Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кучета ни нападат, оплакват се жители на видински квартал

Кой носи отговорност?

| обновено на 08.10.19 в 12:43
Снимка: Радио ВИДИН





На системни нападения от бездомни кучета на територията на квартал "Бонония" е жертва Емилия Петрова - учител по математика в ППМГ "Екзарх Антим I". Тя се обърна към Радио ВИДИН, за да разкаже за агресивните животни. 

"През миналата година, към края на август, слизах от колата, беше привечер, когато ме нападна куче пред блока, захапа ме за крака. Преди месец, в началото на септември, късно вечера, някъде след 22 часа, пред блок №1 в Бонония ме нападнаха две кучета. Започна борба, крещях, махах с двете ръце, въпреки че знам, че не трябва да се страхувам. Кучетата се отказаха след няколко минути. Миналата неделя отивах до големия квартален магазин в Бонония, когато десетина кучета се нахвърли върху мен и моята позната. Няколко момчета се намесиха и ни спасиха. Разкъсаха ни торбите и дрехите. Напоследък виждам доста кучета без чип. Не всички са агресивни обаче. Съседи също се оплакват, но ние не знаем как да си потърсим правата. Този проблем може да бъде решен само ако Общината се намеси".

Жителите на квартала се безпокоят за своето здраве, показа анкетата на Радио ВИДИН.

"Притесняваме се... лаят... нападат ни много... Мен не ме е страх, защото кучетата усещат доброто сърце... Не живея в този квартал, но засичам кучета, които нападат - в Калето... Понякога вървят на глутници, страшно е... Невъзможно е да докажеш, че са те нападнали... Преди време имаше едно куче в квартала, което нападаше... Не е добре бездомни кучета да се разхождат из квартала... Има едно, което живее пред блок №1, често се пуска по нас. Оплакахме се на един човек, работещ в приюта, но не ни обърнаха внимание. Кучето още е тук. Тук минават деца и хора... Има лоши кучета тук..."

"Бонония" е един от районите, в които има най-голям проблем с безстопанствените кучета, коментира Тодор Мицев, управител на Общинския приют за кучета във Видин. Приютът приема сигнали за агресивни кучета по всяко време, твърди той.

"В интернет на страницата на Община Видин има моя телефон - съветвам, ако има нападение, ако знаете за подобни кучета, обаждайте се. Реагираме до 24 часа, зависи от случая. Отиваме на място, показват ни кучето, залавяме го, прибираме го, кастрираме го, чипира се, маркира се. Ако до 14 дни го хареса някой, кучето бива осиновено. Такъв е законът - ако не бъде осиновено, кастрирано го връщаме там, където е заловено. Проблемните райони ги знаем - в квартал "Бонония", в т.нар "Зеле", т.е комплекс "Панония", в "Гео Милев". В района на Колодрума също. Над 85 % от кучетата са изхвърлени, а са били домашни любимци".

На сайта на Община Видин, в категория "Общински предприятия", е публикуван мобилният телефон на Тодор Мицев и адресът на приюта, както и Проект на Правилник за дейността на Общинско предприятие "Общински приют за кучета".

Как човек да защити правата си, ако бъде ухапан от бездомно агресивно куче? Отговорността за тези животни е на Община Видин, коментира юристът Пламен Стефанов и разясни:

"Когато има подобен случай, потърсете адвокат. Той ще ви обясни как се предявява иск, за да реализирате правата си. Отговорността за популацията на бездомните кучета, начините за тяхното "обезвреждане", са отговорност на Общината, която трябва да осигури адекватни условия за живот и за реда, който трябва да бъде спазван. Ако гражданин бъде нападнат или бъде ухапан, той трябва да потърси медицинска помощ. От полученото медицинско ще е видно какви са причинените наранявания. Ако не са причинени такива, а има реализирана уплаха, търсенето на отговорност е обречено на неуспех. Иск може да предяви всяко пълнолетно лице. Ако нямат възраст, става със знанието и съдействието на родител/попечител. Искът за вреди може да бъде имуществен или неимуществен. Трябва да бъдат намерени свидетели, които ще удостоверят ситуацията. Най-добре е двама свидетели да потвърдят ухапването. Исковете могат да се отнасят до претърпени вреди - разноски за лечение, за поправки на вещи. Разбира се, нужна е фактура и касова бележка. Искът може да е за болки, страдания и уплаха - т.е неимуществена претенция. Съдът преценява нататък. Ако става въпрос за бездомно куче, което се разхожда на територията на Общината - отговорността е нейна. Ако все пак, Общината докаже, че няма вина, а кучето е изпуснато или избягало, тя би могла да си търси правата от този приют. Не е работа на гражданина да преценява кучето чия собственост е".


В случая с бездомните кучета, които сами по себе си е дискусионно носят ли вина, е налице бездействие, тъй като общината има задължение, произтичащо от редица закони, подзаконови актове и общински наредби, да осигурява безопасността на гражданите и обществения ред на своята територия. Напоследък във Видин се забелязват не малко кучета, които не са чипирани. Радио ВИДИН попита Община Видин има ли действаща Програма за овладяване на популацията на бездомните кучета на територията на общината и защо в града има не чипирани кучета? Отговорът:
1.     Има действаща Програма за овладяване популацията на бездомни кучета на територията на община Видин за периода 2016-2020 година. Документът може да се немери в деловодството на Общинския приют за кучета във Видин.
2.     В района на ж-к „Бонония“ за периода месец април - септември тази година, са заловени 15 кучета, които са кастрирани, маркирани и чипирани, както и обезпаразитени. Съгласно чл. 46, 47 и 48 от Закона за защита на животните, същите, ако не са осиновени, се връщат обратно на мястото, от където са заловени. 

Обикновено в Програмата се разглеждат причините за възникването на проблема; методите и мерките за овладяването му; етапите и средствата за изпълнението й; критериите, по които ще се оценява извършеното и определянето на изпълнителите на конкретните дейности. Местният документ се изработва съгласно рамката, зададена от Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската помощ. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13