Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници не приеха отчета за бюджета

Последно заседание на общински съвет - Видин

Снимка: Радио Видин


Последното заседание на общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година
се проведе днес.  В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане.

В началото на общински съветници от БСП отправиха питането си към кмета кое е наложила преместването на учениците от "Цар Симеон Велики" в други училища и има ли решение на Общински съвет Видин за това. Кметът отговори, че решение на Общински съвет има и то е № 157 от 12 октомври 2018 година. След извършените  проверки е установено, че сградата на училището не е готова за учебния процес с необходимата безопасност за учениците. Затова на среща между директорите на учебните заведения е взето решение за преместване на учебния процес в други видински училища. Кметът Огнян Ценков увери, че община Видин съвместно с КАТ ще вземе необходимите мерки за обезопасяване движението пред ОУ "Отец Паисий", за да се предотвратят евентуални ПТП, за което алармираха общинските съветници от БСП на днешното заседание.

Първите пет предложения, касаещи капиталовите разходи в община Видин, отчет за касово изпълнение на бюджета и отчети за изпълнение на сметките за средства от Европейския съюз на община Видин за  2018 година и за първите 6 месеца на 2019 г,  отчет за състоянието на общинския дълг за 2018 година, не бяха приети. Не беше прието и предложението на кмета на община Видин за актуализираната бюджетна прогноза за 2020-2022 година от постъпленията от местни приходи и разходи за местни дейности. По-голяма част от общинските съветници не присъстваха.  Предложенията не бяха гласувани от съветниците на БСП и "Единни за промяна". Необходимите гласове за кворум бяха 19,  17 гласуваха "за", 8 гласуваха "против". Кметът Огнян Ценков коментира:

"Излизането от тази ситуация, аз ще върна тези негласувани предложения за повторно гласуване и съм сигурен, че те ще бъдат приети в следващия Общински съвет."


Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна":

 "Отчита се дейност, а на практика не се върши нища. Нито една програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не е дала резултат. За мен е престъпление 100 хил лв да бъдат дадени на някой консултант да актуализира програмата."

Кметът на община Видин Огнян Ценков разясни проектното предложение:

"Тук става въпрос за общинските програми за качеството на атмосферния въздух, нормативен документ, който се изисква за намаляване на фините прахови частици. Отделен е въпросът за замяна на средствата за отопление, където стойността е 12 млн лв. Съвсем различни неща са. Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са: пречистване на общината с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване."

В края на заседанието общинските съветници си направиха обща снимка на площад "Бдинци" пред паметника на "Трети Бдински полк".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 24 април 2024 година

Изплащането на великденските добавки на пенсионерите започва на 26 април, петък. По 100 лева еднократно ще получат хората с пенсии до линията на бедност от 526 лева.  Изплащането на добавките ще се извърши в пощенските станции и ще продължи до 20 май-когато е крайният срок за даване пенсиите за месец май. Жители на квартал "Нов път" във Видин..

публикувано на 24.04.24 в 18:10

В квартал "Нов път" във Видин протестират срещу преместването на избирателни секции

Жители на квартал "Нов път" във Видин протестираха срещу решение на кмета на общината на предстоящите на 9 юни избори в квартала да няма избирателни секции. Иван Илиев , който е сред организаторите, обясни: "Протестираме срещу решението на кмета д-р Ценков да затвори всички избирателни секции в квартал "Нов път", с население от около 20..

публикувано на 24.04.24 в 17:15

Продължава подмяната на стари отоплителни уреди в община Видин

Община Видин подписа административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за подмяната на стари отоплителни уреди с алтернативни.   Политиката за по-чист въздух на Община Видин е дългосрочна и цели да разреши проблема с влошеното качество на атмосферния въздух, чрез намаляване емисиите на фините прахови частици,..

публикувано на 24.04.24 в 16:02

Завършва проект за приобщаване на ромите в Монтана и Бойчиновци

2000 души  са преминали  през различните дейности на проекта "Интегрирани подходи за приобщаване и овластяване на ромския етнос в Монтана и Бойчиновци" в  рамките на две години.  За 120 от тях са направени обучения за решаване на конфликти, комуникационни умения и работа в екип.  Изучавали са методи за работа в мултикултурна среда.  Освен..

публикувано на 24.04.24 в 15:30
ВиК- Враца

ВиК Враца отчете дейността си за миналата година

2023-а е една от най-успешните години за Врачанското дружество „Водоснабдяване и канализация"  от неговото създаване. ВиК-Враца о тчете дейността си за отминалата година на общо събрание на съдружниците, съобщиха от компанията.  През годината със собствени средства, по оперативна програма „Околна  среда" и Държавен фонд "Земеделие", ВиК..

публикувано на 24.04.24 в 15:09

Украсиха Вършец за празниците

Пъстра украса радва жителите на Вършец от седмица. Големи арки с цветя, шарени великденски яйца, приказни герои украсяват градинките и тревните площи в централната градска част. Пред сградата на Община Вършец и читалище „Христо Ботев 1900" са разположени 12 великденски яйца, изрисувани от учениците от СУ „Иван Вазов" в града. Поставена е и..

публикувано на 24.04.24 в 14:50

"Цветен литературен салон" ще се проведе във Видин

В читалище "Цвят" ще се проведе "Цветен литературен салон" с участието на творци от Видин и Белоградчик.  Литературният салон е по повод празника на читалището, който се отбелязва на Цветница, обясни Любомир Илиев , секретар на читалище "Цвят": "На "Цветния литературен салон", който е много празничен и много разнообразен от няколко години,..

публикувано на 24.04.24 в 14:39