Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С премиера на "Момче и вятър" започва новият творчески сезон на видинския драматичен театър

3
Снимка: Общински драматичен театър Видин

Българската народна приказка "Момче и вятър" ще оживее тази вечер в историческия музей "Кръстата казарма" във Видин. Спектакълът е съвместен проект на видинския драматичен театър и куклен театър "Патилан" от Монтана. Режисьор на постановката е директорът на монтанския куклен театър Иван Истатков:

"Това е отново един успешен опит да направим между двата театъра една своеобразна копродукция. Придържаме се към класическия вариант, който е доста атрактивен по начина, по който е изобразен- чрез различни образи, които присъстват от импровизирани предмети, от битови предмети. Смятам, че ще бъде занимателно за децата и поучително, разбира се, защото всички знаем, че българските приказки са заредени с поуки..."

В ролята на момчето, което си поставя нелеката задача да намери вятъра, за да си иска обратно разпиляното брашно, ще видим младия актьор Стефан Милчев:

"Бих призовал младите да дойдат и да видят тази приказка, защото в живота им ще им се случва да гонят вятъра, докато им се случи дадена цел, дадена мечта, която преследват. Нека да заповядат, защото както в приказката, така и в живота не знаеш къде могат да ти подадат ръка, къде можеш да получиш добро, къде можеш да останеш леко разочарован и излъган..."

Част от актьорския състав е Фиданка Рангелова. Тя пресъздава образа на ханджийката:

"Особено ми е приятно, че участвам в пиесата "Момче и вятър" с режисьор Иван Истатков. За нас беше удоволствие да работим с него. Направихме една прекрасна пиеса. Каня всички малки и големи и още по-големи момичета и момчета. Всеки може да се поучи от много неща, които ще видим в пиесата. А най-малките ще се радват от сърце."

Добре познатите и обичани от публиката актриси Минка Сурдолова и Цветана Дакова допълват творческия екип на "Момче и вятър". Спектакълът ще бъде представен в историческия музей "Кръстата казарма", което ще помогне на публиката да се върне назад във времето и да се наслади на една от най-любимите български народни приказки, обясни директорът на Общински драматичен театър Видин Ирина Флорова-Капелова:

"Все още сградата ни е в ремонт и ние продължаваме да работим в различни пространства от театъра. Затова премиерата ще се състои в "Кръстата казарма", но аз се радвам че ще бъде именно там, защото това е едно много интересно място, и мисля, че доста добре ще се впише. Започваме новия сезон, много ще ни е трудно, защото все пак ремонтът на театъра ще ни е приоритет..."

Премиерата на спектакъла "Момче и вятър" е днес, 25 септември, от 17 часа, в исторически музей "Кръстата казарма" във Видин.

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Ние, потребителите": Продажбата на столчета за кола по стария стандарт подлежи на санкция

В рубриката "Моите права" днес ще засегнем темата за безопасността на децата при возенето с автомобил. От 1 септември влезе в сила важна промяна при продажбата на детски столчета за кола. В магазините вече трябва да се предлагат само седалки, които са изработени в съответствие с т. нар. "i-Size" стандарт . За това напомни Габриела Руменова..

публикувано на 30.09.24 в 13:00

В „Музикална зона“: есенна винена терапия с музика

Есен е! Виното вече е сложено в бъчвите и докато чакаме да стане, ще се заредим с добро винено настроение, за да подпомогнем неговата ферментация ;) Винено- опияняващ привет от ефира! Песни за виното ще слушаме и ще посетим най- известните винарски региони в света. Всеки винен пътешественик има любими места и вина- такива, които е посетил..

публикувано на 30.09.24 в 09:00

Да запазим мирен дух, да не помръква нашият духовен взор

Във Втора неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание да проумеем и се вдъхновим, че всичко онова, което ни заобикаля ще бъде добро или зло, в  зависимост от това какви сме ние спрямо нашите околни. "Бъдете милосърдни, както и Вашият Отец е милосърден" (Лука 6:36). Във Втората неделя след Неделята..

публикувано на 29.09.24 в 08:00

Романът "Шлеп в пустинята" отвежда към суровата реалност

„Шлеп в пустинята“ на Людмил Тодоров е толкова кратък, че ти се струва неоправдано претенциозно да бъде наречен роман. Само 152 страници, но пък 152 страници сурова реалност, в която никой от нас не си признава, че живее ежедневно! Когато обаче започнеш да го четеш, неусетно започва да ти се струва прекалено тривиално, почти грубо да го наречеш..

публикувано на 27.09.24 в 17:20

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"

В "Едно"  говорим за събитията, в които участваха през септември от екипа на фондация "Подкрепа за реализация" - Видин.  От 12-ти до 16-и септември бяха гости на международния фестивал "Арт зона за всички" в сръбския град Зайчар. Организатор е Детски център - Зайчар, с който видинската фондация работи по проекта  "U korak sa..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Видинското читалище „Цвят” отваря врати за посетители

Традиционно в първия ден на октомври от десетилетия читалище „Цвят” открива новата си учебна и творческа година. На този ден входът ще е отворен за всички, които желаят да станат съпричастни към работата и постиженията на възпитаниците на школи и състави и на техните преподаватели, съобщават от културното средище.  Информационният ден на отворените..

публикувано на 27.09.24 в 15:57

Видин ще е домакин на фестивала "Здравей, Здраве"

Седмото издание на фестивала "Здравей, Здраве" ще се проведе във Видин . Той ще се състои тази събота, 28 септември, в Културен център "Жул Паскин".  "Пристъпваме към утрешното събитие, заредени с позитивизъм, с желание да помогнем на повече хора да усетят и да разберат себе си на първо място, а оттам ще започне и нов живот за тях", каза за Радио..

публикувано на 27.09.24 в 15:55