Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 септември 2019 година

Снимка: Община Лом

Богата културна програма е подготвила Община Лом за празника на града. Традиционно той се отбелязва на 17 септември, когато честваме "Вяра, Надежда и Любов“.


По традиция в Деня на Лом – 17 септември, в катедралния храм "Успение Богородично", бе отслужена празнична литургия и молебен за здравето и благополучието на ломчани. На тържествено заседание на Общинския съвет бяха връчени почетните знаци на отличените през годината.


14 партии и коалиции и един инициативен комитет са регистрирани в Общинската избирателна комисия във Видин за участие в местните избори на 27 октомври. 

Представители на политическите партии и коалиции се събраха, за да разпределят броя на членовете в Секционната избирателна комисия в община Белоградчик. На срещата, ръководена от Секретаря на общината Албена Бакалеева, присъстваха представители на Партия ГЕРБ, Коалиция БСП за България, Партия ДПС, Коалиция "Обединени патриоти", Партия "Воля" и Коалиция "Демократична България – Обединение". Осем от секциите са разположени на територията на града, а 12 – в селата от общината.


Кметът на община Ружинци Александър Александров ще направи отчет на мандата си в последните три работни дни преди да излезе в отпуск за изборите. Отчета ще бъде направен пред жителите на девет села от общината.


15 души в Община Ружинци са назначени на работа по програма за младежка заетост на социалното министерство.


От началото на този година в Монтанско са гасени 1585 пожара при 985 за същия период на миналата година, съобщиха от Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Причините за голямото увеличение на броя на пожарите са топлото и сухо време, което продължава вече два месеца, както и човешка небрежност при боравене с огън на открито. 

Три мъртви белоглави лешояда са открити в района на селата Гара Бов, Бов и Церово. Птиците са от колонията в Природен парк "Врачански Балкан". Два от лешоядите са с поставени предаватели, които са престанали да излъчват сигнал на 16 септември 2019. 

Над 190 деца ще се обучават в напълно обновената сграда на детска градина "Знаме на мира". Реконструкцията на детската градина и внедрените мерки за енергийна ефективност са по проект на Община Враца. Инвестираните средства за обновяване на сградния фонд и изграждане на 8 детски площадки са на стойност 1 351 535 лв.


Във Враца започнаха Свети-Софрониевите чествания, посветени на светеца - будител и духовен закрилник на Врачанската епархия. 

С откриването на паметна плоча на фасадата на НЧ „Просвета- 1925“- Мездра родолюбиви граждани почетоха забележителния творец и българин Николай Хайтов. С почетния знак се отбелязва 100-годишнината от рождението на незабравимия писател на нашето съвремие.


Художникът Огнян Боянов подреди изложба в Общинската художествена галерия „Поломие” в град Лом. Експозицията е ретроспективна и обхваща творчеството на автора през годините. Гостите на галерията могат да видят близо 40 негови творби – скулптура, дърворезба и акварел. В пластиките си художникът съчетава дърво и камък /мозайка/.


За началото на новата учебна година Регионална библиотека "Гео Милев" в град Монтана е подготвила подарък за семействата с две и повече деца- безплатна читателска карта.


Вокална група "Шоколадче" от град Лом се завърна с две първи места и едно трето от Международен конкурс в София.


Съвместен българо -румънски симфоничен оркестър ще представи специално подбрана програма в четири последователни дни. Първите два концерта ще бъдат на 18 и 19 септември в Крайова,  на лятна сцена в парк "Николае Романеску". Вторите два концерта ще са във Видин, на откритата сцена на Художествената галерия и на сцената на крепостта "Баба Вида".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семинар по аюрведа във Видин

Семинар по аюрведа ще се проведе във Видин в Центъра за творческо и личностно развитие "Свободата да съм" .  Водещ на семинара е Изабел Мандаче, която е аюрведа и йога терапевт, работила в аюрведична клиника в Нова Зеландия, каза Светлана Димитрова, организатор на семинара:  "Във Видин ще се проведе аюрведа семинар. Уникален за нашия..

обновено на 28.04.24 в 07:41

С обичая кумичене отбелязват Цветница в Търнава

Жителите на село Търнава, община Бяла Слатина, ще отбележат Цветница.  Днес от 9.30 часа ще бъде изпълнен обичаят кумичене, а след него започва празничният концерт, каза кметът Габриела Раловска. "Ще изпълним този ритуал на реката, след това от 10 часа започва и концерт". Организатори са местното читалище "Напредък 1898" и кметство Търнава...

публикувано на 28.04.24 в 07:28

Събират капачки във Враца

Клуб за Бъдеще – Враца организира поредно издание на националната кампания „Капачки за Бъдеще".  Каузата е за купуване на шеста неонатологична линейка.  Събитието ще се проведе днес от 10:00 до 14:00 ч пред стадион „Христо Ботев" в едноименния спортен комплекс. Организаторите приканиха всички, които са съпричастни с благородното начинание, да се..

публикувано на 28.04.24 в 07:22

Читалище "Цвят" отбелязва патронния си празник

На Цветница видинското читалище "Цвят- 1870" отбелязва своят празник.  Днес се навършват 154 години от основаването на културната институция. "Посещаваме светата литургия в катедралния храм "Св. Димитър", след което с литийно шествие се отправяме към откритата сцена в Крайдунавския парк. В 11.30 часа ще започне празничният концерт за..

обновено на 28.04.24 в 07:17

Цветница е

Православният свят отбелязва един от големите християнски празници - Вход Господен в Йерусалим.  Дни преди своята Кръстна смърт, Иисус Христос бил посрещнат тържествено в свещения град. Многолюдното множество го приветствало с палмови клони. Така е установена традицията в храмовете да се раздават осветени върбови клонки. Празникът се нарича още..

публикувано на 28.04.24 в 07:10

Стотици отбелязаха Лазаровден във Враца

Близо 300 деца се включиха в общоградското лазаруване във Враца по повод красивия пролетен празник, съобщиха от местната управа.  Кметът Калин Каменов приветства присъстващите и заяви, че подобни събития съхраняват българските традиции и възпитават най-малките жители на града. Програмата продължи с концерт на танцовите състави “Хемус”,..

публикувано на 27.04.24 в 18:43

Наградиха работодатели във Враца

В навечерието на Световния ден за безопасност и здраве в работна среда в Областна администрация Враца на официална церемония се връчиха наградите „Работодател на годината – 2023 г., инвестирал в безопасни и здравословни условия на труд". По традиция и тази година работодателските организации номинираха най-успешните в област Враца работодатели,..

публикувано на 27.04.24 в 18:39