Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Творческо писане и драма през новата творческа година в читалище "Цвят"

Снимка: Радио ВИДИН




Новата учебна и творческа година открива днес, 1 октомври, видинското читалище "Цвят"

"Дългогодишна традиция е да откриваме новата учебна и творческа година в школите и съставите на 1 октомври. В 17.30 часа ще се съберат школите, за да уточнат графиците за работа през годината. В следващите месеци ще работи школата по английски език, школата по джаз танци, тези по народни танци и изобразително изкуство, двата класа по пиано, школата по народно пеене, фолклорният ансамбъл "Цвят" и смесеният хор Видин", разказа пред Радио ВИДИН Любомир Илиев - секретар на културното средище. 

След като за началото на миналата учебна година читалището възобнови дейността на балетната школа, през тази новост ще е курсът по творческо писане и драма, насочен към ученици и възрастни.

"Ще се опитаме отново да бъдем интересни и атрактивни в нашите дейности. Ние се занимаваме с различни видове изкуства - танци, песни, класически инструменти, изобразително изкуство. Смятаме, че добавяйки театър, ние вървим напред и се разрастваме. Тази година е важна за читалището, защото предстои да отбележим 2020 година наш голям юбилей - 150 години от основаването. Видинското читалище е стара традиционна и културна институция, първият културно-просветен институт в нашия град. Уважаваме завета на хората, търсили новото в тежките османски времена".

Малин Маринов ще е преподавател в новата школа. Видинчанинът е сценарист и режисьор, бивш директор на Експерименталния театър в НДК. В хората е заложена тенденцията да се изявяват, казва той.

"Курсът преди всичко е насочен към подрастващите - ученици от прогимназията, от гимназията. Идеята е творческите им заложби да се развиват, да се оформят като личности, бидейки съвестни граждани. Творческото писане развива въображението, разглежда психологическите взаимоотношения, разглежда 'добро-лошо', 'красиво-грозно'. Ще пишем пиеси - текст за театър, а също така и сценарии за филм. Всеки един човек вътрешно е артист, дори да не се е развил поради дадена причина. Във всеки се крие божествената частица. Искам да провокирам този момент. Понякога има човек от провокация, от покана, да получи най-вече шанс. Ще работим и с по-възрастни, което е интересното - младите имат ентусиазъм, а големите имат опит. Когато съчетаеш двете, получаваш успех. А успехът е равен на стойност, на социалнозначимо произведение". 

Антонина Славова за първа година ще преподава в школата по изобразително изкуство.
"Главно се занимавам с реставрация, иконопис и мозайка. И досега съм работила с подрастващи. Ще е интересно, защото ще работим в различни направления - графика, моделиране, апликация и живопис. Децата ще запозная с различни техники, работа с разнообразни материали. Основната ми цел е да възпитам критерии затова какво е изкуство, ще се опитам да помогна във формирането на естетически вкус".

246 е броят на възпитаниците, които са завършили през изминалата учебна година, казва Любомир Илиев и разказва за годината, която читалището оставя зад гърба си:

"И ние страдаме от демографската ситуация, но ще се опитаме да поддържаме това ниво. Добре се вписваме в живота на град Видин. Удоволетворени сме. Нашите преподаватели са висококвалифицирани. Наситен, разнообразен и предизвикателен беше изпратеният от нас сезон. Работата е качествена, защото съчетаваме базата, която имаме, нашият ресурс, с усилието на отговорни личности".

Читалище "Цвят 1870" открива новата си учебна и творческа година в Деня на поезията и музиката, 1 октомври. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Есетровите риби в Долен Дунав изчезват

Нов доклад подчертава критичната ситуация, пред която са изправени популациите на есетровите риби на границата между България и Румъния. Анализът документира 395 случая на незаконен улов и търговия с есетрови риби в България, Румъния и Украйна между 2016 г. и 2023 година. Докладът се фокусира  основно върху бракониерството на есетровите риби, каза..

публикувано на 29.08.24 в 16:50

Ловно-рибарското сдружение в Белоградчик разсели фазани и подготвя зарибяване

Общо 1087 фазана са разселени на ловните територии на дружинките на ловно-рибарско сдружение "Сокол"-Белоградчик. Фазаните са 90-дневни. Голяма част от тях оцеляват и създават популацията на територията на дружинките. От втората седмица на август започна ловът на прелетен дивеч. Може да се ловува пъдпъдък, гургулица, гривяк. Заради сушата е..

публикувано на 29.08.24 в 16:45
Балът в с. Бърдарски геран

Бърдарски геран се готви за Бал на банатските българи

За поредна година в белослатинското село Бърдарски геран ще се проведе Бал на банатските българи . Събитието се провежда вече около 10 години и е повод хора от близо и далеч да се срещнат в родното си място. По време на бала, който е тази събота, 31 август, участниците обличат характерните за банатските българи носии, като по този начин пазят..

публикувано на 29.08.24 в 15:00

Общински служители ще санкционират нарушители с неприсъствени фишове във Видин

Служители на Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" във Видин ще поставят неприсъствени фишове на неправилно паркирани автомобили от 1 септември .  Уведомленията могат да бъдат издавани при отсъствието на шофьора, като ще бъдат поставяни на предното стъкло на превозните средства. Глобите ще се налагат по Закона за движение по пътищата и..

публикувано на 29.08.24 в 14:00

Възможен ли е туризмът в малките населени места от Северозапада

Северозападът има какво да покаже, а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите, казва Елеонора Йосифова, председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които представят..

публикувано на 29.08.24 в 13:00

Колоездачи от 5 държави стартират по 700-километровия маршрут "Дунав ултра: Следващо ниво"

Общо 100 колоездачи от 5 държави ще стартират тази събота от Видин, за да изминат най-дългия туристически веломаршрут в страната - "Дунав ултра" . 11-ото издание на най-популярното многодневно колоездачно приключение в България ще премине под името "Дунав Ултра: Следващо ниво". Какво ще предложи то на участниците, обясни организаторът Борис Бегъмов..

публикувано на 29.08.24 в 10:50

В "Музикална зона" на 29 август 2024 слушаме Даниела Белчева

Бих я нарекла българската Мини Рипъртън. И на двете изпълнителки гласовете са изключително нежни и приятни. Обичат да възпяват любовта. Положителният им светоглед прави песните заредени с много светла енергия, въпреки ранната болест и смърт на Рипъртън. Дани Бел чрез музика споделя не просто своите преживявания, но донася нови усещания от света на..

публикувано на 29.08.24 в 09:00