Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 септември 2019 година

Снимка: Светослав Цветанов, Архив

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки във всички животновъдни обекти с промишлен характер за водоплаващи и кокошеви птици в страната. Предстоящият зимен сезон е рисков за птиците по отношение на болестта Инфлуенца. Поради това инспекторите ще следят за спазване на изискванията за биосигурност и изпълнението на самоконтрола във фермите по отношение Инфлуенца по птиците и Салмонелоза. Обектите трябва да изпълняват въведените мерки за биосигурност, съгласно законодателството и приложението им на практика. Проверките ще продължат до 18 октомври 2019 г. включително, съобщават от Агенцията по храните. 


Равнището на регистрираната безработица в страната се запазва и през август, обяви директорът на Дирекция Бюро по труда - Видин, Иван Иванов. Регистрирани са 278 младежи до 29-годишна възраст, което е близо 12 % от общия им брой.   В сравнение с предходния месец броят им се е увеличил с 2 лица, обяви директорът на Дирекция бюро по труда Видин- Иван Иванов. Съотношението между предлагането на работна сила в района на дирекцията през август е 4:1. За едно свободно работно място през месеца се конкурират 4 регистрирани безработни лица. За предходния месец съотношението е също 4:1. 

Към настоящия момент в Регистъра за утвърдени приемни семейства, воден на територията на Регионална дирекция Социално подпомагане - Видин са вписани 96 професионални приемни семейства и 1 доброволно, съобщават от дирекциията. В 85 от семействата има настанени деца, като общият брой на децата е 121. Броят на приемните семейства, които са утвърдени с профил за полагане на грижи за деца с увреждания е 19. В тях има настанени общо 15 деца с увреждания. 

В Дирекция бюро по труда -  Видин до момента няма заявки за медицински сестри. Това обясни директорът му Иван Иванов, във връзка със заявеното намерение на медицински сестри от видинската болница, които в началото на лятото излязоха на протест и заявиха, че подават колективна молба за напускане от септември. 

Медицински специалисти от Видин ще подкрепят с присъствие протест на свои колеги от софийска болница. 

Активизира се контролът в селското стопанство от страна на Инспекцията по труда, съобщават от Дирекцията във Видин. Причината за това е прибирането на есенните култури и старта на учебната година. При проверките, освен за законосъобразно полагане на труд, специално ще се следи за непълнолетни лица на полето. За осемте месеца на 2019 г. от Инспекцията по труда в растениевъдството са извършени 86 бр. проверки. Установените случаи на работа без трудов договор са 29 бр.

За момента не се наблюдава масово съкращаване на персонал заради регистрираната в областта Африканска чума по свинете и последвалото ефтаназиране на прасетата от фермата в Новоселци. Това каза Иван Иванов, директор на Дирекция бюро по труда - Видин.

Противогрипната ваксина задължително трябва да се прилага, особенно на хора със сърдечно съдови и белодробни заболявания. По този начин значително се намаляват рисковете от усложнения.

Жители на монтанското село Долна Вереница недоволстват от наложения им режим на водата, който ги лишава от чиста вода за пиене и съсипва пералните и бойлерите им. В същото време сметките им към дружеството не намаляват. Причината за проблема жителите на селото виждат в  новостроящата се вилна зона в край Монтана в местността Палековото, заради която от ВиК отбива водата и в Долна Вереница силно намалява дебитът й. 

Откриха новата академична година във филиала на Великотърновския университет във Враца, съобщават от общинската администрация. По време на тържеството е представен и новият директор на врачанския филиал на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - доц. д-р Рени Христова-Коцева. Тази година във филиала на Великотърновския университет ще се обучават 856 студенти, в над 10 специалности.

Голямата награда на 12-ия Международен фестивал на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка беше присъдена на театралния колектив към Народно читалище "Съгласие ", гр.Каварна. Актьорите от театрален състав „Гочо Гочев” получиха отличието за спектакъла „Прелъстяването” от Нийл Саймън. Наградата за най-добър спектакъл отиде при театралите от Медицинския университет във Варна. Специалната награда на Община Лом беше присъдена на читалище „Еленка и Д.Аврамови” - гр.Свищов, за пиесата „Фейсбукът на Чудомир” по разкази на Чудомир. Съюзът на народните читалища в България отличи със специални награди актьори и режисьори, изявили се в театралния фестивал, за ярко сценично присъствие и оригинална постановка. Домакините от драматичен театър "Кръстьо Пишурка" закриха фестивала с най-новата си постановка - мюзикъла "Двубой" по "Иван Вазов. 

Талантливата деветокласничка от столичното 144-то СУ "Народни будители" - София Весела Станилова спечели наградата на кмета на Община Враца в юбилейното издание на Националния пленер по графика и живопис. В тазгодишния пленер участваха 36 ученици от цялата страна, като творбите им бяха оценявани от жури, в състав: председател - доц. д-р Владимир Аврамов и членове - д-р Елица Александрова и Силвия Равнополска. Организатор на събитието е Община Враца.

Ловците от Враца се събраха на традиционния събор в  местността "Дъбника". В турнира по стрелба „Скийт“ тази година отбори не се състезаваха, но в индивидуалната надпревара участваха 13 ловци. Най-точен се оказа Стефан Асенов от дружинката в село Главаци, втори в класирането остана не по-лошият стрелец Илиян Нанков от Вировско, който отстъпи първото място само с една точка, а трети остана Галин Гаврилов от Криводол. Курбанът и знамената на дружинките бяха осветени от врачанския митрополит Григорий

Екип на Регионален исторически музей - Видин посети Сърбия. Там те се запознаха с работата на колеги в емблематични обекти в западната ни съседка. Една от посетените забележителности бе крепостта Калемегдан в Белград.

Детска градина "ЗВЪНЧЕ" в град Берковица е включена в инициатива на министерството на образованието и науката "УТРИННА ПРИКАЗКА". Това което ще се случва всъщност е, че когато дечицата отиват в детска градина, ще бъдат подсигурявани членове на семейната общност, които да работят заедно с учителите.

Откриха паметен знак на директора на Корейския културен център - Ким Чъл Хо. 

На 1 октомври /вторник/, ще бъде тествана Националната система за ранно предупреждение и оповестяване на органите на изпълнителната власт и населението при бедствия и за оповестяване при въздушна опасност. В 11:00 ч. в гр. Враца и в още 11 областни града, както и в 30-километровата зона за неотложни защитни мерки на АЕЦ "Козлодуй", ще бъде тествана сиренната система на страната, с цел проверка на техническото състояние на съоръжението и обучение на населението за разпознаване на сигналите, излъчвани от акустичните сиренни устройства. Сигналите ще бъдат съпътствани от гласова информация.

Утре, 1 октомври, във времето между 9:15 до 10:30 ч. Радио ВИДИН ще проведе и излъчи безплатен диспут на тема: "Управленски решения и действия на местните власти за положителна промяна в социално-икономическия и културния облик на общината. Мерки за справяне с демографските проблеми" с водещ Цветомир Цветанов.

Денят на музиката, поезията и пенсионерите ще бъде отбелязан на 1 октомври в Оряхово. Предвиден е концерт с участието на Милица Божинова. Проявата започва в 15:30 ч в зала Арена "Оряхово". За жителите на село Селановци, които желаят да посетят концерта, ще има безплатен транспорт.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30