Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скъпо ли ни излиза застраховката "Гражданска отговорност"?

Снимка: Полина Тодорова


През последните години шофьорите на моторни превозни средства заплащат все по-голяма сума при сключването на задължителната застрахова "Гражданска отговорност". Преди бяхме свикнали с увеличение от 10 до 20 лв на година, но от началото на 2018 година полицата поскъпна шоково. Една от финансовите институции на Европейския съюз е задължила застрахователните компании да увеличат капитала си, а единствения вариант това да се случи е като бъдат увеличени премиите по застраховките, това обясни за Радио ВИДИН Филип Недялков- застрахователен брокер от Видин:


"Според мен и колегите нещо се случи със застраховането. Доста са темите, една от тях е фалирането на една от компаниите, което може би насочи Комисията за финансов надзор да направи одит на някои от застрахователите, за да провери тяхната платежоспособност. Немалко от компаниите се оказа, че нямат достатъчната платежоспособност. Другото е многото щети в чужбина, заради многото българи, живеещи извън страната. Тир-овете също правят щети може би това е довело също до изяждането на финансовия ресурс на компаниите. За нуждите на България са необходими 5000 камиона, а те са регистрирани 75 000 и всичко това работи в чужбина."


Повечето от запитаните шофьори мислят, че застраховката "Гражданска отговорност" е с доста висока стойност на фона на ниските доходи: 


"Много е висока, защото аз съм тираджия. Колата я карам дали има 1 месец, а плащам за цяла година и то на изплащане, което оскъпява още повече. Хубаво плащаш застраховката, но ако удариш в дупка... Компаниите се оплакват, че все не им стигат парите да плащат щетите. Не ме учудва, какво ли не се покачва в България. Колата вече не е лукс, а необходимост. И да си доволен и да не си, това е положението, не забелязвам да има поскъпване, аз плащам на година и е по-евтино... Аз съм на 40 години шофьор, нямам нито едно нарушение, а нямам никакви привилегии при плащане."


Застраховката "Гражданска отговорност" се очаква да продължава да поскъпва и в бъдеще. Надежда обаче за понижение на полицата има и това е новата система бонус-малус, която след като заработи, се очаква да облагодетелства шофьорите без нарушения. По този начин те биха заплащали по-малко. Водачите с нарушения обаче, ще заплащат повече, което изглежда справедливо. 

Вижте още

Какви са правата на децата и спазват ли се у нас

Близо 150 организации са обединени в Националната мрежа за децата, чиято основна задача е да защитава правата и да подпомага деца в риск. Всяка година организацията извършва и мониторинг на изпълнението на политиките за защита на тецата и осигуряване на нормално и щастливо детство в България. Какво показват данните, Мария Брестничка, директор..

публикувано на 01.06.20 в 16:28

Детството - преди и сега

Когато си малък, бързаш да пораснеш. В момента, в който престъпиш детството и те погълне животът с пълна пара, моментално започваш да искаш да се върне времето назад и отново да си дете.  Според възрастните, на днешните деца и младежи най-много им липсват игрите навън:  "Днешните деца не умеят да играят на воля. Непрестанно..

публикувано на 01.06.20 в 13:11

Ботевите чествания в историята

Тази година се навършват 144 години от саможертвения поход на Христо Ботев и неговата чета от козлодуйския бряг до Врачанския балкан. Споменът за историческите събития, прераснал в организирани възпоменателни тържества, отдавна е неразделна част от обществения живот в селищата по пътя на Ботевата слава във врачанския край.  Летописът на..

публикувано на 01.06.20 в 12:34

Да сме единни с Христа като вярваме в Него

Седмата Неделя след Пасха - на светите Отци от Първия вселенски събор , която отбелязваме днес, Христова църква ни припомня подвига и мъжеството, и най-вече грижата на светите Отци, последователите Христови за запазването на чистотата на вярата и целостта на християните в Евангелските истини. "Братя и сестри!..

публикувано на 31.05.20 в 08:00

Видинчанин е сред създателите на електронни учебници у нас

В рубриката ни "Професия Хоби" този петък ви срещаме с един от създателите на електронните учебници в България, издавани от най-голямата издателска къща у нас "Просвета". Той се казва Владимир Кръстев и е от Видин. Завършва Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I" през 2003 г. Продължава висшето си образование в Американския университет,..

публикувано на 29.05.20 в 17:23

Деветата Щуроландия във Видин ще е онлайн

Темите в "Едно" на 29 май 2020 година: *След месеците, в които заради пандемията и извънредното положение Центърът за социална рехабилитация и интеграция към фондация " Подкрепа за реализация"- Видин беше на разположение на потребителите си предимно онлайн, отново се готви да отвори врати за посетители. *Работата с..

публикувано на 29.05.20 в 17:00

Включване на заболяването лимфедем в клинична пътека искат пациенти

Пациентска организация настоява за включване на заболяването лимфедем в клинична пътека на Здравната каса. В момента пациентите с тази диагноза не получават никаква подкрепа от институцията. Помощните средства, от които те ежедневно имат нужда, са прекалено скъпи и малцина от тях могат да си ги позволят, обясни председателят на Българската..

публикувано на 28.05.20 в 18:38