Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Институции в интерактивни действия срещу противообществените прояви сред децата във Видин

Снимка: Радио Видин

Съвместната работа на институциите в подкрепа на деца и младежи в конфликт с морала и закона обсъдиха на форум във Видин. Организатори са Общината, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Общинския съвет по наркотични вещества.

 

78 са противообществените прояви сред децата за миналата година, съобщи Боряна Ангелова от Общинския съвет по наркотични вещества и член на местната комисия. Увеличават се агресията и кражбите. Спад на противообществените прояви има в началото на учебната година и през ваканцията, сочи анализ на комисията:


"Изводите, които направихме са, че би следвало да ангажираме в интерактивни дейности децата и по време на учебната година. За първото полугодие на 2019 година са регистрирани противообществени прояви общо 45 броя, както тенденцията за увеличаване на определени противообществени прояви е същата както и през 2018 година, а именно проявите на насилие и агресия- 6 броя, употреба на психоактивни вещества 3, кражби- общо 12, като има увеличение на кражбите от магазини и търговски обекти и домовите кражби."


Да се въздейства върху средата на децата с противообществени прояви, за да могат заобикалящите ги да са коректив на тяхното поведение, призова секретарят на Община Видин Иванела Андреева, председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни:


"Считаме, че е добре да предложим интерактивни методи и всеки от своята позиция и нивото на своята експертиза да вземем участие по отношение на изграждането и създаването на една силно мотивирана цялостна система за взаимодействие, за да можем да постигнем положителен резултат и тези негативни тенденции да бъдат минимизирани по възможност."


На форума са обсъдени конкретни мерки за ангажиране на децата и младежите извън часовете в училище, за да не попадат те под вредно влияние или зависимости. Сред тях са първите общински интерактивни игри под надслов "Повявай, ти можеш! Влез в играта!". Стартът е в 13.30 часа на откритата сцена на Художествената галерия в Крайдунавския прак.


Вижте още

Полагат маркировка на пътя Иново - Градец

След репортаж на Радио Видин, по слушателски сигнал за опасна пътна отсечка, започна полагането на маркировка по третокласния път Иново - Градец. "Участъкът е с лоша видимост и често стават катастрофи", каза кметът на Градец Илия Томов: "Четири години не е полагана маркировка и заради тази маркировка имаше пътно транспортно произшествие. Беше при..

публикувано на 22.10.20 в 18:01

Снимката на 22 октомври 2020 година

От днес със Заповед на здравния министър бе въведена задължителната противоепидемична мярка за носенето на маска или друго средство, покриващо носа и устата, на открити обществени места, но само при струпване на хора и невъзможност за спазване на физическа дистанция от 1,5 м. Изложба  "Накитът - епоха и култура"  бе открита днес в музей..

публикувано на 22.10.20 в 18:10

Две години затвор заради закани за убийство във фейсбук

Две години "лишаване от свобода" при "строг“ режим на изтърпяване е присъдата, наложена на видинчанин, по повдигнатото му от Районна прокуратура – Видин обвинение за закани за убийство спрямо негов съгражданин, част от които през социалните мрежи. 53-годишният подсъдим е осъждан, съобщават от Апелативна прокуратура София. Мъжът е осъден заради..

публикувано на 22.10.20 в 17:13

Мляко, вино, мед и сладко от арония на първия фермерски пазар във Видин

Първи фермерски пазар се организира във Видин. Млечни продукти, вино и мед от местни производители, сладко от арония и лавандулово масло ще могат да опитат видинчани. Инициативата е на местната дирекция на Държавен фонд "Земеделие", каза директорът на институцията Кремена Николова: "Целим да бъдем по-близо до земеделските стопани и да достигне..

публикувано на 22.10.20 в 17:00

Второкласници почистиха около паметника на опълченците във Видин

Деца от Основно училище "Любен Каравелов" във Видин почистиха района около паметника на опълченците . Децата са от две групи целодневно обучение /ЦДО/ от училището: "Чистя около паметника... Идвам да почистя паметника с ръкавици и пликове... Не бих казал, че са много боклуците, но са доста.", споделиха част от децата. Училище "Любен..

публикувано на 22.10.20 в 15:17

Безплатни прожекции на документален филм за Радичков организира езиковата гимназия във Видин

Безплатни прожекции на документалния филм "Истории за хора, птици и други чудеса" организираха във Видин в рамките на Радичковите дни в езиковата гимназия. Видин е вторият град, в който е представен филмът, след премиерата в началото на октомври в София. Продукцията е включена и в програмата за празника на града Димитровден. Прожекциите..

публикувано на 22.10.20 в 15:00

Наградиха победителите от Димитровденското математическо състезание във Видин

Победителите в XVII-то Димитровденско математическо състезание бяха наградени във Видин. Тържествената церемония бе на площад "Бдинци". Инициативата е на видинската секция на Съюза на математиците в България и Община Видин. Резултатите са отлични, независимо от случващото се, заради пандемията, каза председателят на видинската математическа секция,..

публикувано на 22.10.20 в 14:28