Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неделното училище към митрополията във Видин отново отваря врати

2
Деца от Неделното училище към Видинската митрополия и от групите по религия в училищата и детските градини често са със съвместни изяви за празници
Снимка: Архив: Радио Видин

На шести октомври отваря врати Неделното училище към Видинската митрополия. Тази година школите отново ще са три- по вероучение, иконопис, както и по куклен и драматичен театър, каза богословът Елена Велкова, която ще ръководи школите по вероучение и иконопис. 

Режисьорът Мария Петрова ще преподава театър. В школата се работи по откъси от Библията, както и по произведения на български и класически автори, а целта е децата да се приобщят към изконните християнски ценности. 

"Продължаваме както до сега. Вече за трета учебна година е Неделното училище и слава Богу, имаме и нови деца, които ще се запишат, а тези, които са от миналата година, също проявиха желание да продължат. Вече ще бъдат разделени на начинаещи и на по-напреднали с материала. Продължаваме с трите школи. По вероучение вече по-подробно се наслагват знанията. По иконопис по-големите вече имат основни знания за техниката и за полагането на тоновете на иконата, както и вече имат някои богословски познания за изображението, за смисъла и значението на иконата. С тях ще започнем с рисуване на дъски, което е по-напреднал етап, докато по-малките започват с детайлите, с части от иконата. Преподавателите сме същите. Аз съм по иконопис и вероучение, а госпожа Мария Петрова е по куклен театър"- каза богословът Елена Велкова.

Водосвет за откриване на новата учебна година в Неделното училище ще отслужи Видински митрополит Даниил. Началото ще е от 11.30 часа в сградата на Епархийското училище до храм "Свети Николай", където са заниманията на школите.


Галерия

Вижте още

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде показана в София

Изложбата „Ателие Видин“ ще бъде официално открита в Зала 1 на Съюза на архитектите в България утре, 23 февруари. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание на специализирания курс за опазване на недвижимото културно наследство, създаден от Националния институт за недвижимо културно наследство и Школата Шайо към Центъра за архитектура и..

публикувано на 22.02.24 в 15:30

Община Кула ще управлява крепостта "Кастра Мартис"

С решение на Министерски съвет   Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 14:56

Близо 300 000 лева ще получат две училища в Мездренско за спортни площадки

Министерството на образованието и науката одобри за финансиране проектите на две училища в община Мездра за изграждане и основен ремонт на открити спортни площадки , съобщават от общинската администрация.  ОУ „Христо Ботев“ - гр. Мездра ще получи средства за  изграждане на ново съоръжение. Проектът на  СУ „Св. Климент Охридски“ - с. Зверино е за..

публикувано на 22.02.24 в 14:29

Второкласници от Мездра представиха народни традиции на ученици в Мароко

Учениците от 2-ри "а" клас при ИОУ ”Св. св. Кирил и Методий” в Мездра и българското училище "Родолюбие" в Кралство Мароко  проведоха онлайн урок по проект "Мъдростта в българското народно творчество". Второкласниците представиха драматизации на български народни приказки, гатанки, пословици, поговорки, както и обичаите и традициите в..

публикувано на 22.02.24 в 11:37