Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеоклип на видински ученици участва в международен конкурс за река Дунав (видео)

2
Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров"

Единственият български видеоклип, който участва в Международния конкурс "Danube Art Master 2019", е заснет от екип видински ученици на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров". Това е поредно участие на училището в проявата. Децата- Светослав, Памела, Анелия, Симона и Гергана, както и Йоан /зад камерата/, решават да говорят на български език в самото видео, но за да стане разбираемо, са поставили субтитри на английски език. 


"От 7, 8 години получаваме информация за събитието. Както всяка година конкурсът се организира от Глобално партньорство за водите - Централна и Източна Европа и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR). Тази година категориите, в които участвахме, бяха- видеоклип, ограничен до 1минута, без да има изискване за професионално заснемане. Тежестта в екипа се разпредели по равно, предварително си бяха направили сценарии. Бяха готови още в средата на юни, но поради високите води на реката, не можеха да слязат до там. В началото на юли нивото спадна, успяха да слязат и с помощта на Йоан заснеха клипа. Информацията за конкурса я получихме от местното представителство на въпросните институции и на Весела Комаревска от Басейнова дирекция "Дунавски район"-Плевен. В другата категория- за снимки, участва Красимир Рангелов с две снимки, които са класирани на 2-ро и 3-то място. За екипа на класирания на първо място видеоклип е предвидена награда- пътуване до Будапеща. Част от екипа е и колегата Десислава Цокова"-  каза за Радио ВИДИН Ели Цветановастарши учител, която участва в проекта като консултант на учениците. 


Заснемането на видеото не е преминало като по вода. Йоан Райчев, заснел видеоклипа, разказва за проблемите, с които са се сблъскали младите учени:


"По време на клипа станаха някои фалове. Синият балон се запали, но успяхме да го изгасим. Светослав редактира видеото, обработи го, озвучаван е отделно, защото микрофона беше слаб и отделно е озвучаван за по-добро качество. Светли има мисъл за тези неща, аз основно снимах видеото. Надявам се да спечелим конкурса."


Целта на конкурска е да се насърчат младежите да гледат по-отблизо на местната река, да обмислят какво означава околната среда за тях и да създадат оригинални произведения на изкуството, в чест на празника на река Дунав – 29-ти юни.


Подкрепете екипа - Светослав, Памела, Анелия, Симона и Гергана, както и Йоан /зад камерата/ тук! https://www.facebook.com/DanubeArtMaster2011/



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00
Константин Костов

В "Музикална зона" на 28 март 2024 слушаме Биг бенда на БНР с "Картини от една изложба"

Едноименното произведение на Модест Мусоргски е пречупено през погледа на композитора - аранжор Константин Костов . Изпълнението е на Биг бенда на БНР, под диригентството на Антони Дончев. Отделните части като заглавия са почти идентични, но идеите придобиват нов смисъл благодарение на джаза. Класиката се трансформира в напълно нова посока, като за..

публикувано на 28.03.24 в 09:00

За трудния път да станеш професионален готвач

Днес ви срещаме с една изключителна видинчанка. Тя е на 30 години, казва се Сибел Мартинова и е готвач . Истината е, че никога не е имала тази мечта да работи в кухня , случило се по много естествен и неусетен начин. Имала е период, в който е започнала да се замисля с какво се храни. И така започва все по-често да прави по-осъзнати решения и..

публикувано на 27.03.24 в 17:00

Дизайнер показва облеклото на цар Иван Срацимир в крепостта "Баба Вида"

Какъв е бил дрескодът през Средновековието и какви дрехи са носили владетелят на Видинското царство цар Иван Срацимир и неговата съпруга царица Анна? Отговорите могат да бъдат открити в крепостта "Баба Вида" , която през XIV век царят обитавал като феодален замък, а днес в една от залите му са подредени възстановки на облекла от този период...

публикувано на 27.03.24 в 16:20

Кристина Патрашкова представя "Въпреки всичко" в Козлодуй

Известната българска журналистка Кристина Патрашкова ще представи книгата си "Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата" на среща с читатели в Козлодуй . Това е вторият северозападен град след Враца, който авторката ще посети по повод излизането на книгата. Поканата ѝ отправят от местното читалище, но както Кристина Патрашкова..

публикувано на 27.03.24 в 16:01
Владлен Александров, директор на Драматично-куклен театър - Враца

Владлен Александров: Искаме да правим театър за хората

Враца да се превърне в един от театралните центрове на България. С тази мечта Владлен Александров идва в града преди три месеца, когато е назначен за директор на драматично-кукления театър. Режисьорът с над 120 постановки в България, Република Северна Македония и Турция, заема директорския пост след продължил цяла година конкурс. Преди това дълго..

публикувано на 27.03.24 в 13:50

Бави се подмяната на старите отоплителни уреди, сигнализират видинчани

Видинчани, одобрени за подмяна на старите отоплителни уреди по проекта на Община Видин за по-чист атмосферен въздух, сигнализират, че все още не са подписали договорите си и процедурата е в застой. Семейството на Даниела Йорданова е сред кандидатите, класирани за участие преди близо година. До момента обаче никой не се е свързал с тях, за да ги..

публикувано на 27.03.24 в 13:00