Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Представят "12-та нощ" от Шекспир в Белоградчик и Видин


Спектакълът "12-та нощ" по Уилям Шекспир ще бъде представен в Белоградчик и Видин. Режисьор е Валерия Вълчева, а  организатор - сдружение "Театър вятър".

Спектакълът е създаден преди година във Велико Търново, като премиерата му се провежда на хълма Трапезица. Следва представление в музея "Земята и хората" в София. Белоградчик е третият град, в който спектакълът ще бъде представен, обясни  Валерия Вълчева:

"В този случай мога да кажа, че хълмът Трапезица повика пиесата. Защото Шекспир е написал, че мястото на действие е Илирия. За него Илирия е било някакво измислено място и той е искал да потърси име за някаква вълшебна страна. Така аз знаех, че трябва да търся вълшебни места, за да се играе нашата постановка. Тази пиеса също така е обвързана с една ритуална дата. След Коледа, ако изброим до 12, има един празник, който в България се празнува и досега - Богоявление. По цял свят този празник по някакъв начин се празнува. По времето на Шекспир е имало големи празници, които са били изпълнени с едно буйно веселие. Тази пиеса се нарича "12-та нощ", защото това е основният знак за нея - буйното веселие. Тя е била написана, за да се играе през тази 12-та нощ."

В творческия екип са Анна-Валерия Гостанян, Велислава Маринкова, Мирослава Захова, Любомир Желев, Мартиан Табаков, Явор Костов, Йоан-Александър Цанев, Деница Милушева и Бранко Вълчев. 

Представлението е на 21 септември от 18:00 часа в Летния театър в Белоградчик. В неделя, 22 септември, от 18:00 часа спектакълът ще бъде представен в крепостта "Баба Вида" във Видин.

Вижте още

Книги с историите на забележителни къщи представиха във Видин

Историите на над 600 забележителни български къщи и техните фамилии, събрани в два тома -"Къщите говорят" и "Къщите още говорят", бяха представени днес във Видин . Обхванати са 24 български града, публикувани са около 700 снимки. Целта на авторите - Мариана Екимова - Мелнишка и Алексанъдр Н. Геров, е да открият духа на тези красиви къщи, построени в..

публикувано на 21.10.20 в 16:35

Популяризират с видеоклипове малко известни туристически обекти у нас

Видеоклипове ще популяризират малко известни местности и туристически обекти у нас. Първите от тях вече са готови и могат да се видят по телевизията или в интернет. Видинска област в момента участва с три видеоклипа, представящи красивата природа на Северозападна България, часовниковата кула в село Чупрене, старинната църква в село Върбово и..

публикувано на 21.10.20 в 15:30

Изложба на проф. Николай Русчуклиев откриват във Видин

Изложбата "Дарования"  с творби на проф. Николай Русчуклиев ще бъде открита в художествената галерия във Видин. В нея 88-годишният художник е включил свои работи, създадени през последната година. Това е третата изложба, която известният творец прави във Видин, като голяма част от картините той дарява на галерията. Проф. Русчуклиев има видински..

публикувано на 21.10.20 в 14:05

Видинското училище "Иван Вазов" е включено в "Училища за пример"

Основно училища "Иван Вазов" във Видин е едно училищата, включени в новата програма "Училища за пример". Те са избрани след прецизен подбор от над 70 училища от цялата страна. В момента са включени 26 училища от 15 области в страната. Програмата е наследник на друга подобна- "Академия за лидери в образованието" на Фондация  "Америка за..

публикувано на 20.10.20 в 16:00
Крайдунавският парк

Във видинските паркове изчезват пейки

Пейките са необходим елемент от парковото пространство, внасят красота и удобство  за всички, които се разхождат и предпочитат да седнат и да си починат, да съзерцават или просто да изпият едно кафе сред градската зеленина.  Често пейките са обект на проява на вандалски прояви и се чупят. В Градската градина на Видин пейките също търпят поражения и..

публикувано на 20.10.20 в 15:05

Отбелязваме Международния ден на главните готвачи

На 20 октомври световната кулинарна общност отбелязва Международния ден на главните готвачи. Денят се отбелязва се относително от скоро, за първи път през 2004 г., по инициатива на Световната асоциация на главните готвачи, а целта е популяризиране професията на готвача. Пътят до това да станеш главен готвач е дълъг, предизвикателствата са..

публикувано на 20.10.20 в 13:59

Знаменитият капелмайстор кап. Камен Луков - автор на "Весели в боя"

На 14 октомври с тържествена церемония беше открит паметника на капитан Камен Луков Пейнски в родното му село Копиловци, общ. Георги Дамяново. Големият българин е офицер, капитан, военен диригент и композитор. Участник е във войните за национално обединение, разказа Лорета Ценова от община Георги Дамяново. Обезсмъртява се в историята с..

публикувано на 19.10.20 в 16:24