Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Западната крепостна стена на антична Бонония проучваха археолози във Видин

Теренът може да е археологически парк в бъдеще

6
Снимка: Радио Видин

Археолози във Видин приключват проучванията на нов сектор от антична Бонония. Разкопки на обекта, който е на общински терен до гимназията по туризъм във Видин, се провеждат пети сезон  под ръководството на доцент Здравко Димитров. Тази година за тях е осигурено и държавно финансиране от Министерството на културата:

"Идеята още от преди години, която сме споделяли с кметовете на община Видин, е тези общински терени, които бяха напълно занемарени, и в които е разположена западната крепостна стена, в продължение на няколко години тук да се извършат археологически проучвания, чрез които от една страна да установим доста сериозни сведения и находки от историята на Видин през цялата негова история, тъй като тук ще видите, че ние започваме от 20-ти век и слизаме на едно ниво, което е от пети век, т.е 15 века история се намират зад нас. Освен това друга идея на този проект за проучване на западната крепостна стена на Бонония е след няколко години, когато разкопките приключат и нивото бъде изравнено, те да се социализират в рамките на съвременния град.

Останките, които открихме през месец септември от западната крепостна стена на Бонония предразполагат точно към тези бъдещи проекти за експониране, тъй като тук откриваме стената при нейната западна порта, при това запазена на височина над два метра. Освен това ние имаме тук изключително интересни находки от Османския период от историята ни- от 15-ти до 19-ти век- редица съдове, цял един комплекс от керамични лули, монети и други доста интересни метални находки, които тепърва ще бъдат реставрирани"-  каза доцент д-р Здравко Димитров.

Заедно с проучването на античния град Бонония са открити и образци на средновековна керамика. Находки, които носят още информация за периода на Средновековието са открити и на  обектите по трасето на бъдещия газопровод, където се провеждат спасителни разкопки, каза директорът на Регионалния исторически музей във Видин Фионера Филипова:

"Тази година имаме много интересни податки от Средновековния период. Тук се откриха много интересни образци на сграфитокерамика, така наречената "царствена керамика", част от която е изложена и в нашата експозиция по Средновековна археология, която ще бъде експонирана. Другите ни обекти също подадоха интересни данни за Средновековния период и специално за падането на България под Османска власт на този край. За това ще говорим като обработим изцяло материалите."

При разкопките на крепостната стена на Бонония са открити и няколко монети от времето на последния цар на Видинското деспотство Иван Срацимир.

Необходимо е теренът, където се провеждат разкопките във Видин да бъде опазен, за да не се налага разчистването му отново през следващия археологически сезон, отбелязаха от екипа, който работи на обекта.

Идеята е теренът, който е в един от жилищните квартали на Видин, да се превърне в археологически парк. В близост до него е и средновековната крепост "Баба Вида".

"Въпреки, че се намира в жилищен район,  има достатъчно пространство, достатъчно въздух. В същото време ще обхване достатъчно голяма площ, за да се превърне в един археологически парк, поне такива са вижданията на археологическия екип, който работи тук. Надяваме се след като приключим с нашата археологическа работа, научната дейност, да получим подкрепа от гражданското общество и Община Видин да направи проект или да инвестира собствени средства, за да го превърне в един от бъдещите туристически обекти  на  Видин. Още повече, че виждате, тук имаме едни много сериозни, много масивни останки и няма да има нужда да се правят бутафорни строежи и надграждания, за да впечатляваме туристите. Те просто ще бъдат впечатлени от историята, върху която ходим и която е напълно автентична"- каза археологът Ваня Ставрева от екипа, който работи на обекта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В Кула организират концерт, посветен на хумора

Днес, 4 юли, самодейците от Народно читалище "Просвета 1882"- град Кула ще представят празничен концерт, посветен на хумора, песните и танците.  Хумористичната програма е изпълнена с много музика, танци, песни, забавни скечове и хумористични авторски миниатюри. Тази година концертът ще се проведе под наслова "Кулски закачки".  В празничния концерт ще..

публикувано на 04.07.24 в 13:00

Катастрофа затвори пътя между Лом и Козлодуй, има обход

Ограничено е движението по второкласния път Лом – Козлодуй в района на Горни Цибър поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут: Горни Цибър - Вълчедръм - Вълчедръм - Септемврийци - Борован - Борован - Алтимир - Мизия - Мизия - Гложене - Козлодуй...

публикувано на 04.07.24 в 11:19

Видинчанин влезе в ареста заради наркотици

31-годишен видинчанин е бил задържан вчера за шофиране под въздействието на наркотични вещества и за притежание на дрога, съобщават от Областната дирекция на МВР. Около 16.40 часа във Видин служителите на реда спрели за проверка лек автомобил. При тестване с техническо средство пробата на водача реагирала положително на амфетамин и метамфетамин...

публикувано на 04.07.24 в 11:06

Общинският съвет в Борован положи клетва

Ивайло Букерешки беше избран за председател на Общинския съвет в Борован . За неговата кандидатура бяха отчетени 8 от общо 13 гласа в местния парламент. Това се случи на тържествената сесия, на която новоизбраните общински съветници положиха клетва. Заседанието се проведе в салона на местното читалище „Цани Иванов 1907“. То беше водено от..

публикувано на 04.07.24 в 10:54

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват днес, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

обновено на 04.07.24 в 10:06
Калин Хайтов

Калин Хайтов е новият областен управител на Монтана

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба.  Калин Хайтов поема поста в област Монтана. Досега той е заемал длъжността заместник областен управител. Калин Хайтов е бил преподавател в професионалната гимназия "Проф. арх. Стефан Стефанов" в Монтана. Завършил е Русенския..

публикувано на 04.07.24 в 09:50
Николай Николов

Враца има нов областен управител

Областният управител на Враца Надя Донкинска беше освободена с решение на Министерския съвет. Доскорошният ѝ заместник Николай Николов е назначен на позицията .Той е финансист по образование. Преди да бъде заместник областен управител при правителството "Денков - Габриел" е работил шест години в същата администрация в сферата на административния..

публикувано на 04.07.24 в 09:39