Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистериозните кутии - покупка на шанс, оказваща се лъжа

Кога имаме право на рекламация?

Снимка: Радио ВИДИН



Измама с мистериозни кутии като част от забавна игра залива интернет. Търговци предлагат кутии с изненади срещу сериозни суми, но вместо обещаните подаръци - в тях обикновено няма почти нищо. Вместо предполагаемите закупени скъпи стоки, измамените получават евтини фалшиви продукти. Избягвайте подобни оферти, съветват от асоциация "Активни потребители". Комисията за защита на потребителите трябва да намери доказателства, за да обяви тази практика за нелоялна, казва директорът на асоциацията Богомил Николов:

"Мистериозната кутия е нов вид търговска практика, която разчита на изкушението на потребителите да получат нещо скъпо срещу малко пари. Организаторите определят минимална гарантирана стойност - т.е ти казват, че за 10 лева вътре ще намериш нещо скъпо. Обикновено следва изненада - отваряш и вътре има кабел, химикал или нещо дребно, струващо 0.50 лева. Ако се обърнете към търговеца и го питате, защо ви е измамил, той ще ви отговори, че цената е реална. На здрав разум съветвам да разчитат потребителите. Да не се подвеждат. Не е ясно колко пъти в тези кутии може да се появи скъп предмет. Бъдете умни и внимателни. Комисията за защита на потребителите ще се нуждае от няколко месеца, за да издаде заповед за забрана".

През последната година в КЗП са постъпили приблизително 4 хиляди жалби, свързани с покупки онлайн. Модата наречена “mystery box” тръгва от големите световни сайтове за продажби и достига до малки съмнителни групи в социалните мрежи у нас. Предлаганите кутии са в различни варианти за мъже и жени, и на различни цени. 

Пазаруваме ли онлайн, съществува риск да не останем доволни от получения продукт. Имаме право на рекламация при всяко несъответствие на стоката с договореното от нас, включително за стоки втора употреба, когато след доставката, при първоначалния преглед или при съхранението, монтажа, изпитванията или експлоатацията са открити несъответствия с договора за продажба. Като потребители имаме право да предявим рекламация на стоката или услугата, независимо от това дали производителят или търговецът ни е предоставил търговска гаранция на покупката. 

Законовата гаранция ни дава право да направим рекламация на стоката."Имаме срок за връщане на даден срок без да посочваме причина - 14 дни, когато сме купили стоката онлайн или извън търговския обект. Четете закона, защото потребителите се смятат за измамени. Пак повтарям: когато пазаруваме онлайн или извън обекта. Втори важен момент е, когато купим стока, която е дефектна. Тогава имаме право на рекламация - тя се предивява в търговския обект или в магазин на веригата. Търговецът е длъжен да регистрира тази рекламация - дали е основателна и дали ще я удоволетворят, това е друга тема. Имаме право на ремонт или на замяна в 30-дневен срок. Ако е невъзможно поради някаква причина - имаме право да си получим парите обратно или пък да уговорим отстъпка от цената. Потребителите трябва да се обръщат към търговците добре подготвени".

При подаване на рекламация задължително прилагаме и документите, на които се основава претенцията.

"Трябва да бъде пазен документът, с който е придобита стоката - касова бележка, квитанция от карта, платежно нареждане. Търговецът с пълно основание ще откаже рекламация, ако не му бъде представен документ. Търговците често не удоволетворяват дадена рекламация, казвайки че причината за дефекта е потребителят. Такива спорове са чести, трудно се установява истината".

Правото да предявим рекламация произтича от законовата и евентуално от търговската гаранция, с която е защитена покупката на потребителска стока.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Niki R:ce": Зъболекарят е ваш приятел

Профилактиката е най-доброто, което може да направите за вашето денталното здраве. Не трябва да се страхувате от зъболекаря, той е ваш приятел. Това казаха в "Час при зъболекаря" младите изпълнители Никол Ризова и Цветан Маринов от "Niki R:ce". Двамата са заедно и  на сцената, и в живота, даже и в зъболекарския кабинет, защото посещават един и същ..

публикувано на 29.07.24 в 17:41

Кръстиха улица в София на името на Видинския митрополит Неофит

Улица в София вече носи името на Видинския митрополит Неофит. Предложението е на професор Вили Лилков от "Синя София", заместник - председател на Столичния общинския съв ет, който е родом от Видин.  "Софийският Общински съвет гласува едно мое предложение за преименуване на 11 улици в район "Люлин", по-точно микрорайон "Люлин - 1". В този..

публикувано на 29.07.24 в 15:55

Ще се превърне ли Рабишкото езеро в блато?

Състоянието на езерото "Рабиша" край Белоградчик е проблем, който много скоро може да се превърне и в екологичен. От няколко години се наблюдава заблатяване, а нивото все повече намалява.  Александър Александров е от Враца, но често посещава езерото, изкарвайки около месец на брега му. Освен запален къмпингар и приключенец, Александър..

публикувано на 29.07.24 в 15:04

Настолни игри на английски език организират във Враца

За осми път във Враца ще се проведе инициативата  "English Board game night" -   "Настолни игри на английски език".  Събитието е организирано от клуба по настолни игри към " Младежкия център" във Враца, а целта е да се усъвършенства езикът,   каза Никола Живков , младежки работник в Младежкия център. " Целта на събитието е да позволи..

публикувано на 29.07.24 в 14:26

Господ никого не подтиска и на никого не налага тежко бреме

Петата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род. “И ето, цял град излезе да посрещне Иисуса, и като Го видяха, молиха Го да си отиде от пределите им” /Мат.8:34/. "Иди си от нас, махни се от нашите предели! – така говорел народът, който..

публикувано на 28.07.24 в 08:00

Международен фестивал на музиката и традиционните изкуства започва в Чипровци

70 музиканти от 6 европейски държави пристигат в края на седмицата в Чипровци, за да вземат участие в Международния фестивал на музиката и традиционните изкуства и да се докоснат до магията на българския фолклор. Ментори ще им бъдат изявени български музиканти, обясни организаторът на събитието Никалас Хаузер - един белгиец, който от няколко години..

публикувано на 26.07.24 в 17:32

Четем първия роман на Си Кей Макдонъл

Хана Уилис, доскоро Хана Дринкуотър, е в процес на развод с неверния си съпруг Карл, патологичен измамник, от чиито изневери ѝ е писнало и чиято къща съвсем наскоро някак случайно е подпалила. Без пари е, с незавършено образование и никакъв опит, но с гордост в излишък. И е решена да направи нещо, което никога досега не ѝ е хрумвало – да си намери..

публикувано на 26.07.24 в 17:20