Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Установиха случай на африканска чума в свинекомплекс край Видин

Свинефермата в Новеселци е в 3-километровата зона от квалтал "Нов път", където беше установен първият случай на заболяването в областта
Снимка: Светослав Цветанов

Случай на африканска чума по свинете е установен в свинекомплекс във видинското село Новоселци. Всичките 3 842 свине ще бъдат евтаназирани, потвърдиха от Областната дирекция по безопасност на храните.

Обектът е в трикилометровата зона от видинския квартал "Нов път", където през юли беше установено първото огнище на заболяването в областта. Болестта беше потвърдена миналата седмица и в проба от отстреляно диво прасе в землището на село Коста Перчово, община Кула.

Около промишления свинекомплекс в Новоселци са определени  три километра предпазна и десет километра охранителна зона.

Умъртвяването на животните вече е започнало, потвърди директорът на областната дирекция по безопасност на храните д-р Адриян Данков. Стриктно се изпълняват процедурите по евтаназия и загробване на животните в определения и съгласуван от институциите терен.


Вижте още

Община Мездра връчи плакети на културни дейци

В навечерието на Деня на народните будители - 1 ноември, Община Мездра връчи възпоменателни плакети за принос в развитието на читалищната дейност в общината на четирима дългогодишни читалищни работници.  Това са библиотекарите Милка Пухалска от НЧ „Просвета 1897“ - село Долна Кремена, Мариана Димитрова от НЧ „Наука 1919“ - село Лик,..

публикувано на 30.10.20 в 18:06

Снимката на 30 октомври 2020 година

Обновената сграда на видинския драматичен театър участва в националния конкурс "Сграда на годината" . В област Враца са регистрирани  нови 56 случая на болни от COVID-19 за последното денононщие. Всички те са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение. 12 заразени с коронавирус са регистрирани в област Видин за последното..

публикувано на 30.10.20 в 18:05

В Белоградчик са готови за зимата

В Белоградчик заседава Щабът за изпълнение на Общинския план за защита при бедствия - във връзка с готовността за зимно снегопочистване и защита при бедствия.  Дейностите по зимно поддържане се извършат по общински пътища, съгласно утвърдения списък на общинските пътища с обща дължина 55,24 км. Снегопочистване се извършва на улици, определени от..

публикувано на 30.10.20 в 17:45

56 нови случая на болни от COVID-19 в област Враца

В област Враца са регистрирани  нови 56 случая на болни от COVID-19 за последното денононщие. Всички те са диагностицирани за домашно лечение и наблюдение. 31 от регистрираните положителни на COVID-19 са от  Враца. Касае се за 11 мъже и 20 жени, на възраст от 2 до 64 години. 9 лица – 4 мъже и 5 жени, на възраст от 11 до 68 години, са от..

публикувано на 30.10.20 в 16:28

Общината подпомага финансово болницата в Мездра

За да се снабди с апарат за обдишване на пациенти с COVID-19, спешно  ще бъде подпомогната финансово болницата в Мездра.  Решението е взето на октомврийската сесия на Общинския съвет, а вносител на докладната е кметът Иван Аспарухов. Чрез частичната актуализация на капиталовите разходи в бюджета Община Мездра ще подпомогне финансово с около 35 хил...

публикувано на 30.10.20 в 15:40
д-р Хрисим Чучков

Стипендии за 22 талантливи деца от Враца

 22 талантливи деца в неравностойно положение  ще получат средства за годишни стипендии от Сдружението с нестопанска цел "Вестители 2007"  в навечерието на Деня на будителите – 1 ноември. Средствата са събрани от членовете на сдружението. Единственото условие е учениците да имат отличен успех, припомни председателят на неправителствената..

публикувано на 30.10.20 в 15:12

Сградата на театъра във Видин влиза в конкурса "Сграда на годината"

Обновената сграда на видинския драматичен театър участва в националния конкурс "Сграда на годината". Това съобщи директорът на културната институция Дейвид Славчев: "Вероятно повечето хора във Видин знаят, че това наистина е първата сграда, строена за целите на театър в България, че е паметник на културата. Това, което може би не знаят, че тази..

публикувано на 30.10.20 в 14:58