Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна изложба откриват в галерията във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Днес в ХГ"Никола Петров" във Видин в 18.00 часа ще бъде открита изложбата "Разпознаване". Тя е проект на художници от Сърбия, Черна гора, Северна Македония и България. Художествения проект се основава на многогодишното партньорство на галерии/музеи, куратори и художници, които представляват съвременната художествена сцена и разработват платформи за различните форми на културното сътрудничество в региона. 



"Това е изложба която ние правим по художествения ни проект  разпознаване. Това е четвърто издание, което започна с изложби във всички градове сътрудници на проекта. А  това са от Крушевац- Художествената галерия към народния музей, от Кралево- Народния музей, от Чачак- Художествена галерия "Надежда Петрович", от Ниш- Галерията за съвременно изкуство, от Черна гора- Народния музей, от Цетине и Художествена галерия "Никола Петров" от Видин. Чрез този художествен проект художествените центрове на градовете и художниците на тези градове. И това е целта да се видим, да се свържем и да се разпознаем. И по този начин чрез директно съпоставяне и сътрудничество да установим истински връзки и това да доведе до едно бъдещо сътрудничество. Тази изложба показва шестима художници от шест града в специална селекция. От българска страна дълго време сътрудничим с професор Свилен Стефанов. По този начин вече сме във Видин и при нашият домакин и участник в изложбата Богдан Александров. Освен него в изложбата участват Весна Илич- Дариевич от Чачак, Нина Галич от Кралево, от Крушевац Йелена Рубил и от Ниш Ивана Станкович. Това което е интересно е, че това са напълно различни подходи, техники и стилове в които художниците се изявяват. Като започнем от картини, графики, инсталации, мултимедийни инсталации и видеа. Това, което в тези различия е интересно е, че те реагират на съвременния свят и на обкръжението, в което живеем"- каза главният куратор на изложбата- Биляна Гъркович от Сърбия.

Със свои произведения в изложбата участва и уредникът на видинската галерия Богдан Александров. Този дългосрочен регионален проект е реализиран досега чрез два цикъла, в периода 2005- 2007 година с изложби в градовете Крушевац, Чачак, Кралево и Ниш в Сърбия и Подгорица в Черна гора, а "Разпознаване 2" от 2010 до 2012 в Подгорица, Чачак, Ниш, Крушевац, Кралево, Куманово в Македония и в София. Третият цикъл на художствения проект е реализиран чрез резидинциална програма, проведена в Сичево и Ниш през 2014 година и с изложби, представени през 2015 и 2016 година в градовете партньори от Сърбия, както и в градовете сътрудници в България и Черна гора в Пловдив и Никшич.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30