Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 септември 2019 година

2
Снимка: Стефка Павлова

Безплатно измерване на белодробна функция се проведе във Видин. Инициативата бе по повод Световния ден на белия дроб - 25 септември.

10 кандидати за кмет на Община Видин са регистрирани в Общинската избирателна комисия за изборите на 27 октомври. 14 партии и коалиции са с листи за общински съветници.

Една дама и четирима мъже влизат в кампанията за кмет на Община Враца. 11 партии и коалиции са регистрирали листи за общински съветници. Двма са независимите кандидати за местния парламент в изборите на 27 октомври.

Шестима се кандидатираха за кмет на Монтана. В изборите за Общински съвет на Монтана ще участват 10 партии и коалиции и един независим кандидат.

Четирима са кандидатите за кмет на Община Белоградчик.

Интересни местни избори очакват избирателите в Бяла Слатина. Общинската избирателна комисия регистрира като кандидат за кмет на общината Ценко Чоков. Жена му Цветелина Нелова пък ще се бори за мястото на управник в  село Галиче.

Общинската избирателна комисия изтегли жребия за определяне на реда за представяне на партиите, коалициите, местните коалиции и инициативните комитети в диспутите по Регионалната радиостанция на БНР- Радио ВИДИН в изборите за общински съветници и кметове на 27 октомври.

В Общинската избирателна комисия – Белоградчик се проведе жребий на реда за представяне на кандидатите на партиите и коалициите, регистрирани в ОИК, в дебати по местната телевизия в изборите за общински съветници и за кметове на 27 октомври 2019 г.

На последното заседание на Общинския съвет в Белоградчик беше взето решение на 26.09.2019г. /четвъртък/ от 17.30 ч. в Младежки дом – Белоградчик да се проведе публично обсъждане на Годишния отчет за изпълнението на бюджета и за изпълнението на сметките за средства от Европейския съюз на община Белоградчик за 2018г.

Фондация "Искам бебе" откри офис в Козлодуй. Това е първият офис в Северозападна България, каза Здравка Гергова, координатор на Фондацията.

Във връзка с предстоящото групово ловуване на дива свиня на ловците от двете ловни сдружения в Белоградчик и Чупрене отново бе проведено събрание. На него д-р Ангел Ангелов от Българската агенция по безопасност на храните запозна присъстващите с основните акценти на заболяването африканска чума по свинете. Той набеляза и конкретните действия, които трябва да се изпълняват от ловците по време на ловуването.

Спектакълът на Русенската опера "Кабаре" ще бъде представен съвместно със Симфониета- Видин. Постановката е на един от най-изявените български режисьори на мюзикъли - Борис Панкин. Диригент е Страцимир Павлов, който в своята творческа кариера е представял "Кабаре" и на "Бродуей".

"Галена мома Богданка" е новият детски спектакъл на Драматичен театър – Монтана. Актрисата Ирина Димитрова е автор и режисьор на най-новия детски спектакъл в репертоара на монтанския театър.

С премиера на "Момче и вятър" започва новият творчески сезон на видинския драматичен театър.

С творчеството на академик Веселин Борисов се срещат читатели в Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" във Видин.

Всеки ден почитатели на театралното изкуство се събират в Народно читалище "Постоянство" Лом и се наслаждават на представленията на международния фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка. Досега на сцената на читалището се изиграха 6 постановки на самодейни състави от Ботевград, Белене, Златица, Самоков и село Замфирово, община Берковица.

Десети юбилеен поетичен конкурс "Доброглед" ще се проведе в Димово. Конкурсът е традиционен, а тази година ще бъде отбелязана и годишнина на читалище "Паисий Хилендарски - 1927". 

Народно читалище "Цеко Тодоров 1899" в село Гаврил Геново, община Георги Дамяново, отбелязва днес 120 години от своето създаване.

Поредната си изложба- живопис подреди в Мездра Светла Дамяновска, председател на Литературен клуб "Христо Ботев" при градското читалище. Дамяновска пише стихове и разкази, но обича и да рисува.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48