Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На прага на грипния сезон- безплатни ваксини за възрастни

2
Снимка: БГНЕС


Започна кампанията за имунизация с противогрипна ваксина. Най-подходящият период за това са месеците октомври и ноември. През тази година за първи път с безплатни ваксини могат да се имунизират хората над 65-годишна възраст. Тази възможност е предвидена в Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип, обясни директорът на дирекция "Надзор на заразните заболявания" в Регионалната здравна инспекция във Видин д-р Пепа Цветанова.

"През януари 2019 година с постановление на Министерски съвет е приета Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката при възрастни хора с четиригодишен период на действие от 2019 до 2022 година. Предвидено е препоръчителната имунизация срещу грип при възрастните хора над 65 години да бъде безплатна за тях, т.е. да се реимбурсира от Здравната каса. Хората, които ще препоръчват, изписват и поставят ваксината, са общопрактикуващите лекари. Към момента все още няма доставка на противогрипни ваксини по националната програма, но периодът за имунизиране е октомври - ноември, така че все още има време да се поставят ваксините. Важно е при поставянето им човек да бъде здрав. Като за първа година експерти са предвидили да бъдат обхванати10 % от възрастното население, които да получат безплатната имунизация."

В детска възраст ваксините могат да се поставят след 6-месечна възраст, като имунизацията е препоръчителна най-вече за деца с придружаващи заболявания. Ваксините са напълно безвредни, обясни още лекарят:

"Противогрипните ваксини, които от десетилетия вече се прилагат, са напълно безвредни, високо ефективни и дори и да не предпазват на 100%, то на 80-90% намаляват заболеваемостта и също така намаляват усложненията от грип, които могат да настъпят, и, разбира се, смъртността."

В имунизационния кабинет на здравната инспекция също се поставят ваксини, но те трябва да бъдат предварително закупени от аптечната мрежа. Засега желаещите да се ваксинират са малко, предимно възрастни хора.

Д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция Видинчани споделиха различни мнения за ваксините срещу грип:

"Не, не се ваксинираме. Ние гледаме да се храним по-здравословно, да ядем много мед, много плодове и зеленчуци, да се наспиваме... Ваксини, не, предпочитам всичко да става по-биологично и натурално, даже се притеснявам понякога от ваксините... Имам чувството, че по някакъв начин влияят негативно на имунитета на малките деца... Имаше бележка при личния лекар за такава ваксина, която е безплатна за хора на възраст от 50 до 70 години, мен ме обхваща и ще си я поставя... Имам на 9 годинки момченце, разликата изобщо не е голяма и аз си сложих, но си бяхме еднакво болни... Да винаги си поставяме, от Испания идваме и там се научихме да се имунизираме, а откакто го правим, не сме имали никакви проблеми с грипове..."

Поставянето на противогрипна ваксина е препоръчително, затова изборът е на всеки от нас дали да си я направи, или не. За тези, които ще разчитат на добрия си имунитет, специалистите припомнят, че той зависи от комплекс от фактори. Сред тях са здравословното хранене и начин на живот, физическата активност, както и избягването на стреса и психическите натоварвания.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48