Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Ново село загробват прасета на стопанин от село Винарово

3
Снимка: Радио Видин

Жители на Ново село сигнализираха в Радио Видин, че багер копае голям изкоп на около 50 метра от последните къщи на селото. Местните се притесняваха, че там ще загробват умъртвени прасета.

От Община Ново село потвърдиха информацията, но обясниха, че всичко е законно и за това вече има издадена заповед:

Снимкаеренът е определен и утвърден от РИОСВ- Монтана за загробване на такива прасета. Това ние не можем сами да си го решим еднолично. Ново село е център на общината и затова тук е определен този терен. Прасетата са от село Винарово, което е на територията на нашата община. Това е на областно ниво, определен е теренът за това нещо и не застрашава населението. Отделно имаме становище от Басейнова дирекция- разпореждане към ОБДХ за поставяне на специални мембрани, които предпазват от всякакви зарази. Наблизо няма водоизточници. Проведена е информационна кампания, всички са запознати със ситуацията... Във Винарово не е открита зараза. След сигнал към ОДБХ са предприети действия за проверка, констатация и умъртвяване, защото не са спазили разпорежданията... "

И от ОДБХ във Видин потвърдиха, че става дума именно за загробване на прасета.


"Сутринта получихме сигнал от жител на село Винарово, че двама души не са изпълнили мерките за доброволно клане на свине и отглеждат свине и в момента. Оказа се, че единият собственик има едва ли не малка ферма. Тези 9 прасета след разпореждане са умъртвени. Те са загробени там, защото този терен е одобрен от РИОСВ Монтана", обясни за Радио Видин д-р Адриян Данков, директор на ОДБХ Видин.   


Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юни 2020 година

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от  Бисер Борисов  и негови приятели. Днес се проведе втората задължителна матура, която е по избираем от зрелостниците предмет. Във..

публикувано на 03.06.20 в 18:10

Дъжд и градушки през юни, температурите- до 37 градуса

Максимални температури до 37 градуса се очакват през юни. Месецът ще бъде дъждовен, възможни са и градушки. Астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 0 часа и 44 минути, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО Монтана. Юни е най-дъждовният месец от годината, а причина за това е нахлуването на влажни океански маси от Северозапад. След петък..

публикувано на 03.06.20 в 17:37
На Рашов дол

В местността "Рашов дол" почетоха паметта на загиналите Ботеви четници

Повече от 30 родолюбиви българи от Мездра, Враца, София, Лютиброд и други селища от района на Искърското дефиле се събраха в местността "Рашов дол", за да почетат паметта на 12-те Ботеви четници, предвождани от Георги Апостолов и на двете овчарчета Герго и Петко, загинали на това свято място на 21 май (ст. стил) 1876 г. в сражение с турски аскер,..

публикувано на 03.06.20 в 17:14

Общински съветници от Мездра в постоянните комисии към НСОРБ

Националното сдружение на общините в България започна обновяването на своите постоянни комисии.  Кандидатурите на петима общински съветници от Мездра са включени в различни комисии.  Доктор Ивайло Тодоров е включен в комисия по здравеопазване, инж. Георги Валентинов и Тихомир Илчев - земеделие, гори, селски и планински райони, Яна Нинова -..

публикувано на 03.06.20 в 16:31

230 души получават членски карти за ГЕРБ-Видин

Очаква се 230 души официално да бъдат приети в структурата на ГЕРБ-Видин днес . Това каза председателят на общинската структура на партията, Емилиян Енчев : "Ще връчваме карти на новоприети членове на ПП ГЕРБ, като съобразявайки се с изискванията за спазване на хигиенните мерки, с 30 % запълняемост на залата. Ще се ограничим вероятно до..

публикувано на 03.06.20 в 16:18

НАП и бизнесът продължават обсъжданията на Наредба Н-18

Националната агенция за приходите и бизнеса се обединиха около предложения за изменения на Наредба Н-18, обсъждани в поредица работни срещи. Агенцията представи проект на промени по време на работна среща с участието на министъра на финансите Владислав Горанов, изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова и екипа на приходното ведомство с..

публикувано на 03.06.20 в 15:50

Метално сърце за капачки вече и в парк "Рова" във Видин

Метално сърце за събиране на пластмасови капачки е инсталирано до сградата на видинската библиотека в парк "Рова". Целта е да бъдат улеснени хората, които събират капачки за благотворителност. Инсталацията е изработена от Бисер Борисов и негови приятели: "С колеги и приятели направихме това сърце за всички граждани. Някои казват: вашето е трето,..

публикувано на 03.06.20 в 15:50