.  Птиците са от колонията в Природен парк "Врачански Балкан". Два от лешоядите са с поставени предаватели, които са престанали да излъчват сигнал на 16 септември 2019. Предполагаемата причина за смъртта е разпръсната отрова. Освен лешоядите е намерен и труп на скален орел. Откритите птици са защитени от Закона за биологичното разнообразие, което дава основание да се образува наказателно производство. 


В момента е сформирана комисия по установяване на причината, както и на броя на загиналите птици. В тази връзка Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" умолява всички туристи и посетители на парка, както и на района на Искърското дефиле да подадат своевременно сигнал, ако забележат мъртва и бедстваща граблива птица. Сигналът може да се подава до Природозащитен център "Натура" – 092 66 03 18 или на телефон 0885 279 544 – ст. експерт Даниела Борисова. 


В продължение на 15 години за възстановяването на популацията на белоглавите лешояди в Природен парк "Врачански Балкан" се полагат огромни усилия от Дирекцията на парка и природозащитни организации. 


Установеното деяние има опасност да унищожи колония от 50 птици, подобно на случая в Кресненското дефиле през миналата година. 


Вижте още

Само петима жителите на област Видин се лекуват в болница от COVID-19

Шестима жители на област Видин са дали положителни проби за COVID-19 през последното денонощие, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Още 5 човекa, положителни за коронавирус, са оздравели. 4 лица са лекувани и изписани от лечебни заведения във Видин и София, а едно лице е било на домашна терапия. Потвърдените от началото на пандемията случаи..

публикувано на 16.06.21 в 10:03

Белоградчишкият панаир се завръща в "Панаирището"

Белоградчишкият панаир тази година ще се проведе в дните от 26 до 29 юни включително . Той се завръща на традиционното му място - местността "Панаирището", под площада на Белоградчик. В концертната програма ще участват сръбските изпълнители, Биляна Йевтич и Александар Илич, Виво Монтана, оркестър "Видин" с ръководител Вени Петков, Берковската духова..

публикувано на 16.06.21 в 09:53

Момче с тротинетка пострада при катастрофа във Видин

7-годишно момче е със счупен крак при пътен инцидент във Видин. На кръстовището на улиците „Христо Ботев“ и „Димитър Цухлев“ детето карало тротинетка, внезапно и без да се огледа, излязло на пътното платно и се удрило в предния десен калник на движещия се по ул. “Христо Ботев“ лек автомобил „Хонда“. Момчето е прегледано в Центъра за спешна..

публикувано на 16.06.21 в 09:31

Враца е в зелената зона на заразени с COVID-19

Област Враца е първата в Северозападна България, която е в зелената зона по заболеваемост от COVID-19, съобщиха здравните власти.  През изминалите 7 дни в града под Околчица и региона са установени 16 новозаразени. За сравнение показанията в другите две области на Северозападна България – Видин и Монтана, са съответно 25 и 22 нови случая ...

публикувано на 16.06.21 в 08:36

10 новозаразени с COVID-19 в Северозапада за изминалото денонощие

161 са новите случаи на COVID-19  у нас или малко над 1% от направените 13 200 теста за изминалото денонощие, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ.   Новите случаи в Северозапада са 10, като най-много новозаразени са отчетени в област Видин - 6 лица, следвана от Монтана с 3 лица и едно в област Враца...

публикувано на 16.06.21 в 06:06

Снимката на 15 юни 2021 година

Ученици от 2-ри "а" клас на Средно училище "Цар Симеон Велики" град Видин, с класен ръководител Илиана Тодорова, гостуваха в Радио ВИДИН . По време на посещението си децата разгледаха материалната база отблизо, бяха запознати с работния процес и взеха участие в него.  996 седмокласници и 938 десетокласници от област Монтана ще се явят на..

публикувано на 15.06.21 в 18:05

Арт надпис посреща в Белоградчик

Светещ модулен надпис с името на града бе поставен на една от  панорамните площадки на централния площад в Белоградчик. Развитието на туризма е приоритетна област и предпоставка за устойчиво икономическо развитие на общината. В последната година бе реновиран площад „Възраждане” и летния театър „Гъбите”, напомнят от администрацията. Предвижда..

публикувано на 15.06.21 в 17:49