Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Общинските съветници не приеха отчета за бюджета

Последно заседание на общински съвет - Видин

Снимка: Радио Видин


Последното заседание на общински съвет - Видин  за мандат 2015-2019 година
се проведе днес.  В дневния ред бяха заложени 11 точки за разглеждане.

В началото на общински съветници от БСП отправиха питането си към кмета кое е наложила преместването на учениците от "Цар Симеон Велики" в други училища и има ли решение на Общински съвет Видин за това. Кметът отговори, че решение на Общински съвет има и то е № 157 от 12 октомври 2018 година. След извършените  проверки е установено, че сградата на училището не е готова за учебния процес с необходимата безопасност за учениците. Затова на среща между директорите на учебните заведения е взето решение за преместване на учебния процес в други видински училища. Кметът Огнян Ценков увери, че община Видин съвместно с КАТ ще вземе необходимите мерки за обезопасяване движението пред ОУ "Отец Паисий", за да се предотвратят евентуални ПТП, за което алармираха общинските съветници от БСП на днешното заседание.

Първите пет предложения, касаещи капиталовите разходи в община Видин, отчет за касово изпълнение на бюджета и отчети за изпълнение на сметките за средства от Европейския съюз на община Видин за  2018 година и за първите 6 месеца на 2019 г,  отчет за състоянието на общинския дълг за 2018 година, не бяха приети. Не беше прието и предложението на кмета на община Видин за актуализираната бюджетна прогноза за 2020-2022 година от постъпленията от местни приходи и разходи за местни дейности. По-голяма част от общинските съветници не присъстваха.  Предложенията не бяха гласувани от съветниците на БСП и "Единни за промяна". Необходимите гласове за кворум бяха 19,  17 гласуваха "за", 8 гласуваха "против". Кметът Огнян Ценков коментира:

"Излизането от тази ситуация, аз ще върна тези негласувани предложения за повторно гласуване и съм сигурен, че те ще бъдат приети в следващия Общински съвет."


Предложението "Подобряване качеството на атмосферния въздух" по оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година бе обсъдено на днешното заседание на Общински съвет Видин. То предизвика дебати от страна на Росица Кирова от ГД "Единни за промяна":

 "Отчита се дейност, а на практика не се върши нища. Нито една програма за подобряване качеството на атмосферния въздух не е дала резултат. За мен е престъпление 100 хил лв да бъдат дадени на някой консултант да актуализира програмата."

Кметът на община Видин Огнян Ценков разясни проектното предложение:

"Тук става въпрос за общинските програми за качеството на атмосферния въздух, нормативен документ, който се изисква за намаляване на фините прахови частици. Отделен е въпросът за замяна на средствата за отопление, където стойността е 12 млн лв. Съвсем различни неща са. Мерките, които община Видин е заложила за подобряване качеството на атмосферния въздух  са: пречистване на общината с измитане и измиване на инертните материали, както и допълнително озеленяване."

В края на заседанието общинските съветници си направиха обща снимка на площад "Бдинци" пред паметника на "Трети Бдински полк".

Вижте още

Снимката на 20 октомври 2020 година

В  Белоградчик и  Видин  днес бяха открити нови социални услуги- Център "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година.  Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър..

публикувано на 20.10.20 в 18:00

Маските на открито отново задължителни

Mаските на открито стават задължителни от 22 октомври (четвъртък).  Това стана ясно след заседание на Експертните съвети и здравния министър проф. Костадин Ангелов преди броени минути. Мярката ще бъде в сила до края на ноември.  Експертните съвети по епидемиология и по инфекциозни болести към МЗ подкрепят носенето на маски на открито,..

публикувано на 20.10.20 в 17:05

Археологът Георги Ганецовски продължава да разбулва тайните на "Калето" в Мездра

Започна вторият етап от археологическите разкопки на античната и средновековна крепост „Калето” в гр. Мездра, които бяха възобновени в началото на месец октомври след няколкогодишно прекъсване. Първата седмица на обекта работи доц. д-р Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, акцентирайки върху културния пласт от..

публикувано на 20.10.20 в 16:10

В началото на ноември гледат делото за убийството на Андреа от Галиче

Врачанският окръжен съд насрочи за 2 и 3 ноември съдебно заседание, на което ще бъде разгледано Наказателно от общ характер дело № 231/20 г. Подсъдимият по това дело е непълнолетният Аксел Олеков . Срещу него са повдигнати четири обвинения, като най-тежкото престъпление, в което е обвинен е, че на 11.01.20 г. в с. Галиче умишлено е умъртвил Андреа..

публикувано на 20.10.20 в 15:40

В Монтана представиха сборник с документи за българската история

Сборникът "Ватикански извори за българската история 17 век" бе представен в Художествена галерия "Кирил Петров" в Монтана.  Автор на изданието е Йоанна Списаревска, каза директорът на Държавния архив в Монтана Ангелина Емилова: "Документите са издирени в библиотеката на Ватикана от доц. д-р Йоанна Списаревска и са разчетени и преписани..

публикувано на 20.10.20 в 13:40

Рекордно висок ръст на заразените с коронавирус във Враца за ден

Трима са починалите с COVID-19 през последното денонощие, въпреки усилията на лекарите, в Белодробната болница във Враца .  Най-младият от починалите е на 42 години от близкото до града село Згориград. Другите двама също са мъже - на 66 и на 71 г. от Враца, които са имали съпътстващи заболявания. Рекорден е и броят на положителните тестове,..

публикувано на 20.10.20 в 13:25

Обявиха победителите в литературния конкурс на името на Яна Язова

Първа награда за разказ в тазгодишния Национален литературен конкурс "Яна Язова" бе присъдена на Елена Немска от Габрово за разказа "Най-голямото вълшебство". Наталия Тарантинова от гр. Хаджидимово получи втора награда за творбата ѝ  " Майка " , а Таня Томова от Свиленград е отличена с трета награда за "Годината 2184".  Специални награди..

публикувано на 20.10.20 в 11:49