Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Българските училища са пазители на българщината отвъд океана

1 200 българчета в Чикаго тръгнаха на училище

Данните изнесе в "Другата истина" генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев. Според него, там се намира най-голяма българска общност зад граница. Само в района на голямо Чикаго живеят между 100 000 и 120 000 души:

"Това обуславя и големия брой български училища в Чикаго- ние имаме над 12 училища. А за целия консулски окръг, за който отговаряме, те са над 15. Аз няма да се уморя да повтарям, че учителите и директорите на тези училища са пазителите Снимкана българщината отвъд океана. Посредством своята ежедневна дейност те вкарват България в сърцата на децата, по-голямата част от които са родени в Америка...

Програмата "Печат за двуезичност" е нещо, с което много се гордеем, защото именно от Чикаго през 2017 година тръгна тази много добра инициатива, а именно - българският език да бъде признат в американската образователна система. Seal of biliteracy дава предимство на успешно положилите изпит, когато кандидатстват в университет или за работа в САЩ. Ето защо това е нещо, което дава много големи предимства на нашите ученици, защото независимо дали ще Снимкапродължат в академичната среда или ще отидат на пазара на труда, имайки този сертификат, че владеят един рядък език, какъвто е българският, те са с предимство пред своите конкуренти. В нашия окръг българският език е един от официално признатите и  много от общинските документи, уеб сайтове и т.н. са преведени и на български език. Това отново е едно предимство за нашите сънародници, които биха искали да работят за общинските власти. Именно от Чикаго тръгна тази инициатива през 2017 година и до този момент ние имаме над 100 деца, които са издържали изпита. Инициативата е съвместна с  Департамента по езиково обучение (бившето ИЧС) при СУ "Св. Климент Охридски". Ние сме много щастливи и горди, че всичко това тръгна именно от нас...

СнимкаА що се отнася до броя на българските ученици тук, аз мисля, че те са над 1 000. Защото само в едно от училищата имаме повече от 600 деца, в няколко други имаме по 200 - 300, така че, според мен те са около 1 200 ученици...

И именно тук е моментът да споделя и една новина. Тази година имаме открит нов клон към училище "Нов живот". И това ни радва, защото вече имаме 12 училища, открити само в Чикаго. Едно от другите училища- "Малко българско училище" пък, купи своя собствена сграда тази година, което също е прекрасен момент от нашия училищен живот.

СнимкаТака че, българската общност в Чикаго е много уникална, много пъстра, много животворяща. Тя е общност, с която можем да се гордеем и общност, която държи и пази България много силно в сърцата си.
.."

"Важно е децата да се чувстват свързани с България и ще стартираме програма за партньорство между училища в България и българските училища в чужбина, която трябва популяризира българското образование и да мотивира тези деца да се завърнат у нас, вече в системата на висшето образование. В тази връзка ще променим и наредбата за прием в държавните висши училища - ще признаваме оценката от зрелостен изпит в другите държави като входна оценка за българските Снимкауниверситети, плюс сертификата по български език по европейската езикова рамка“. Това каза пред БНР в навечерието на новата учебна година министърът на образованието Красимир Вълчев.

Облекчаване на визовия режим за студенти и електронна платформа за кандидатстване в българските висши училища, са част от мерките, които ще улеснят пътя на кандидат- студентите от чужбина, обеща още министърът и припомни, че образованието е основната причина за емиграцията на българите във възрастовата група 17-25 години.

Как се отразява тази емиграция на едно обикновено българско училище от Северозапада и подробности за началото на новата учебна година в две български училища в Чикаго, можете да чуете от интервютата с Бисерка Каменова- директор на СУ "Св.Св.Кирил и Методий" Видин, Мария Бъргграф- директор на Ново българско училище в Нейпървил, Хриска Перфанова- директор на училище "Нов живот" Чикаго, както и целия разговор с Иван Анчев- генерален консул на България в Чикаго- в звуковия файл.

Снимки:  "Малко българско училище", Ново българско училище в Нейпървил и училище "Нов живот" Чикаго


Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30